Det nye Taliban?

Islamistene dømmer forbrytere til steining i Somalia.

MANDAG KOM meldingene om at de nye makthaverne i Somalias hovedstad Mogadishu, Islamic Courts Union (ICU), planlegger å steine flere voldtektsmenn til døde. Det er ikke første gang de islamske domstolene gir strenge straffer etter islamsk lov. Men enkelte frykter nå at ICU planlegger å innføre et svært strengt islamistisk styre, slik som Taliban i Afghanistan.

- Fem menn som voldtok fire kvinner 22. juni skal steines i dag, i overensstemmelse med islamsk sharia (den religiøse loven). De har innrømmet skyld og har også blitt identifisert av vitner, sa Siyad Mohamed, en milits-leder med bånd til ICU, til Reuters.

Senere sa han at steiningen ble utsatt fordi de ville arrestere en sjette voldtektsmann.

Samtidig melder SomaliNet om opptøyer etter at islamistene forbød visning av fotballkampene fra VM i Tyskland.

- Unge sinte menn gikk ut i gatene i Isse Abdu og Gubta nordvest for Mogadishu, etter at flere kinoer som viste fotballkampene ble stengt. De ropte slagord mot ICU og noen hevder islamske militser åpnet ild og arresterte unge menn på kinoene, skriver journalist Mohamed Abdi Farah på nettstedet.

I BEGYNNELSEN AV juni ble det klart at sammenslutningen av islamske domstoler i Somalia, og militsen deres, hadde fått kontroll over Mogadishu. De har tatt kontroll over stadig større del av Somalia, inkludert byen Jowar, og har fått kontroll over mange av våpenlagrene i landet. Det siste gjør det vanskelig for krigsherrene å gjenvinne overtaket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange gleder seg over det som ser ut som en midlertidig stabilitet i det utfattige og krigsherjede landet. Norsk-somaliske Abdullahi Mohamed Alason har levd i Norge siden 1989, men har tett kontakt med familien som bor i Mogadishu. Han er både glad for at det er roligere i landet, og samtidig urolig for fremtiden:

- Folk jeg har snakket med er veldig glade. Endelig kan de bevege seg fritt i hovedstaden. Uten å bli truet, eller måtte betale penger for å drive forretninger, eller måtte betale for å få lov til å dra til et annet område. Det har vært helt forferdelig før disse gruppene tok over. Mange ulike krigsherrer har styrt, de krever penger, oppretter veisperringer, har sine egne lover og så videre, sier Alason til Dagbladet.no. Han fortsetter:

- Samtidig er jeg, og andre, bekymret for utviklingen. Vi vet ikke om ICU har planer om demokratiske valg, eller om de skal styre etter den religiøse loven. Det som er positivt er at folk fra forskjellige klaner i større grad er samlet innenfor organisasjonen, mener han.

For store deler av befolkningen i Somalia er klansstrukturene svært viktig for identitet og levemåte. Flere av de ulike klanene i landet har kjempet mot hverandre siden landet ble uten sentral myndighet i 1991.

ALASON MENER det er for tidlig å si hvordan fremtiden under ICU vil bli.

- Det er skummelt hvis de forbyr fotball og musikk, og hvis alle må dekke seg til, slik ryktene sier. Det har ikke vært sånn tidligere, den somaliske befolkningen er vant til selv å ta ansvar og bestemme hvordan de skal føre seg. Men ganske mange ønsker sharia - de har prøvd alt, og føler at verden har snudd seg mot dem. Alt er bedre enn det vi har hatt til nå, forklarer han.

Lørdag utnevnte ICU en ny leder, Sheik Hassan Dahir Aweys, samtidig som de endret navn til «Conservative Council of Islamic Courts». Aweys skal lede et nytt parlament ICU vil etablere i Mogadishu.

Men utnevnelsen har ført til reaksjoner. Aweys regnes som radikal og militant, og er på USAs liste over mest ettersøkte terrorister.

Det påstås at Aweys har ledet organisasjonen al-Itihaad al-Islamiya, en islamistisk gruppe som var aktiv på 90-tallet, som ifølge amerikanske myndigheter ble støttet av Osama bin Laden og knyttes til bombingene av USAs ambassader i Kenya og Tanzania.

- Hvis de [ICU] vil ha partnere i det internasjonale samfunnet, hvis de vil ha kontakt med USA, må vi se om de tilfredsstiller våre krav, uttaler Sean McCormack, en talsmann for det amerikanske innenriksdepartementet, ifølge AP.

McCormack avviser at USA vil ofre prinsippet om ikke å ha kontakt med dem landet regner som terrorister, og sier det er uaktuelt å ha kontakt med Aweys. Selv avviser ICU-lederen terrorismeanklagene:

- Jeg er ingen terrorist. Men hvis det å strengt følge min religion og elske islam gjør meg til terrorist, godtar jeg betegnelsen, sa Aweys til det franske nyhetsbyrået AFP.

SAMTIDIG ER DET usikkert hvor militant ICU egentlig er. Den tidligere lederen Sheikh Sharif Sheikh Ahmed, tilhører en sufisekt, og er regnet som mer moderat enn Aweys.

- Vi har ennå ikke et komplett bilde av forholdet mellom de ulike delene og lederne av ICU, sier McCormack. Han uttaler at amerikanske myndigheter vil vente å se om ICU er villige til å kjempe mot terrorisme, satse på humanitær hjelp til befolkningen og støtte den svake interimregjeringen som ble etablert i 2004.

Mandag uttalte Aweys at sharialover vil bli innført over hele Somalia.

- Vi må følge loven, slik den er fastlagt av Allah, sa han ifølge AFP.

Gruppen understreker at deres mål er å skape fred i hele det krigsherjede landet.

DET HAR BLITT rettet kritikk mot CIAs rolle i den siste tidens utvikling i Somalia.

Ifølge New York Times har flere hundre tusen dollar blitt overført til krigsherrene i landet de siste to årene, i et forsøk på å demme opp for islamistenes innflytelse. CIA har blant annet ønsket å få tak i en håndfull al-Qaida-medlemmer i landet.

Flere mener dette har virket mot sin hensikt, og kritikk har kommet fra ikke navngitte ansatte ved USAs ambassade i Nairobi. Ifølge dem har støtten til en allianse av krigsherrer gjort at islamistene ble enda sterkere, og satte i gang mot-angrep.

En rapport FNs sikkerhetsråd publiserte i mai fastslår samtidig at flere stater, blant dem Eritrea og Etiopia, har forsynt krigsherrer med våpen og penger, og dermed brutt våpenembargoen mot landet.

Lederne for ICU har nylig anklaget Etiopia fordi 300 etiopiske soldater skal ha beveget seg inn på somalisk territorium. Dette benekter etiopiske myndigheter.

SIDEN 1991 har Somalia i praksis vært uten sentral myndighet. Da kastet opprørere, ledet av Mohammed Farah Aidid, regjeringen til Mohamed Siad Barre ut fra Mogadishu.

Etter at sentralregjeringen brøt sammen, ble et system av sharia-baserte domstoler landets viktigste juridiske instans. Etterhvert begynte domstolene å undervise og tilby helsetjenester, og fungerte som politistyrker. Somalias befolkning er i all hovedsak sunnimuslimer, og domstolene fikk etterhvert stor støtte i befolkningen.

Tilhengere av domstolene begynte så å forme en egen milits, og fra 1999 har denne militsen blitt stadig mektigere, og kjempet mot krigsherrene i landet.

FREMDELES FOREKOMMER kamper i Mogadishu, mellom grupper som er lojale mot krigsherrene, og de islamistiske militsene. Men roen ser ut til å kunne bli varig, særlig siden ICU har såpass stor støtte i befolkningen.

Men verden følger vaktsomt med på hva islamistene kan komme til å gjøre med den nyvunne makten.

- Det er ikke den religiøse fundamentalismen som har seiret, det er sekularismen som er i krise, skriver kommentator Charles Onyango-Obbo i The East African om utviklingen i Somalia.

Han mener at ikke-religiøse som har fått makten i afrikanske stater ofte har lovet store forandringer, men endt opp som slaktere og tyver.

- Vi tillater hedonisme, men når fotsoldatene våre vender hjem, ødelagt av sprit, dop og andre eksesser, slenger vi døra i ansiktet deres. Samtidig tar fundamentalistene i moskeene og kirkene seg av dem, belønner dem og får dem til å ta offentlig avstand fra sine tidligere «synder», sier Onyango-Obbo.

Han mener islamistene er populære blant annet fordi de slår hardt ned på kriminelle gjenger, kutter hendene av tyver og henretter voldtektsmenn offentlig.

- Den verste synden til de sekulære er latskapen. Vi rekrutterer ikke nye krigere, mens kristne, muslimer, jødiske og hinduistiske fundamentalister får stadig flere. Vi utdanner ikke ledere, mens de har sine kirker (mange under trær og på gatehjørner), synagoger, templer og moskeer, konkluderer han.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

KRIGSHERRE: Abdul Rashid Hussein Shiry.
GLAD DET ER FREDELIG: - Folk jeg har snakket med er veldig glade. Endelig kan de bevege seg fritt i hovedstaden, sier Abdullahi Mohamed Alason.
LEDER FOR ICU: Sheik Hassan Dahir Aweys.
PROTESTERER MOT ETIOPISKE SOLDATER: Kvinner i Mogadishu fredag 23. juni.
SVENSK KAMERAMANN DREPT: Martin Adler ble skutt 23. juni. Fremdeles forekommer kamper i utkantene av Mogadishu.
ISLAMISTENE TAR OVER: Medlemmer av Islamic Court Union har tatt kontrollen over store deler av Somalia. Nå lover de å gjøre landet fredelig.
OPPRETTET I 2004: President Abdullahi Yusuf og resten av «regjeringen» har forsøkt å danne en fungerende sentralmakt. Nå har ICU tatt over kontrollen i store deler av landet.