Dette er mannen alle beskyldningene rettes mot

«Spionjegeren» og «Treholts overmann» ble han kalt. 88-åringen venter nå på å bli kontaktet av myndighetene for å fortelle sin versjon.

GA UT BOK OM SINE ÅR I OVERVÅKNINGEN: Etterforskningsleder i Treholtsaken Ørnulf Tofte under lanseringen av Spaneren i 1987. Boka skaffet ham problemer. Riksadvokaten satte igang undersøkelser for å finne ut om Tofte hadde brutt taushetsplikten, men saken ble til slutt henlagt.
Arkivfoto: SCANPIX
GA UT BOK OM SINE ÅR I OVERVÅKNINGEN: Etterforskningsleder i Treholtsaken Ørnulf Tofte under lanseringen av Spaneren i 1987. Boka skaffet ham problemer. Riksadvokaten satte igang undersøkelser for å finne ut om Tofte hadde brutt taushetsplikten, men saken ble til slutt henlagt. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

||| • Les også: Dette er pengebeviset

- DET ER ET NØDVENDIG ARBEIDE for å bevare demokratiet jeg har deltatt i, skrev politiinspektør Ørnulf Tofte på sin siste dag på jobben for Overvåkningspolitiet. Året var 1987. Tofte, mannen som arresterte Treholt, politiinspektøren som siden 1949 hadde stått sentralt i POT, skulle pensjonere seg.

Tofte har siden tilbrakt pensjonisttilværelsen delvis i Málaga i Spania. I dag bor han i en blokkleilighet på Østerås i Bærum.

- Var det et arbeid for å sikre demokratiet?

- Ja, det vil jeg absolutt holde fast på. Jeg vil i grunnen ikke si mer nå, men heller vente litt å se før jeg sier noe mer. Jeg skal jo sikkert stå fram for visse kommisjoner, og da skal jeg stå med rak rygg, sier Ørnulf Tofte.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.