Det tragiske eventyret

Les de triste skjebnene bak en av verdens fineste julesanger.

KANSKJE ER DEN VERDENS aller vakreste julesang, den rå balladen «Fairytale of New York» med The Pogues og Kirsty MacColl fra 1987.

Den er iallfall kåret til den best likte julesangen av tv-kanalen VH1s seere flere år på rad.

Denne uka var låta plutselig oppe i mediebildet igjen, da det ble kjent at den britiske radiokanalen BBC Radio 1 ville sensurere ordet «faggot» (slang for homofil, journ.anm) fra teksten.

Tukling med kulturhistorie, kanskje. Men ingen tragedie.

De to vokalistene som synger den melankolske julesangen om et forsoffent og kranglete irsk par i New York, har derimot møtt hver sin triste skjebne i kjølvannet av suksessen.

Frontfigur Shane MacGowan i The Pogues er velkjent for sitt misbruk av alkohol og narkotika gjennom mange år. Og Kirsty MacColl døde i en dramatisk båtulykke i 2000.

KIRSTY MACCOLL BLE KJENT som sanger og låtskriver allerede som tjueåring, men endte sine dager bare 41 år gammel.

Den britiske sangerinnen skulle egentlig ikke være med på «Fairytale of New York», den kvinnelige vokalen var tiltenkt The Pogues\' kvinnelige bassist Cait O\'Riordan. Men O\'Riordan forlot bandet i 1986, før sangen var ferdig innspilt.

MacColl var gift med mannen som produserte musikken til The Pogues på den tida, Steve Lillywhite, og bandet likte stemmen hennes så godt at hun ble bedt om å ta over vokaljobben på låta.

Etter å ha fortsatt solokarrieren med blandet suksess i årene etter «Fairytale of New York», tok MacColl en tidlig juleferie i 2000. Sammen med kjæresten James Knight og sønnene Jamie (15) og Louis (13) dro hun til det meksikanske feriestedet Cozumel.

COZUMEL ER KJENT FOR sine korallrev og dykkemuligheter, det var blant annet ett av favorittstedene til eventyreren Jacques Cousteau.

18. desember 2000 dro Kirsty og sønnene ut for å dykke i et område der motorbåter normalt ikke har adgang. De tre var ferdige med dykket og på vei opp til overflaten sammen med en lokal dykkeguide da Kirsty oppdaget at en skygge nærmet seg i stor fart.

Eldstesønnen Jamie var på vei opp av vannet akkurat der en motorbåt straks ville passere. Kirsty svømte oppover i vannet, klarte å dra sønnen ned i vannet og bort fra treffpunktet, men ble selv truffet av båten.

Sangerinnen ble drept momentant.

BÅTEN VAR EID AV den meksikanske millionæren Guillermo Gonzalez Nova, som var ombord med familien sin. Båtføreren, som var ansatt hos Nova, ble dømt til to år og ti måneder i fengsel for uaktsomt drap, men fikk betale seg ut av fengselet med en relativt lav pengesum regnet ut fra lønnen hans.

Båtføreren slapp også unna med omkring 15 000 kroner i erstatning til MacColls etterlatte.

Kirsty MacColls mor Jean er svært misfornøyd med straffen de ansvarlige for dødsfallet har fått, og har startet organisasjonen Justice for Kirsty.

Organisasjonen fikk alle inntektene fra platesalget da «Fairytale of New York» ble gitt ut på nytt jula 2005.

SHANE MACGOWAN BLE FØDT 1. JULEDAG for femti år siden. Men den irske frontfiguren i The Pogues har levd hele sitt liv med et ukristelig forbruk av alkohol og dop.

- Allerede i tenårene ble han lagt inn til avrusning for alkohol, valium og sentralstimulerende piller etter at han prøvde å hoppe ut av et vindu, fortalte en venn av MacGowan til avisa The Daily Telegraph i 1997.

I et intervju med The Guardian fra 2004 forteller MacGowan om barndommen i Irland. I barndomshjemmet fikk den lille gutten to Guinness før leggetid hver kveld, og som åtteåring ble han introdusert for whiskey av onkelen, hevder sangeren.

- I familien vår var tanken at dersom barna vil ha en drink, kan de få det. For alle de ungene som ble nektet alkohol, ville ende opp som rusmisbrukere, trodde man.

Allerede som fjortenåring tok MacGowan LSD for første gang, og han kan nok trygt sies å ha motbevist familiens teori.

HISTORIENE OM HAM ER TALLRIKE og tragikomiske. En gang skal han ha bestilt henting av privatsjåfør fra kontorene til plateselskapet, og MacGowan sto og ventet i en time før han kom på at selskapet hadde skiftet lokaler året før.

Han skal ha prøvd å kaste seg ut av en bil i 70 km/t for å bevise at han var udødelig. Og da han gikk forbi en butikk med utstoppede dyr i London, høy på LSD, sto en utstoppet bisonokse utstilt på gata utenfor butikken. MacGowan løp til nærmeste telefonkiosk, ringte politiet og meldte fra om at ville dyr var løs i Londons gater.

Gullplatene fra velmaktsdagene til The Pogues solgte han til en brukthandler. Tennene forsvant da han i sakefylla i Japan falt ut av en varebil og landet med ansiktet først i asfalten.

- To varebiler hentet oss på en togstasjon. Shane var så ille tilredt at han ble satt i en varebil for seg selv. Da den høflige japanske sjåføren åpnet døra for ham, var Shane så dritings at han bare falt rett ut av døra. Da vi tok ham med til hotellet, trodde personalet at han hadde vært i en bilulykke, mimrer mandolin-spiller Terry Woods i The Pogues i et intervju med The Guardian.

I 1981 STARTET MACGOWAN bandet Pogue Mahone, irsk for «kyss meg i ræva». Senere ble navnet forkortet til The Pogues.

Alkoholinntaket ble derimot ikke kuttet ned på, snarere tvert imot. I 1988 skrev en spaltist i musikkbladet Q at MacGowan skylte ned piller mot magesår med brandy, vin, portvin og champagne. Samme år skulle bandet til USA for å varme opp for selveste Bob Dylan. MacGowan presterte å miste fire fly før han til slutt kollapset på flyplassen Heathrow.

En lege fastslo at han hadde betennelse i leveren, og kom til å dø innen to år hvis han ikke la spriten på hylla. MacGowan fulgte legens råd - og byttet til hvitvin.

MacGowan forlot The Pogues i 1991, men fortsatte med ulike typer rus. Han hevder han fikk en oppvåkning og sluttet å bruke heroin da artisten Sinead O\'Connor fant ham livløs på gulvet i leiligheten og meldte ham til politiet i 1999.

- Jeg elsker Shane, og det gjør meg så sint å se ham ødelegge seg selv, forklarte O\'Connor til avisa The Sun etter episoden.

MACGOWAN DRIKKER fremdeles relativt tett, men ikke så mye som før, ifølge ham selv. Og han hevder at de eneste pillene han tar, er beroligende på resept fra legen.

MacGowan har ikke gitt ut noen plate siden 1997, da med bandet The Popes. I mars i år ble det kjent at han planlegger å gifte seg med kjæresten Victoria Clarke.

Han sier at han vil flytte tilbake til Irland når han blir gammel.

- Ikke for å pensjonere meg, men for å begynne å leve et skikkelig liv. Jeg har lyst til å bli en gammel mann med livskraft og vettet i behold, sa MacGowan til The Telegraph i 1997. Før han la til uten spor av ironi:

- Forhåpentligvis med helsa i behold, også.

DRAKK SEG FRA TANN OG SAMLING: Shane MacGowan fra The Pogues er beryktet for sitt rusmisbruk gjennom mange år. Men også medvokalisten i juleklassikeren «Fairytale of New York» (se video nederst i saken) har møtt en tragisk skjebne etter at sangen ble gitt ut i 1987.
SUKSESS: Låta er kåret til VH1-seernes favorittjulelåt tre år på rad, og ble populær fra starten av selv om den ikke ble nummer én på jule-hitlista i 1987.
DØDE I BÅTULYKKE: Kirsty MacColl omkom i en tragisk båtulykke da hun dykket med familien i Mexico i 2000.
REDDET SØNNEN: MacColl døde idet hun dro sønnen Jamie ned i vannet for å redde ham fra å bli påkjørt av en motorbåt. Hun ble selv truffet, men båtføreren fikk en relativt mild straff. Kirstys mor har startet en organisasjon for å få de ansvarlige straffet.
«IN THE DRUNK TANK»: Pogues-vokalist Shane MacGowan har vært inne til avrusning flere ganger, første gang da han var tenåring. «Han skylte ned piller med brandy, vin, portvin og champagne», skrev en spaltist etter å ha møtt MacGowan i 1988.