Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Det nytter ikke bare å ta én bit

Seigt, fett og deilig. Det er på tide å grave fram fonduegryta fra 80-tallet.

Og dere kjenner alle reglene: Den som først mister et brødstykke i fonduen er ute! Første gang er straffen fem stokkeslag, andre gang tjue piskeslag, tredje gang blir taperen kastet til sjøs – med noe tungt rundt føttene!»

Sitatet stammer fra Guvenør Diplodoctus, en av bipersonene i tegneseriealbumet «Asterix i Alpene» – og dette var min første introduksjon til denne merkelige retten.

For å dyppe brødbiter i en stor gryte breddfull med tjuktflytende, solgul ost, hørtes mer ut som en lek enn som mat. Akkurat som gjestene til guvernøren i Asterix opplever fenomenet.

Albumet, opprinnelig fra 1970, ble utgitt fem år seinere på norsk og siden den gang har jeg hatt lyst å spise ostefondue slik sveitserne lager den.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?