Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Det var ikke derfor vi kjempet for sosialismen!

Gammelsosialistene er imot at avisa Ny tid skal eies av noen som forsøker å tjene penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET KJEMPES OM leserne på venstresida i norsk presse. Og de er jo ikke mange, i et marked med generell opplagssvikt.

Ukeavisa Ny Tid, den gamle SV-avisa, har elendig økonomi og SV, som er største aksjonær i avisa, har sagt ja til å selge. Forlaget Damm vil kjøpe. Ledelsen, klubben og de ansatte i avisa er positive til salget. Ikke minst kan arbeidsplassene reddes og avisa kan få en ny oppsving med nye eiere. Dag Herbjørnsrud som er dagens redaktør sier de opplever bred støtte for salget.

- Dette er en måte å redde økonomien og sikre avisa på, sier Herbjørnsrud til Dagbladet.no.

IKKE ALLE SER DET SLIK. En gruppe eldre SV\'ere liker ikke salgsplanene. Blant dem er Berge Furre, Tore Linné Eriksen, Dag Seierstad, Pax-sjef Bjørn Smith-Simonsen og Rune Slagstad. Flere av motstanderne har vært med fra avisas start, både som grunnleggere og eiere av avisa gjennom SV. Det var Klassekampen som fant fram til de gamle ildsjeler som synes dette lukter «kupp», skrev Dagbladet. 

For Damm eies av Egmont, et konsern som de fleste andre, som prøver å tjene penger. SV-veteranene kjemper nå mot at avisa deres selges til et forlag med profitt som mål.

- Egmonteide Damm er et kapitalistisk foretak, som naturligvis er basert på et prinsipp om profitt, sier SV-veteran Berge Furre til Klassekampen. Han er svært skeptisk til salget og sammenligner det med at sjokoladefabrikken Freia kom på utenlandske hender.

- Om Damm tjener penger på avisa er det ikke spesielt kriminelt. Vi har hatt store problemer med å tjene penger i Ny Tid i mange år. Om man gjør det om tre - fire år så bekymrer det ikke meg, sier Ny Tids styreleder Åge Rosnes til Dagbladet.no. Han mener det ikke finnes noen alternativ til Damm-oppkjøpet og at avisa må legges ned om ikke dette går i orden.

Damm, som også har kjøpt tidsskriftet Vagant, hevder at de ikke kjøper avisa for å tjene penger, men for å styrke forlagshuset.

- Vi har skrevet under en avtale med Damm om at den politiske og redaksjonelle linja skal videreføres, sier Rosnes.

– Det er ufattelig at et venstresosialistisk parti kan selge sin avis til den internasjonale underholdningsindustrien, sier Rune Slagstad til Klassekampen. Sammen med Smith-Simonsen har han forsøkt å jobbe fram en kompromissløsning. Det spekuleres om det kan ha noe med hans investeringer i Morgenbladet å gjøre.

SV-eren og aksjonæren Steinar Stjernø synes det er trist for de gamle abonnentene dersom avisa skifter politisk grunnlag. Da burde heller avisa blitt nedlagt, mener han.


DE GAMLE
SV\'erene stoler ikke på forlaget når de sier at Ny Tid skal få fortsette som fri og uavhengig avis.

- Det er ikke derfor vi har kjempet for sosialismen! Ny Tid har røtter tilbake til Orientering på 50-tallet, avisa har vært et venstresideorgan i storm og stille. Vi kan ikke uten videre overlate avisa til et kapitalistisk foretak, sier Furre.

- Fri og uavhengig fra hva da? Ikke fri og uavhengig fra det sosialistiske prosjektet, håper jeg, sier Tore Linné Eriksen.

I DET GAMLE AKP-organet Klassekampen, venstresidas største avis, har det i høst gått i en heftig debatt initiert av AKP-ererne. Avisa skal være for høyrevridde, mens opplaget går opp. Nå dreier dekningen seg mye om salget av konkurrenten Ny Tid. I 2004 lå opplaget til Klassekampen på noe over 7000 eksemplar, mens Ny Tid hadde 4000.

De kjøperne vil gjerne alle ha. Derfor får SV\'erene som frykter kapitalismens klør om Ny Tid, støtte i Klassekampen, mener kritikere.

Mange av motstanderne av Damms oppkjøp har hatt en sammenslåing av Klassekampen og Ny Tid som mål. Kritikere av Klassekampen holdning i saken sier avisa kjemper imot salget fordi de vil ha avismarkedet for seg selv. Med ny giv og kapital kan nemlig Ny Tid bli en plagsom konkurrent. I januar har Klassekampen latt mange av de som er negative til et salg av Ny Tid slippe til i spaltene, men også noen positive.

Klubben i avisa Ny Tid mener Klassekampen bare prøver å fjerne en brysom konkurrent, mens sjefredaktør Braanen aviser dette i en lederartikkel. Han skriver at det har vært ett møte om dette, og at Klassekampen da stilte seg positive til samarbeid mellom avisene.

- Vi har nok en annen oppfatning av kontakten som har vært enn Braanen gir uttrykk for her, sier styreleder Rosnes, som aviser at det er et reelt alternativ at den konkurstruede avisa kan bli en del av Klassekampen så lenge Braanen ikke kan tilføre mer penger til Ny Tid. Det vil imidlertid Damm gjøre.

Braanen på sin side stiller seg svært skeptisk til et salg «til Nordens kanskje mest profittorienterte medieselskap» og synes det er synd at man ikke har «benyttet sjansen til å drøfte og analysere mulighetene» nå som avisa legges ut for salg. Kritikeren hevder at det han egentlig mener med dette er å vurdere muligheten for å legge Ny Tid inn under Klassekampen.

Berge Furre skriver også at et samarbeid med Klassekampen kan være et bedre resultat for Ny Tid. I Ny Tid går den redaksjonelle dekningen i motsatt retning, det snakkes om en historisk mulighet om Damm kjøper avisa.

- Noen har sagt at Ny Tid bør inngå som et bilag i Klassekampen. Men Ny Tid som bilag vil ikke bli noe annet enn Ny Tid er i dag. Da ser jeg ikke noe poeng i et slikt samarbeid. Det er en innlemmelse som kan bety nedleggelse, sier Rosnes.

FORLAGSREDAKTØR Stian Bromark som tidligere jobbet i Ny Tid, tror avisa kan få kulturell tyngde av Damm-salget. Uavhengig av SV har jo avisa vært i noen år nå. Er derfor SV bedre som eiere enn kapitalistene?

- Ny Tid har vært uavhengige lenge, men de har nok følt en indirekte forpliktelse til å skrive mer om SV enn det andre aviser har gjort. Det tror jeg det vil bli mindre av, sier Bromark, til Klassekampen.

Mandag avgjorde generalforsamlingen i Ny Tid at salget utsettes en uke fordi aksjonærene ikke var innkalt i samsvar med aksjeloven. De gamle SV\'erene har bare noen dager på seg på å overbevise generalforsamlingen om at avisa deres ikke skal over til kapitalistene.

Men det ser ut som det går veien for kapitalistene denne gangen også. Før generalforsamlingen tirsdag er over halvparten av aksjonærene for et salg til Damm.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

NY TID-REDAKTØREN:</B> Dag Herbjørnrud ser på Damm-oppkjøpet som avisas mulighet til å bestå.
BRAANEN:</B> Klassekampens sjefredaktør synes Ny Tid burde ha sett på andre muligheter enn Damm, for eksempel et samarbeid med Klassekampen.
IDEOLOGEN:</B> Rune Slagstad frykter også at arven fra Orientering skal gå tapt med de kommersielle aktørene. - Tankeløst salg, <a href="http://www.klassekampen.no/kk/index.php/news/home/artical_categories/kultur_medier/2006/january/tankeloest_ny_tid_salg">sier han. </a>
STOLTE TRADISJONER:</B> Ny Tid-redaksjonen fikk et gjenombrudd med den såkalte Liste-saken. Artiklene om de hemmelige tjenestene i Norge førte til rettssaker mot avisa og mot intervjuobjektene. Her holdes pressekonferanse i SV om saken, etter at det har vært avholdt rettslige forhør. Fra venstre Stein Ørnhøi, Reidar T. Larsen, Berge Furre og Steinar Hanson.
FRYKTER FOR NY TIDS FRAMTID:</B> Berge Furre synes det er en dårlig ide at et kommersielt selskap skal ta over avisa.
ORIENTERING:</B> Det siste nummeret kom fra trykkeriet i 1975. Borghild Andresen i pakkeriet stabler de siste bunkene før bladet sendes ut. Orientering var partiorganet til Sosialistisk Folkeparti, og ble erstattet med Ny Tid i 1975 da Sosialistisk Venstreparti ble stiftet.
KUNNE BLITT ÉN AVIS:</B> Nå ser det ut som Ny Tid forsetter alene. Den endelige avgjørelsen kommer på tirsdagens generalforsamling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!