«Din impotente gamle geitebukk»

Spanjolene fornærmer hverandre med geit, tyskerne velger gris. Vi foretrekker djevelen.

BANNING ER UTTRYKK vi bruker når vi føler avmakt eller manglende kontroll eller har angst for å miste den makten vi allerede har. Når vi blir sinte eller redde, føles det som en hjelp å banne. Også når noe gjør vondt, kan et banneord virker lindrende.

Dette er Språkrådets forklaring på hvorfor vi banner. Ordet bann har samme opprinnelse som ordet bønn og viser en sammenheng mellom forbannelse og velsignelse.

En stor europeisk studie ledet av Jan Pieter van Oudenhouden ble nylig publisert i International Journal of Intercultural Relations og viser hvor ulike ord vi bruker når vi skal fornærme en annen.

- De vanligste bannordene i Norge er forbundet med Guds navn eller djevelen. Ingen andre land i Europa bruker bannord forbundet med djevelen like mye som oss, sier stipendiat i samfunnspsykologi Geir Scott Brunborg ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.no.

Han har deltatt i studien og har hentet inn tallene som viser hvordan nordmenn banner. Han forteller at de utenlandske kollegaene som deltok i studiet var veldig overrasket over hvor dominerende djevelordene er i Norge.

- En teori er at Norge har vært et lukket protestantisk samfunn og at ord forbundet med Gud og Djevelen dermed bryter et sterkt tabu. Når du slenger dritt etter noen er målet å fornærme personen og det du kaller ham må derfor oppleves som en negativ betegnelse, sier Brunborg.

I STUDIEN ER DET BLITT UNDERSØKT hva som er vanlige banneord i Nederland, Frankrike, Kroatia, USA, Storbritannia, Polen, Norge, Italia, Hellas, Tyskland og Spania. Det er store forskjeller på hva slags ord som dominerer bannskapen de ulike stedene.

2994 personer i 20-årene fra de ulike landene deltok i undersøkelsen. Spørreskjemaet inneholdt beskrivelse av en situasjon der du sto på gaten og en person dunket inn i deg uten å unnskylde seg.

SLENGER DRITT: Ord om djevelen, kjønnsorganer, seksuelle handlinger og manglende intelligens er noen eksempler på hva europeere bruker til å fornærme hverandre. Foto: Scanpix
SLENGER DRITT: Ord om djevelen, kjønnsorganer, seksuelle handlinger og manglende intelligens er noen eksempler på hva europeere bruker til å fornærme hverandre. Foto: Scanpix Vis mer

Svarene varierte fra de kjente «idiot», «drittsekk», «ku», «hore» til - for oss nordmenn - mer uvanlige «jeg skal drite på foreldrene dine», «geitebukk» og «asosial».

TOTALT ER DET KJØNNSORGANER som blir mest brukt som banneord.

Det er forskjeller i kulturen i landene som forklarer at vi bruker forskjellige banneord. I Polen, USA og Hellas er det nesten ingen som oppgir kjønnsorganrelaterte ord.

I Nederland, Frankrike, Italia og Storbritannia er disse ordene derimot på toppen av statistikken.

- Ulike valg av ord forteller oss hva som er tabu i samfunnet. Seksualitet er tabu i de fleste samfunn, det har vært det lenge og er ikke overraskende at slike ord topper statistikken, sier Brunborg.

Bannord om seksuelle handlinger er aller mest brukt i USA og Kroatia, men det varierer hvilke ord som brukes. I Frankrike og Italia er «anal-goer» på topp 5-lista. De fleste har vel hørt en brite rope «wanker» etter noen, mens dette er lite brukt i Norge.

IMPOTENS ER BLANT de mest brukte ordene i Sør-Europa. Å bli anklaget for å ikke være viril oppleves svært krenkende, særlig i Italia. I Kroatia er det vanlig å fornærme den andres mor ved å bruke seksuelle ord, men i Spania fornærmer man ulike slektninger, eller anklager mannen/kona for å være utro. Spanjoler banner også til hverandre ved å si til en mann at kona hans er utro og han er ikke mann nok til å stoppe henne.

Dette mener forskerne er et uttrykk for at familien står sterkt i disse landene.

«Din impotente gamle geitebukk»

- Det er også vanlig å bruke ord som betegner manglende intelligens eller at du er usivilisert. I Polen er det for eksempel vanlig å kalle noen «bonde» for å vise at han er mindre oppvakt og sivilisert, sier Brunborg.

Idiot, taper, blind, bonde, tåpe og mongo er andre slike ord.

Nederlenderne skiller seg ut ved at de oftest bruker sykdomsrelaterte ord som banning. Flere av de spurte trekker fram «kreftpasient» som et banneord. Tyskerne bruker mange ord som dreier seg om analåpningen, ekskrementer og dyr. Denne bruken mener forskerne skyldes at de er opptatt av hygiene og ordet gris kan for eksempel både betegne at man er møkkete og et urenslig dyr.

STØTENDE OG KRENKENDE språk har vært brukt i alle kulturer siden tidenes morgen. I Hellas i antikken var ikke-greker («barbaroi») et bannord. Studier viser lignende fra kulturer over hele verden.

- Støtende ord er effektive som en fornærmelse fordi verdier er viktige i et samfunn. Hvis verdiene ikke var viktige, ville det heller ikke oppleves negativt å bli anklaget for å ha brutt dem. En som slenger et bannord mot en annen person ønsker å ramme ham eller henne og bruker derfor ord som beskriver uønskede egenskaper, sier forskeren.

Studien viser at polakkene banner minst, mens det er nest minst banning i USA.

Hva er ditt favorittskjellsord? Delta i debatten nedenfor.

GEITEBUKK: Vanlig å bruke i Spania.
HOMO: Vanlig å bruke i Nederland.
GRIS: Vanlig å bruke i Tyskland.
<B>KJØNNSORGANER I BEVEGELSE?</B> Europeer bruker totalt sett mest kjønnsorganer når de banner, men polakkene og grekerne bruker det nesten ikke.