Din suppegjøk

Suppa mi gir deg varme inni, og får deg til å rødme av skam påutsida.

JEG HAR TILBRAKT uforholdsmessig mye tid på en skitten nettside i det siste. For på samme måte som tenåringsgutter kan bruke nettet til å oppnå tilfredsstillelse ved å se fotografiske framstillinger av hvordan voksne folk ikke har sex i det virkelige liv, finnes det også nettsider for folk som er interessert i å vite mer hvordan folk fra andre kulturer egentlig kommuniserer.

Med andre ord: Hva folk sier når de skjeller hverandre ut.  På www.insultmonger.com kan du finne alle slags fornærmelser  og banneord fra flere titalls land. De fleste kraftuttrykkene  er temmelig uoriginale - det handler stort sett om å komme med  grove påstander om mors seksualitet, kroppsfunksjoner,  homoseksualitet, eller aller helst en blanding av disse. Mange av fornærmelsene har mye av den allmennmenneskelige

barnsligheten til all utskjelling og banning.

I Armenia kan du  komme til å høre: «Tsem Vzit» (Jeg fiser på nakken din). Zimbabwernesier på språket shona: «Machende arimuhapwa» (Testiklene dine er under armhulene). I Finland sier de naturlig nok ting som «Äitisi nai poroja» (Din mor har segmed reinsdyr). Sørafrikanere kan få seg til å skjelle deg ut på afrikaans «Jou ma se wildebees siflis» (Din mor er en gnu med syflis), mens det islandske uttrykket «Trukkalessa!» (Jente som kjører lastebil!) kanskje ikke er fullt så fornærmende.

Man får et ørlite innblikk i folkesjela til armenerne, zimbabwerne, finnene, de hvite sørafrikanerne og islendingene. Det er med andre ord en nettside som man lett kan fortape seg i.

ETTER HVERT SOM jeg fikk oversikten over all verdens kraftuttrykk, oppdaget jeg også ting som, fra mitt perspektiv, var høyst urovekkende. Dette var hvor ofte, og i hva slags merkelige sammenhenger, referanser til mat dukket opp. Særlig har dette gått ille utover suppe. Av sømmelighetshensyn vil jeg begrense meg til å gjengi min favoritt, den hebraiske fornærmelsen «Stom et ha\'pe ya tachat, iech titba bemarak im krutonim!», som betyr: Hold munn, ditt esel, og gå og drukne deg i en suppe med krutonger!

Hva som kan få folk til å gripe til de nedrigste og mest primitive av uttrykk, kan jeg forstå, men hvordan folk kan plassere suppe i samme gruppe, er utenfor min fatteevne. Men

det er visst en lang tradisjon for slikt.

SUPPE ER BARE unntaksvis spennende. De beste suppene gir en trygg, varmende trøst på kalde dager, eller i solveggen. Og med krutonger er de sprø og gode også. De verste suppene er irriterende intetsigende. Ikke noe mer.

Men tanken på at sinte israelere skjeller hverandre ut med tomatsuppe, er urovekkende. Påskeskildringene i Bibelen hadde helt sikkert vært enda mer rystende lesning hvis det hadde stått hva slags ukvemsord Jesus møtte på veien opp Golgata.

Inntil videre må vi greie oss med Bibelens to fattige suppehistorier. Du har den om profeten Habakkuk som, etter å lagd suppe med brødbiter, opplevde at en av Herrens engler tok tak i hårluggen hans og førte ham til en hule utenfor Babylon, der han var nødt til å dele suppa med Daniel, før han ble flydd hjem. Og så er det historien om Jacob som lurte Esau til å gi fra seg førstefødtretten mot en linsesuppe. For ikke å nevne filmen «Bruce Almighty», der Gud blir sur når Jim Carrey ber ham om å dele tomatsuppa hanspå samme måte som han delte Rødehavet.

Jeg deler gjerne disse to rødmende suppene med deg.

Tomatsuppe med sherry og krutonger

Beethoven påsto at bare et menneske med et godt hjerte kan lage en god suppe, men etter sigende var tomatsuppe med sherry spesialiteten til sørstatsgeneralen Robert E. Lee, så det er en påstand som umulig kan være helt presis . (For mer, mye mer, unyttig trivia om suppe, gå til www.soupsong.com, der du også kan høre den 12 år gamle Michael

Bannet synge Louis Carolls «The Mock Turtle Soup Song».)

Dette er en god suppe som godt kan lages med bokse- eller posesuppe. Noen ganger er det nemlig ikke meninga at suppa skal smake så friskt. Jeg har av og til oppi noen cherrytomater og litt persille for å friske den opp, og det kan være godt, men ikke nødvendig. Den sprø knusingen fra krutongene og den tørrsøte smaken av sherryen er den viktigste forskjellen - og det er nok til å gjøre suppa spennende.

Hvis du vil lage suppa fra bunn av, kan du følge selve suppeoppskriften under, uten chili og blåmuggost. Steker du krutongene sammen med litt rosmarin, gir det dem mye god smak.

Nok til 2
• 8 dl tomatsuppe, fra boks, pose, eller oppskriften som følger, uten ost og chili

• 3 ss sherry, eller mer

• 3 - 4 skiver tørr loff, uten skorpe, skåret i terninger

• 2 - 3 ss smør

• 6 cherrytomater, delt i to persille, finhakket

Varm suppa. Stek loffbitene i smør til de er sprø. Ikke ha i alle på en gang, da blir panna litt for full. Ha sherry i suppa. Hell suppa i suppetallerkener, ha i tomater, strø over persille og krutonger.

Suppe på grilltomater og stiltonost
Dette er en fin tomatsuppe som får en ekstra dimensjon ved at tomatene er grillet, og derfor har en mer konsentrert, nesten røykaktig smak. Og blåmuggosten gir både fyldighet og smak. Du kan godt bruke gorgonzola i stedet for stilton, men jeg synes roquefort blir for kraftig her.

Nok til 2

• 1 kilo tomater

• 2 chili

•1 løk, finhakket

• 1/2 purre, mesteparten av det grønne kastet, hakket i biter

• 100 gr selleri, hakket

• 2 ss smør

• ev. 1 dl grønnsak- eller kyllingkraft eller - buljong

• 1 ss sukker

• ev. 1 - 2 dl fløte

• ev. frisk basilikum

• 200 gr stiltonost

Forvarm ovnen til 250 grader. Legg tomater og chili i en langpanne eller ildfast form og bak i ovnen til skallet er brunsvart, omtrent 15 - 20 minutter. Pass på, det er ikke meningen at de skal bli helt forkullet. Stek grønnsakene i smør over middels lav varme, de siste par minuttene sammen med sukker. Fjern de brente skallene på tomatene og chilien. Bland grønnsaker, chili og tomater og kjør til en fin mos i en kjøkkenmaskin, ev. sammen med litt basilikum og kraft. Ha i ei gryte og varm forsiktig opp. Smak til med salt. Ha ev.

i fløte - det gjør smaken mildere, fyldigere, snillere og litt kjedeligere. Hell suppa i suppetallerkener og ha i biter av stilton, krydre med nymalt pepper og server.

Nye høyder: Kombinasjonen blåmuggost og grillede tomater gir denne suppa en ekstra dimensjon.