Dette er sommerdrinken

Mimosa skal drikkes på formiddagen på lørdager.

DE KALLER DET BRUNCH. Den starter så tidlig som du orker å stå opp på en lørdag, og det trenger ikke å være mye mat involvert. I New York har fredagspilsen lenge vært vingeklippet til fordel brunch. På lørdag formiddag samles vennene på en trendy bar i SoHo eller Village for å drikke. Det er drinken Mimosa som holder strupene fuktige i beste Sex og singelliv-stil. ER VI KLARE? Mimosa lages med sjampanje og er sommerdrinken over alle. Den er frisk, sprudlende og ikke søt. Drinken kan lages i mange varianter. Klassikeren er ikke særlig utbredt i norske barer, så du må igjen stole på deg selv. Mimosa er lett å lage, du trenger bare appelsinjuice, den skal selvfølgelig være ferskpresset. TRAUSTE NORDMENN drikker mest øl og tar en whiskey av og til. Som forfriskelse strekker vi oss ofte ikke lenger enn en kjedelig gin tonic. Norgesmester i bartending, Stig Bareksten forteller at sjampanje-drinker ikke har slått helt an i Norge ennå, selv om trendekspertene har spådd gjennombrudd de siste to åra. - Det er dyrt, litt høyt priset i Norge. Folk vil bare ha sjampanje om de først kjøper det, sier Bareksten, som mener man burde selge drinker med sjampanje billigere. Fra Vinmopolet kan de melde om nye trender. Selv om sjampanjesalget er lite, økte det med nesten 20 prosent fra 2002 til 2003. I fjor drakk vi 120 000 liter av godsakene, og nå vil vi ha mer. Sjampanjen har en del å ta igjen, i fjor solgte polet til sammen 61 millioner liter vin og brennvin. Men når er det noen skal stelle i stand en trendy brunch i Norge? VI RINGER JAN VARDØEN. Det er Grünerløkka-gründeren som pleier å ta ansvar når vi trenger noe nytt i Norge. Har han hørt om brunch? - Å ja, det er kjempedeilig! Det er en fantastisk måte å nyte en formiddag på. Norges bartender nummer en drakk sin første brunch allerede i 1981, da han bodde i Miami. Der var det søndag som var dagen. Kan han innføre denne supre tradisjonen i Norge? Vardøen blir øm i stemmen og snakker så vi smelter om deilig mimosa, som han helst mener man skal drikke sammen med kaloribomben Egg Benedict og kjæresten. Men han selger lite Mimosa, som han for øvrig mener kan lages med en billig italiensk musserende, sjampanje er litt råflott. Vardøen synes også det er sørgelig at det ikke finnes brunch på den riktige måten i Norge. Han snakker om den perfekte, romantiske brunchen med sjampanje og mimosa som standard i hvetebrødsdagene. Etter en stund har han snakket seg varm, vårt hell snur: - Det er ikke så lett å få med nordmenn på dette. Jeg har forsøkt å få til noe på formiddagene, sier Vardøen, og drar på det. - Men jeg har jo tenkt å få til noe på søndager. Det er nok lettest på Villa Pradiso. Nå får vi snart uteservering der. Send meg en mail om noen uker så skal jeg se hva vi får til, avslutter mannen som ikke er redd for å ta i noe nytt. SÅ ENKELT. Enn så lenge kan du lage deg din egen Mimosa. Det gjør du på et minutt. Bartenderlæreren har oppskriften, nesten: - Du kan bruke hvilken som helst sjampanje. Ta en dæsj appelsinjuice og topp med sjampanje, sier Stig Bareksten. Som vanlig med eksperter er han ikke i stand til å angi mengde annet enn «sånn passe». Når vi tvinger ham anslår han at 1/4 appelsinjuice og 3/4 sjampanje burde gjøre susen. Du skal ikke røre i glasset, da forsvinner boblene. Og bruk et stilig sjampanjeglass. DET ER LOV Å JUKSE LITT. Om du synes ekte sjampanje er for dyrt å drive å tulle med kan du også bruke musserende vin. Bareksten forteller at det finnes en rekke varianter som gir godt resultat. De beste brusevannet finner du anmeldt i vårt vinarkiv. En billig Prosecco er å anbefale. Det finnes også en rekke andre mimosavarianter som du kan utforske på nettet, for eksempel med jordbær eller med Grand Marnier. Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til: astrid.meland@dagbladet.no

LÆRER BORT MIMOSA:</B> Bartender Stig Bareksten holder kurs i drinkmiksing og i dem inngår Mimosa. Han oppfordrer bartendere til å ta mindre for sjampanje-drinkene. <BR>Foto: ASTRID MELAND
<B>DISSE VET HVORDAN DET GJØRES:</B> Jentene i Sex og singelliv er borte, men arven etter dem lever videre. Det var ikke bare Cosmopolitan disse drakk. <br>Foto: SCANPIX
<B>VIL LAGE BRUNCH:</B> Norges barkjendis nummer en er klar for å stelle i stand brunch i Norge. Jan Vardøen foreslår søndag formiddag på sin nye restaurant Villa Paradiso. <br>FOTO: RUNE I. MYHRE
MIMOSA:</B> New York-klassikeren er klar for Norge. Vi drikker mer sjampanje enn før. <br>Foto: HANS ARNE VEDLOG