«Det som er litt kult med spasmer er at de ofte kan kontrolleres»

Roger Aandalen (51)

– Paralympics og OL er helt klart det største en idrettsutøver kan være med på.

Det sier Roger Aandalen (51), nå klar for sitt sjette Paralympics.

– De paralympiske lekene har utviklet seg enormt. Det blir bare større og større, konkurransen blir hardere og hardere.

I 1986 spurte en kamerat hjemme på Gjøvik om han ville være med å spille boccia. Lite ante Roger Aandalen at han ti år seinere skulle spille med det norske flagget på brystet i Paralympics i Atlanta, USA.

«Cerebral parese og presisjonsidrett hører ikke naturlig sammen»

– Jeg har cerebral parese (CP) , og boccia er presisjonsidrett. Med CP har du også ofte en del ufrivillige bevegelser, ettersom hvor hardt du er rammet.

– Hvor hardt er du rammet?

– Jeg sitter i rullestol og har en del spasmer. Det som er litt kult med spasmer er at de ofte kan kontrolleres, det er nettopp det jeg gjør når jeg spiller boccia - jeg er sjef over spasmene. CP og presisjonsidrett hører ikke naturlig sammen, derfor er det så kult å få det til. Mange folk tror ikke det er mulig.

– Hva er dine største utfordringer i hverdagen?

– Tja, hva skal jeg si? Jeg klarer jeg meg helt greit, har samboer, hund og kjører bil. Jeg trenger litt hjelp, og har personlig assistent en dag i uken. Jeg er så vant til å ha CP at jeg tenker ikke over det, men vinterhalvåret er en utfordring med mye snø og kulde. Det å kjøre elektrisk rullestol i vinter-Norge er faktisk en utfordring.

Roger Aandalen

Nå bor han med samboer i Åkrene i Fet kommune, – rett utenfor Lillestrøm. Tiden han bruker på å trene boccia varierer, i innspurten til Paralympics ble det det 14 timer i uka.

– Folk som kjenner til CP vet at kroppen hele tiden er i aktivitet. Man blir sliten av det.

Det viktigste i boccia er kasteteknikk, og få i gang kastearmen. Derfor består hovedtreningen av å kaste bocciaballer. Fysioterapi er også en viktig del, det holder bevegeligheten noenlunde stabil.

– Hvor mye betyr idretten for deg?

– Ganske mye. Det sier seg vel selv når jeg har holdt på med dette i over et kvart århundre.

– Hva gleder du deg mest til i Rio?

– Konkurrere, selvsagt.


Bildene i denne serien er et samarbeid mellom Handikapnytt - et magasin for og om bevegelseshemmede utgitt av Norges Handikapforbund og Dagbladet Magasinet. Intervjuene med utøverne er gjort av og for Magasinet.


Nå jakter de medaljer i Rio