Det hvite håpet

2005 ble ikke et spesielt pent år. Men Jan Egeland (45) mener verden er bedre enn sitt rykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VI KJEMPER MOT klokka i 36. etasje i FN-bygningen i New York. Magasinet er blitt lovet tre kvarter med visegeneralsekretær Jan Egeland, men han er forsinket. Viserne drar seg over i gal retning. Strengt tatt er det vi som skal ha dårlig samvittighet. Bono lærte Bondevik knipseknepet, og Bondevik viste det til oss. Hvert fjerde sekund dør et menneske av sult. Knips ...  knips ... knips. Magasinet blokkerer altså for 675 menneskeliv denne vakre tirsdagen.

-  Mr. Egeland is ready to see you now.

HAN ER EGENTLIG for smal til å ta verdens bører på skuldrene, men Jan Egeland gjør så godt han kan. Det øker for så vidt troverdigheten at FNs nødhjelpskoordinator er tynn som en strek. Noe annet skulle tatt seg ut i 2005 - dette annus horribilus. Det startet med tsunamien, og fortsatte med orkaner, jordskjelv, fugleinfluensa og - vi hadde nær sagt - de vanlige sultkatastrofene. Millioner er døde, og atter millioner er hjemløse på utrygg grunn.

Og som dette ikke var nok, ringte heller ikke Jens Stoltenberg og tilbød Egeland posten som utenriksminister. Det var i sannhet året det var så bratt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer