Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Dette er borgerkrig

- Ingen vil si det, men det er en sekterisk krig. Og vi er målene, sier irakere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VI MISTER DAGLIG 50 til 60 mennesker over hele landet, om ikke flere. Om ikke dette er borgerkrig, må Gudene vite hva borgerkrig er, sa Ayad Allawi i går til BBCs «Sunday AM».

Iraks tidligere USA-innsatte statsminister sier at landet snart er nådd et punkt der det er umulig å snu, om ikke en ny regjering raskt kommer på plass og tar kontroll over landet. Om ikke dette skjer, vil konflikten spre seg over hele regionen, advarer han.

- Og selv ikke Europa og USA vil bli spart for volden som kan bli en følge av de sekteriske problemene i denne regionen.

I GÅR VAR DET det tre år siden starten på den amerikanske invasjonen som førte til Saddam Husseins fall. Men i Bagdads gater var det ingen som feiret. Som alltid hastet folk til jobb og hjem igjen, i frykt for eksplosjoner, kidnapping og drap.

Ifølge tall fra Brookings Institution i Washington var det i februar gjennomsnittlig 75 angrep hver dag, sammenliknet med gjennomsnittlig 54 angrep et år tidligere. Antallet drepte sivile irakere økte til 1000 i februar, mot 750 på samme tid i fjor. Det er nå 232 000 mennesker i de irakiske sikkerhetstyrkene, mot 142 000 ifjor, men de har fremdeles ikke kontroll i landet.

Den livsviktige oljeproduksjonen synker.

- JEG ER OPPMUNTRET av fremgangen, sa George W. Bush da han landet utenfor Det hvite hus i går.

Ordet «krig» var helt utelatt i presidentens to minutter lange redegjørelse om Irak.

- Vi har en strategi som vil føre til seier i Irak. Og seier i Irak vil gjøre dette landet mer sikkert, og legge grunnlaget for fred i generasjoner fremover, sa presidenten før han gikk inn i Det hvite hus med kona Laura.

Men i Washington sier flere kongressmedlemmer at de er enige med Allawi. De ber nå Bush komme opp med en ny strategi i Irak, som vil gjøre det mulig å trekke de amerikanske styrkene ut.

- Vi har hatt en liten borgerkrig i Irak, i alle fall de siste seks månedene, kanskje det siste året. Våre egne generaler har sagt det til meg, sier republikaneren Chuck Hagel til ABCs «This Week».

I Irak markerte opprørere inngangen til det fjerde året etter invasjonen med flere veibomber som drepte minst syv politimenn. Samtidig melder sikkerhetstyrkene i Bagdad om at de har funnet ti drepte mennsker dumpet i hovedstaden, en av dem en 13 år gammel jente.

Dermed fortsetter voldsbølgen som i går tok livet av minst 35 mennesker over hele Irak.

DE TI MENNESKENE som i dag ble funnet dumpet i Bagdad, var henrettet. De var dermed de siste ofrene for den økte volden mellom sjiaer og sunnier. Minst 700 mennesker er drept i vold mellom de to religiøse gruppene etter bombinen av den sjiamuslimsk helligdom i Samarra 22. februar.

I går ble det funnet syv andre lik som var torturert, kvalt og dumpet i kloakk.

En av veibombene som gikk av i dag, drept minst tre irakiske politimenn og en fange, da den eksploderte bare noen hundre meter fra innenriksministeriets fengsel i det sentrale Bagdad. Fire andre politimenn ble skadet av bomben.

En annen bombe gikk av i et jordbruksområde i det såkalte «dødens triangel» sør for Bagdad. Fire politimenn ble drept.

- Siden amerikanerne kom til Irak, har vi ikke fått noe, sier irakeren Ali Zeidan i Bagdad til Associated Press.

IRAKISK POLITI frykter nye selvmordsaksjoner i dag, når nærmere to millioner sjiamuslimske pilegrimmer reiser elleve mil fra Bagdad til Karbala rett over det sunnikontrollerte «dødens triangel» for å delta i sørgehøytiden for Imam Hussein. For to år siden ble 171 mennesker drept under den samme markeringen, og myndighetene tar ingen sjanser.

- Vi venter alt under denne markeringen, også bomber. Men vi har lagt planer og trappet opp sikkerheten for å møte enhver situasjon, sier politisjef Razzak al-Ta\'ee til Reuters.

Ali Jassim (22) haiket langs veien fra Bagdad til Karbala med et stort sjiamuslimsk flagg, kledt i den svarte pilegrimsuniformen, da New York Times møtte ham i helgen.

- Jeg vet at sunniene er ute etter oss. Ingen vil si det, men det er en sekterisk krig. Og vi er målene, sa 22-åringen.

STADIG NYE MORD: To menn ble drept i vest- Baghdad 14. Mars. Ti mennesker ble funnet henrettet i dag. Minst 700 mennesker er drept i vold mellom de to religiøse gruppene etter bombinen av den sjiamuslimsk helligdom i Samarra
ADVARER: - Selv ikke Europa og USA vil bli spart for volden som kan bli en følge av de sekteriske problemene i denne regionen, sier Iraks tidligere USA-innsatte statsminister Ayad Allawi.
- DET ER BORGERKRIG: Det hevder republikaneren Chuck Hagel at amerikanske generaler også mener.
OPERATION SWARMER: 16. mars gjennomførte amerikanerne det største angrepet siden krigen startet i 2003, i Samarra.
MOT KARBALA: En irakisk kvinne er på vei til Karbala for å markere delta i sørgehøytiden for Imam Hussein.
ER OPPMUNTRET: - Vi har en strategi som vil føre til seier i Irak, sa president George W. Bush i går.
ANTALLET ANGREP ØKER: 75 hver dag, melder Brookings Institution.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!