Kjemper mot diagnose:: «Helikopterlegen» har fått diagnosen dyssosial personlighetsforstyrrelse på grunn av sine overgrep mot unge jenter via mobiltelefon. Han mener selv at han ikke er noen psykopat. Her er han i Eidsivating lagmannsrett sammen med sin forsvarer Harald Stabell. Foto: Jørm H. Moen.
Kjemper mot diagnose:: «Helikopterlegen» har fått diagnosen dyssosial personlighetsforstyrrelse på grunn av sine overgrep mot unge jenter via mobiltelefon. Han mener selv at han ikke er noen psykopat. Her er han i Eidsivating lagmannsrett sammen med sin forsvarer Harald Stabell. Foto: Jørm H. Moen.Vis mer

Diagnose: Hensynsløs

Menneskene som får diagnosen dyssosial personlighetsforstyrrelse skaper problemer både i familien, på jobben - og i fengslene. «Helikopterlegen». som i sommer ble dømt for overgrep mot flere unge jenter, fikk denne diagnosen. Nå snakker han for første gang offentlig om overgrepene, dommen og merkelappen «psykopat».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Nokas-dømte David Toska har fått den. Voldsdømte Arfan Bhatti har fått den.

Diagnosen dyssosial personlighetsforstyrrelse blir brukt for å beskrive noen av de verste blant oss. Den er det nærmeste diagnosesystemet vårt kommer begrepet «psykopat».

Flere erfarne psykiatere pekte like etter terrorhandlingene 22. juli mot den samme diagnosen også når det gjelder massemorderen Anders Behring Breivik.

Men hva kjennetegner dyssosiale personer? Kan de bli «friske»? Og hvordan kan vi vite sikkert at noen faktisk har en slik alvorlig lidelse?

- Det at jeg sitter her og prater med deg, kan vel sikkert tolkes som et dyssosialt tegn. Hvis jeg er en psykopat, prøver jeg selvsagt å fornekte diagnosen min.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn