DET VERSTE ØYEBLIKKET: - Bunnen faller ut av verden. Alt håp er ute. Slik beskriver statsminister Jens Stoltenberg øyeblikket han fikk vite omfanget av massakren på Utøya. Her er han fotografert i statsministerboligen i Oslo. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet.
DET VERSTE ØYEBLIKKET: - Bunnen faller ut av verden. Alt håp er ute. Slik beskriver statsminister Jens Stoltenberg øyeblikket han fikk vite omfanget av massakren på Utøya. Her er han fotografert i statsministerboligen i Oslo. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet.Vis mer

Det vonde året

Men statsminister Jens Stoltenberg (53) vil ta vare på de gode minnene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

— Nei.

Statsminister Jens Stoltenberg svarer, brått, før spørsmålet er ferdig stilt.

—Jeg har ikke fulgt med på gjerningsmannens forklaring i retten. Jeg har nesten ikke brukt tid overhodet på å forsøke å forstå hvorfor han har begått slike bestialske ugjerninger. De er så ondskapsfulle, så utilgivelige, så fundamentalt i strid med alt jeg tror på. For meg har det ikke gitt noen mening å gå inn i saken eller lese hans manifest. Jeg tror på humanitet, åpenhet, demokrati. Da trenger jeg ikke lese noe sånt.

Lyden av sildrende vann fra fontenene i hagen, av tid som går, når opp til terrassen på statsministerboligen. Det er snart et år siden Stoltenberg satt på kontoret noen få meter unna og hørte bulderet i luften, fikk en telefon fra kommunikasjonsmedarbeider Arvid Samland, som løp ned trappene i Regjeringsbygget med et blødende sår i hodet og så ødeleggelsene under seg. Det var da han hørte om det raserte Regjeringskvartalet, Stoltenberg forsto at det ikke kunne være en ulykke. Og at det kunne komme et angrep nummer to.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn