Bløt føde: Shirazsalaten er så fuktig at den nesten kan spises som en kald suppe. Foto: Mette Randem
Bløt føde: Shirazsalaten er så fuktig at den nesten kan spises som en kald suppe. Foto: Mette RandemVis mer

Det som gjør salaten helt spesiell, er måten den settes sammen på

Arvand Dashtaray lager den beste shirazsalaten Andreas Viestad har smakt. Dette er hemmeligheten bak.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Når det blir varmt i Iran, kan det bli veldig varmt. Tidligere i år ble det målt 53,7 grader i byen Avhaz nordvest i landet. Det er ikke bare veldig, veldig varmt. Det er også det varmeste som noen gang er målt i Asia, og en av de høyeste temperaturene som er målt i verden.

Selv når rekordene uteblir, er det sjelden at varmen gjør det. Hvert år kommer heten, den biter seg fast, lar dager bli til uker og måneder. I byen Yazd har varmen preget byen i hundrevis av år. Verdens første airconditionanlegg ble funnet opp her, spesielle luftetårn i fornemme hus, som fanger ethvert lite vindpust, fører det ned til et basseng midt i bygningen, så kjølig, fuktig luft gjør det behagelig og svalt i hele huset. Eller om ikke behagelig, så levelig.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn