Frykt: Neste gang – hvis jeg lever – skal jeg lage sopplasagne med sopp jeg føler meg helt sikker på. Foto: Mette Randem
Frykt: Neste gang – hvis jeg lever – skal jeg lage sopplasagne med sopp jeg føler meg helt sikker på. Foto: Mette RandemVis mer

Det finnes faktisk spiselige typer fluesopp. Her er Viestads beste soppoppskrifter

Fluesopp sies å ha en «mild smak, noe kjøttaktig, litt som rå potet». Men Andreas Viestad var for redd til å kjenne smaken.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Han var en tåpelig mann som døde av en østers, skriver MFK Fisher i sin bok Consider the Oyster. Har man en dårlig østers, er det så mange faresignal. Lukten, smaken, det voldsomme ubehaget som inntreffer innen noen minutter. Og man har mange veier ut: Legge den til side, spytte den ut. Kaste den opp.

Med sopp er det annerledes. Døden kan komme snikende. Derfor er det viktig at man er forsiktig.

«Det er egentlig kun én soppvettregel alle bør følge», skriver Long Litt Woon i sin nye bok «Stien tilbake til livet». «Hvis du ikke er helt sikker på om en sopp er spiselig, ikke spis den.»

Basert på dette er det rimelig klart hva jeg bør svare når jeg blir invitert på fluesopp­lasagne. For er det én ting jeg vet om sopp, så er det at fluesopp er giftig. Til sammen står ulike fluesopp for 95 prosent av alle soppdødsfall. Hvit og grønn fluesopp gir diare, oppkast, mage­smerter, leversvikt og død. Panterflue­sopp og rød fluesopp gir svimmelhet, for­virring, muskelkramper, hallusinasjoner og temperament.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn