Langt nede: Da Marius Sjømæling var 20 år, døde moren. - Jeg lå i senga i to uker. Orket ikke å stå opp. Jeg ville bare dø, sier han. Sammen med tre andre startet han organisasjonen Barn av rusmisbrukere. Foto: Jørn H. Moen
Langt nede: Da Marius Sjømæling var 20 år, døde moren. - Jeg lå i senga i to uker. Orket ikke å stå opp. Jeg ville bare dø, sier han. Sammen med tre andre startet han organisasjonen Barn av rusmisbrukere. Foto: Jørn H. MoenVis mer

«Det første jeg husker er at mamma blir banket opp av kjæresten sin. Da var jeg tre år»

Marius Sjømæling (33) var mors lille kriger, som holdt tett om rus, slåsskamper og tomt kjøleskap. Siden 2009 har han hjulpet andre i liknende situasjon.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det første jeg husker er at mamma blir banket opp av kjæresten sin. Da var jeg tre år. Seinere, da jeg ble 10–11, begynte jeg å gå imellom når det ble slåsskamper. Jeg var mammas lille kriger.

Hun var bare 20 år da hun fikk meg. Pappa var tolv år eldre, det ble slutt da jeg var ett år. Da havnet mamma i et ustabilt miljø i Trondheim. Jeg var hos bestemor og bestefar nesten hver helg, men jeg gledet meg alltid til å komme hjem, for jeg var usikker på hvordan det gikk med mamma.

Jeg lærte meg tidlig at jeg ikke kunne fortelle om alle kranglene og slåsskampene, heller ikke til bestemor og bestefar.

Den første bekymringsmeldingen kom da jeg var fem. Bestemor og bestefar visste ikke nok, mamma var flink til å gi de riktige svarene og slik ble saken henlagt, men det var da jeg burde vært flyttet til et annet hjem. Seinere var det for seint.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn