Populær kraftkost: Kokt kål. Hel pepper. Og... lam? Nei, for å hamle opp med kålen og pepperet kreves kraftigere saker. Foto: Mette Randem
Populær kraftkost: Kokt kål. Hel pepper. Og... lam? Nei, for å hamle opp med kålen og pepperet kreves kraftigere saker. Foto: Mette RandemVis mer

Dette er problemet med den moderne fårikålen

Og slik lager Andreas Viestad den kjente retten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Du kan lukte det! Fra siste torsdag i september – fårikålens dag – og helt opp mot jul kan du kjenne den snikende, ikke-alltid-så-gode-hvis-du-ikke-selv-er-invitert-lukta i nabolag og trappeoppganger over det ganske land.

Slik har det lukta lenge. Og ikke bare her til lands. Det er nesten to tusen år siden keiser Claudius, midt i Romerrikets storhetstid, kalte sammen senatet for å vedta at det ikke finnes bedre mat enn kål kokt sammen med kjøtt.

Det er i grunnen et merkelig vedtak for romere med tilgang på alt fra lerketunger, feite ender og tunfisk, til ferske fiken og eksotiske krydder. Men det er en sterk søknad til æresmedlemskap i Fårikålens venner.

Vi liker å tenke på fårikål som en særegen norsk rett. Men du trenger ikke mer enn å se på de svarte pepperkornene før du har et hint om at det nok er en sannhet med modifikasjoner.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn