Skitrøykt lam: Sigurdbjørn Hjaltason serverer lam på tradisjonelt vis.Saueskitt blir samlet, trampet og blandet med halm. I løpet av 2 uker blir kjøttet konservert ved at man brenner saueskiten.
Skitrøykt lam: Sigurdbjørn Hjaltason serverer lam på tradisjonelt vis.Saueskitt blir samlet, trampet og blandet med halm. I løpet av 2 uker blir kjøttet konservert ved at man brenner saueskiten.Vis mer

Det verste jeg vet

Det ingen skulle tru at nokon kunne ete, råder det brente lams taktikk.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hvis man skulle forsøke å lage serien «Der ingen skulle tru at nokon skulle bu» på Island, ville mulighetene til stadig nye programmer være bortimot uendelige. Men jeg er redd det ville være vanskelig å få folk til å se på programmet. De ville ikke skjønt underholdningsverdien.

Det er nemlig noe Oddgeir Bruaset-aktig over hele landet: Store, øde landskap, sauer og sno. Selv i hovedstaden går folk med tjukke håndtovede kofter og 1080-tallsfrisyrer. På flyplassen støtte jeg på Per Olaf Lundteigen på vei hjem etter studietur. «Det var de beste av oss som dro hit», sa Sp-politikeren, før han vendte hjem til kontoristene og oljerentistene i gamlelandet.

De første til å bosette seg på Island var nordmenn. De skubbet bort, drepte og tok til fange det som var av irske munker (som mest brukte øya som sommersted). En av dem var Skallagrim Kveldulvsson, morder, far til Egil, forfatter av norgeshistoriens første enderim, og bonde. Som bonde møtte Skallagrim en rekke utfordringer i sitt nye hjemland, noe Egils Saga gir et nyttig innblikk i:

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn