Det perfekte ekteskap

Lars Barmen gir neste uke ut ny kokebok om tradisjonell, norsk mat. Det passer sjelden sammen med god vin.

Passer tradisjonell, norsk mat og vin sammen? - Nei. Til typisk norsk mat, som fårikål, spekemat og pinnekjøtt, passer det best med øl til. Du jobbet mange år i Asia. Hva med sterk, asiatisk mat og vin?- Det går heller ikke så bra. Hvis du på død og liv skal drikke vin til slik mat, må du velge en «blomstrete», halvtørr vin. Men øl er bedre. Beskriv din beste vinopplevelse?- Det var i 1986 på en restaurant i Paris med tre stjerner: L\'Ambroisie. Jeg spiste stekte kamskjell med appelsin-sennepssaus og drakk en Puligny-Montrachet til. En feit hvitvin som er blant de beste du får. I Frankrike kaller de det «mariage» (ekteskap) når maten framhever vinen og vinen framhever maten. Dette var et perfekt «mariage». Hvor lages den beste vinen for tida?- I Italia lages det mye bra rødvin nå. Der kan du gjøre bra kjøp. Du får gode viner og du får mye for pengene. Hvordan har du skaffet deg kunnskap om vin?- Som kokk må du kunne en del om vin. Det kokker ofte gjør feil, er at de bare tenker på å lage en perfekt rett - uten å tenke på vinen som skal gå til. Hvilke vintabber er vanligst blant nordmenn? - Folk flest drikker rødvinen for varm. Mesteparten av rødvinen som selges på polet koster under hundre kroner, og da bør den ikke serveres for varm. Da mister du mye av friskheten. Selv oppbevarer jeg rødvinen min i et dårlig kjøleskap, som holder rundt 14 grader. Da er rødvinen perfekt etter kort tid i glasset. Hvor er det bra å reise på vinferie? - Til Italia. I Toscana og Piemonte finner du mye morsomt. Og hvorfor ikke til Østerrike? Der lager de knallbra hvitvin. Beste rødvin uansett prisklasse?- En Romanée-Conti fra Burgund. Noen få, bra restauranter har den, men jeg aner ikke hvor mye den vil koste. Mye! Favorittrødvin under hundre kroner?- Cuvée Christer Berens Montepulciano d\'Abruzzo (nr. 45146, kr 79,90). Den er grei å lage mat til. Beste hvitvin uansett prisklasse?- En Mersault, for eksempel fra produsenten Comtes Lafon. Jeg liker feite hvitviner med mye smak. Favoritthvitvin under hundre kroner?- Problemet med hvitviner under hundre kroner er at de blir for tynne. Da må du finne en frisk og enkel. Jeg velger en fra Østerrike, Grüner Veltliner Trocken (BU nr. 40767 kr 88,80). bente.froytlog@dagbladet.no