Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Det kan bli gjørmebryting og skittkasting med Billary

Både Obama og McCain skiller seg ut med sitt ønske om forandring. Vinner Hillary for Demokratene må vi forvente mer munnhuggeri.

DAGENS VALG I WISCONSIN later til å bli ganske jevnt med Obama som knepen favoritt.

Primærvalget i USA er godt over halvveis. Det kan bli avgjort i Texas og Ohio om et par uker, når de 444 delegatene skal fordeles. Om Hillary ikke vinner solid 3. mars så er nok løpet kjørt. 

KANDIDATENE SOM LIGGER best an i øyeblikket er uenige om mangt. En faktor som samler Obama og McCain, og som skiller dem fra resten av feltet av utdankede seriøse kandidater er ønsket om forandring.

Mange amerikanske presidentvalg kan sies å enten fokusere på forandring eller på erfaring.

Dette valget ser tydelig ut til å bli et forandringsvalg.

DE DEMOKRATISKE KANDIDATENE Bill Richardson og Hillary Clinton valgte feil med erfaringsbasert kampanje i Iowa, den tidligste runden i valget. Richardson forsvant ut, mens Clinton allerede i New Hampshire forgjeves prøvde å stjele tilbake begrepet ’Change’ fra Obama.

’Change, we can believe in” er blant Obamas fremste slagord.

Å OPPLEVE FENOMENET Barack Obama i levende live er noe jeg unner alle, enten man er for eller imot hans politiske agenda.

En agenda som er tynn på substans ifølge kritikerne, men ytterst rik på engasjement og entusiasme.

Forrige helg på T. C. Williams High School, i Alexandria rett utenfor Washington DC, stod jubelen i taket.

Bare ved å observere den unge alderen til de frivillige rundt arrangementet får man en indikasjon på Obamas appell.

APPARATET RUNDT MCCAIN er av en annen karakter, og da han også nylig var i Alexandria, omga 71-åringen seg med vordende pensjonister.

Den høye slanke og godt utseende afro-amerikaneren Obama fremstår derimot som det naturlige midtpunkt blant noen tusen begeistrede velgere. Han virker tilforlatelig, uanfektet, avslappet og lite affektert.

Han fremstår som troverdig og oppriktig i sin kampanje for å renske opp i Washingtons skitne politiske spill. Skittkasting er normalt en programmessig del av amerikanske presidentvalg.

De som fulgte South Carolina-valget fikk se at det virket direkte mot sin hensikt da the Clinton’s - eller Billary om man vil - prøvde seg på den slags.

Man kan forvente hardere tak når munnhuggeriet går på tvers av partilinjene.

ØNSKET OM EN FAIR KAMPANJE er tydelig uttalt både hos McCain og Obama. Om det kan holde i lengden gjenstår å se.

Vi må heller ikke glemme muligheten for at utenforstående kan spre hatsk og feilaktig informasjon som tilspisser det hele. Kan Obama ”swiftboates”?

Imidlertid vil nok utsiktene for en kampanjesesong preget av mer integritet enn normalt neppe bli bedre enn med Obama vs. McCain.

Også McCain har begynt å stjele slagord fra Obamas repertoar. Han avsluttet sin seierstale sist med en frase som ble laget spontant av en Obamasupportere: ”Fired up, ready to go”.  Heia-ropet gikk i flere minutter av gangen i gymsalen på T. C. Williams før Obamas folkemøte.

SKULLE CLINTON mot oddsene nok en gang snu dette og bli demokratenes kandidat vil nok valgkampen se helt annerledes ut.

Hillary Clinton er en svært upopulær figur i republikanske sirkler. Hun lar seg neppe by to ganger om noen skulle by opp til gjørmebryting og skittkasting.

Jeg er overbevist om at republikanerne ville foretrekke henne som motkandidat. Da har de slagplanen klar. I tillegg er hun mer enn McCain en representant for det politiske establishment i Washington. Hun er en del av Bush-Clinton-Bush dynastiet og har ikke McCains maverick-stempel.

STEMPELET SOM DEN som kan bringe håndfast forandring til det politiske Washington kan fort skifte fra demokratene til McCain og republikanerne dersom Clinton klarer å stagge Obama-bølgen.

Men helt siden det skjellsettende skiftet i South Carolina har vannet rent Obamas vei.

ET TREDJE MOMENT som forener Obama og McCain er et renommé for å tørre å gå egne veier; å si det som sies skal, selv om det ikke er populært der og da.

Akkurat dette kan lede McCain inn i en tofrontskrig. Han må på en og samme tid evne å mobilisere den konservative fløyen av det republikanske partiet, uten å miste de uavhengige velgerne i sentrum. Bush den eldre kan bli nyttig drahjelp i den prosessen.

Obama har så langt et sentralt budskap om forandring som ser ut til å hjem hos velgere fra sentrum og lengst ut til venstre i amerikansk politikk.

La meg understreke at USAs venstre ikke særlig langt til venstre på den høyre-venstre-akse vi opererer med i europeisk politikk. 

MANGE HEVDER at the Clintons nesten alltid klarer å finne en vinnerformel selv når de ligger under. 

Hillary er nå i angrepsposisjonog det kler henne ganske bra. Hun gir seg trolig ikke før de fleste metoder er forsøkt. Denne målrettetheten kan tjene henne vel om hun skulle reise kjerringa og overraske alle.

Men det er siste sjanse til å snu dette. Hun må vinne i Texas og Ohio. Disse statene leder hun foreløpig i, og de har en demografisk sammensetning som gir henne muligheter med latino-velgere i Texas og lavtlønnede industriarbeidere i Ohio.

Historisk blir det uansett når den som sverges i ed enten er svart, kvinne eller eldre enn de 43 som har blitt sverget i ed så langt.

Denne artikkelen er skrevet for Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>POPULÆR BLANT UNGE:</B> Barack Obama på et valgkampmøte i Beloit, Wisconsin på mandag.
BILLARY: Yolanda Bradford fra San Antonio med Billary-dukker. Munnhuggeri fra de to virket mot sin hensikt i South Carolina-valget. Men når kampen skal gå på tvers av partilinjene kan skittkastingen ta seg kraftig opp igjen.
HELE FAMILIEN STILLER OPP: The Clintons kan fortsatt snu valget. Og vinner Hillary vil munnhuggeriet øke.
<B>OMGIR SEG MED PENSJONISTER:</B> McCain og hans entourage ankom Appleton, Wisconsin på mandag. Været var dårlig.
<B>FORANDRINGSESVALG:</B> Obamas tilhengere med plakater påskrevet "Endring, kan vi tro på". Obama har gjort det godt i valgkampen med sitt budskap om endring. Dette bildet er fra et valgkampmøte 10. februar i Virginia Beach.
PRØVDE PÅ ERFARING: Hillary Clintons erfaringsbaserte kampanje i Iowa slo feil. Nå er hun passert av Obama, men kan overhodet ikke avskrives ennå. Bildet viser gårsdagens tale i Madison, Wisconsin.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media