Dobbelt så raskt hver 18. måned

Moores lov vil maksimalt vare i 20 år til, sier opphavsmannen om den berømte loven han skrev i 1965.

ARTIKKEL BLE SPÅKULE. Dersom du skal følge Moores lov, bør du bytte datamaskin hver 18. måned. På den tiden har kapasiteten i maskinen fordoblet seg, i følge teorien.

Og i dette tilfellet har virkeligheten stemt med teorien. Selv bytter Moore ut sin PC hvert andre eller tredje år. Akkurat nå heter modellen hans IBM Centrino.

Intel-gründeren Gordon E. Moore hadde aldri forutsett at artikkelen han skrev 19. april 1965 i Electronics Magazine skulle få så store konsekvenser, langt mindre bli stående i 40 år som en «lov» eller regel. I dag innrømmer han at Moores lov har blitt en selvoppfyllende profeti for dataindustrien. De selskapene som ikke stadig klarer å lage raskere, billigere og mindre datamaskiner, er ute av konkurransen.

- Det er blitt en selvoppfyllende profeti, industrien innser at den må gå så fort frem. Jeg er overveldet over at vi har klart å stå for en så eksepsjonell vekst så lenge. Jeg hadde ikke klart å forutse det, sier den 76 år gamle Moore fra Hawaii via en telefonkonferanse.

I dag er amerikaneren pensjonert fra Intel og gjør svært få offentlige opptredener.

RASKERE OG BILLIGERE. Den opprinnelige spådommen fra 1965 var: «Hvert år vil antall transistorer per cm2 dobles», eller som den har blitt omskrevet: «Hver 18. måned vil tallet på transistorer i integrerte kretser dobles». I praksis har det betydd mindre og raskere maskiner for billigere penge.

Electronic Magazine hadde spurt Moore om han kunne komme med noen spådommer for de ti neste årene, frem til 1975, og Moores hovedbudskap var at intergrerte kretser var løsningen for å få billigere elektronikk.

- Da jeg skrev artikkelen, hadde de mest komplekse kretsene omtrent 30 bestanddeler: Transistorer, dioder og så videre. I laboratoriet forsket vi på kretser med ca. 60 deler. Da jeg så tilbake på de forutgående årene, så jeg at tallet på kretser hadde doblet seg hvert år. Jeg predikerte at tallet på komponenter i kretsene ville doble seg hvert år i minst 10 år framover. 60 komponenter ville vokse til 60 000 komponenter i et chip. Spådommen ble mye mer presis enn jeg trodde den skulle bli, og en av mine kolleger kalte den «Moores lov», sier Moore.

FORUTSÅ IKKE HJEMME-PC. I 1971, da den første mikroprosessoren ble bygd, hadde den 2300 transistorer. I 2005 produserer Intel chip eller databrikker med en milliard transistorer.

Men Moore har ikke hatt rett i alt han har spådd. Han mente tidlig at vi ville få en kommersiell pc-industri, men han kunne ikke forutse hva hjemme-pcen skulle brukes til.

- Noen av teknikerne i Intel kom og fortalte meg at vi kunne bygge små hjemme-pcer. Jeg spurte hva de skulle brukes til, og en tekniker foreslo at husmødre kunne lagre oppskriftene sine på den. Jeg trodde ikke det ville bli en slager, og jeg mente at Intel ikke skulle gå inn i hjemme-pc-markedet, sier Moore.

Det er mange, mange år siden han har skiftet syn på hjemme-pcer.

KAN IKKE VARE EVIG. Men Moores lov kan ikke vare evig, og mange kommentatorer har konkurrert om å spå lovens dødsfall. Selv sier Moore at størrelsen på transistorer er i ferd med å nærme seg størrelsen på et atom.

- En slik lov kan ikke bestå evig. Dersom en drar det langt nok ut, blir det en katastrofe. Vi er nå i ferd med å nærme oss transistorer på størrelse med et atom, noe som er en fundamental begrensning.

- Jeg mener vi ennå har 10-20 år før vi når et avgjørende grenseskille, det er så langt fram jeg klarer å se. Men selv etter at fremgangen stopper opp, vil vi klare å lage større chip. Innovasjonen vil fortsette, sier Moore optimistisk.

OVERVELDET: Opphavsmannen til Moores lov, Gordon E. Moore, hadde aldri forestilt seg at spådommen han skrev i 1965 skulle være gyldig i 2005.