Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Dobbeltspillet

«Trine» tok mannen på fersk gjerning, mens Eivind selv fortalte kona om sidespranget. Nesten 70 prosent av alle langvarige forhold rammes av utroskap.

-  JEG HÅPER JEG en gang kan stole på menn igjen, men jeg har piggene ute hele tida. Det er synd å måtte være så påpasselig. Egentlig har jeg lyst til å slå meg til ro og utvide familien, sier «Trine» (30) oppriktig. På kafébordet foran henne ligger en kyllingbagett som skulle vært frokosten hennes. Hun rører imidlertid ikke maten, men ruller i stedet en krøllete serviett fram og tilbake i hendene.

Som 19-åring fant oslokvinnen det hun trodde skulle bli mannen i hennes liv.

-  Jeg falt for sjarmen og utstrålingen. Han hadde veldig mye av det jeg så etter i en mann.

Etter et år flyttet de sammen. Seks år seinere, i 2001, skiftet «Trine» lås på døra for å holde ham unna. Da hadde hun avslørt hans seks måneders lange sidesprang med en annen kvinne. I dag er hun alenemor for deres felles sønn på åtte og et halvt år.

OPP TIL 70 PROSENT av alle langvarige parforhold rammes av utroskap, anslår Frode Thuen. Han har akkurat gitt ut boka «Utro, om kjærlighetens bakgater». Thuen er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, i tillegg er han privatpraktiserende psykolog. På begge arenaer har samlivsproblemer, og dermed utroskap, stått i fokus.

-  Mennesker dras mellom behovet for trygghet og sikkerhet på den ene siden og ønsket om spenning og nyhet på den andre. Utroskap er et resultat av denne innebygde motsetningen, og vil derfor alltid være der, sier han.

Boka er det første norske forsøket på samle alle de ulike sidene av utroskap mellom to permer.

-  Jeg ønsker ikke å moralisere, men vil gjerne bidra til å gi mer innsikt og forståelse for hva utroskap handler om. Det er et mangesidig fenomen med en rekke ulike årsaker og konsekvenser. Jo mer bevisste vi er på utroskapens mange farer og feller, jo lettere er det å holde vår sti rein. Kjærlighet, seksualitet og samliv er for viktige dimensjoner i livene våre til at vi bør la tilfeldigheter og impulsive innfall få styre, sier Thuen.

SMÅ OG STORE LØGNER, tekstmeldinger og leppestiftmerker kan være åpenbare signaler på at partneren din har én på si. Viagra-piller, store mengder overtid og hotellregninger like så. Men de fleste er flinke til å skjule sine sidesprang og det gjelder å tolke de mer subtile og vage tegnene. Er hun ikke blitt mistenkelig stille og mutt i det siste? Hvorfor tar han aldri telefonen når han er hjemmefra? Og hvorfor vil hun aldri ha sex lenger?

-  Den som er utro, vil noen ganger opptre og reagere på en måte som gjør partneren usikker og mistenksom. Det kan være snakk om små signaler bare du som partner legger merke til. Problemet er at det ikke nødvendigvis er noen grunn til mistanke, samtidig som tegnene kan være vanskelig å tolke, sier Thuen.

Ofte fører utroskap til at man blir mindre seksuelt oppmerksom mot sin egentlige partner, men det kan også føre til mer sengeaktivitet på hjemmefronten. Mens noen blir mer sure, kritiske og utålmodige mot partneren sin, velger andre å kompensere for sidespranget ved å være mer oppmerksomme og blidere enn før.

-  Å gå med en nagende uro og mistanke om utroskap, er slitsomt. Det er en stor belastning ikke å føle seg trygg på partneren sin. Det dreier seg ikke bare om det eventuelle sviket, men også om alle de konsekvensene en avsløring kan føre med seg, sier Thuen.

DET VAR EN tekstmelding som fikk «Trine» til å forstå at noe var galt; «Hold øynene åpne, jeg tror mannen din kan være utro med N.N.», skrev en kamerat av det som skulle vise seg å være samboerens elskerinne. Noen måneder tidligere hadde «Trines» samboer gjenopptatt kontakten med en tidligere skolevenninne.

-  Han hadde ikke mange venner, så jeg var bare glad han fant flere å være sammen med, sier «Trine».

Hun konfronterte ham aldri med tekstmeldingen. Ukene gikk, og samboeren jobbet mer og mer. Han la skylda på mye sykdom på arbeidsplassen. Forholdet deres utviklet seg til en eneste lang rutine der han jobbet seint, mens «Trine» jobbet tidlig. Han leverte sønnen i barnehagen, hun hentet.

-  Vi hadde sjelden tid til å være bare oss to.

Noen ganger snek han seg ut på natta etter at hun hadde sovnet.

VINTER BLE TIL VÅR, og en helg i mars bød anledningen seg til å undersøke mistanken nærmere. «Trines» samboer skulle på kurs i Oslo sentrum. Til tross for at de bare bodde en kort kjøretur unna, ville han sove på hotell.

-  Jeg syntes det var veldig rart og bestemte meg for å undersøke hotelloppholdet hans litt nærmere. Jeg overbeviste betjeningen om at jeg ville overraske mannen min på rommet og fikk låne nøkkelkortet til heisen.

På vei opp til sin uvitende samboer kjente «Trine» en følelse av sinne og spenning. Svetten rant. Endelig skulle han avsløres, tenkte hun. Foran romdøra stoppet hun opp. Ventet litt. Trakk pusten dypt, og banket på.

-  Så står dette kvinnemennesket i døra, og jeg skjønte sammenhengen. \'Hei\' sier jeg. Hun blir helt hvit i fjeset. Jeg snur meg og går.

Mannens elskerinne, bare ikledd undertøy, hadde åpnet opp.

SAMBOEREN KOMMER hjem fra kurset og oppfører seg som om ingenting har skjedd. Elskerinnen har tydeligvis ikke sagt noe om hvem som banket på døra. «Trine» holder maska i flere dager, men plutselig klarer hun ikke mer.

«Jeg vet hva du holder på med. Hvorfor lyver du for meg», sier «Trine» med lav stemme til samboeren. Hun sitter rolig i sofaen med armene i kors og passer på ikke å vekke sønnen som sover i naborommet.

-  Jeg sa jeg ikke trengte noen forklaring. Likevel fikk jeg hele historien. Tårene hans rant, da han sa han var forelsket i to personer. «Drit og dra», sa jeg.

Ikke en eneste gang har «Trine» grått over samboerens sidesprang.

-  Han fortjener ikke mine tårer, det er ikke jeg som har gjort noe galt.

Den natta nektet hun samboeren å sove hjemme. Noen dager seinere ringte han og ba om klesskift. Da ga hun ham lov til å sove på sofaen. Nøyaktig sju dager seinere satte hun søppelsekkene med klærne hans i garasjen, og skiftet lås på døra.

-  Han hadde nok ikke trodd jeg var så tøff. Jeg tror han følte seg ynkelig, sier hun.

-  Hvorfor tror du han bedro deg?

«Trine» sukker tungt, og blir en liten stund stille.

-  Da jeg så elskerinnen var min første tanke: «Fy faen, så stygg hun er.» Jeg har hørt om menn som finner seg penere damer enn det de har fra før, men han gikk andre veien. Seinere har jeg tenkt at hun sikkert gir ham noe ikke jeg kan gi, på hvilket plan vet jeg ikke. Jeg synes det er synd at han valgte henne framfor å ta vare på familien sin. Men jeg tror han tenkte med helt andre deler av kroppen enn hjernen.

EN AV DE MEST åpenbare grunnene til utroskap er at man mer eller mindre bevisst er på jakt etter en ny partner. Parforholdet skranter og det er lite håp om forbedring, men frykten for å være alene gjør at man ikke vil avslutte forholdet før en ny partner er inne i bildet.

-  Initiativet til samlivsbrudd kommer som regel fra kvinner, så det er grunn til å tro at denne typen utroskap er mer vanlig blant kvinner enn menn, sier Frode Thuen.

Noen bedrar partneren sin fordi de vil oppleve noe nytt og spennende, andre blir oppriktig forelsket i en annen. I tillegg er noen utro fordi de ikke trives i parforholdet sitt. De har ingen planer om å gjøre det slutt, men betrakter sidespranget som en kompensasjon for det som mangler i samlivet.

-  Når menn har slike forhold på si, dreier det seg ofte om å leve ut seksuelle behov. For kvinner handler det mer om at de ikke blir sett og verdsatt av sin egentlige partner.

-  Er det noen ganger riktig å legge skylda for sidespranget over på partneren?

-  Den som er utro har selv valgt sine handlinger. Problemer i et forhold oppstår som regel i samspillet mellom begge partene, men ikke begge er ansvarlig for utroskapen, mener Thuen.

EIVIND (34) SITTER PÅ et ettermiddagsstille utested i Oslo. Barstolene står stablet sammen. Ølkranene hviler. Slik var det ikke den fatale kvelden for fire år siden. Beruset av høy musikk, god stemning og mye alkohol havnet Eivind i seng med en tidligere skolevenninne etter en tur på byen. Hjemme satt hans uvitende kone og passet deres to små barn.

-  Alle kan være utro under de rette forutsetninger. Hvis det blir en liten gnist mellom deg og en annen, og du ikke har det helt OK hjemme, er det lett å havne utfor. Men allerede samme kveld, da den verste kåtheten hadde rent ut av hodet, stilte jeg meg spørsmålet «hvorfor gjorde jeg dette?».

Eivind veide fram og tilbake om han skulle legge kortene på bordet overfor kona. Han bestemte seg for å late som om ingenting hadde skjedd.

-  Jeg syntes det var mest fornuftig ikke å si noe. Jeg ville ikke såre henne, og dette var jo noe som aldri skulle skje igjen.

Likevel holdt Eivind kontakt med sin gamle venninne via SMS. Det var godt å føle seg attraktiv, hjemme var alt blitt en vane og en selvfølge.

-  Rett og slett kjedelig, sier Eivind.

Etter noen uker traff han den gamle skolevenninnen igjen. I løpet av møtet skjønte begge at de ikke ville satse på hverandre, og Eivind reiste hjem i troen på at sidespranget nå var et avsluttet kapittel. Men historien slutter ikke her. Etter noen måneder fikk Eivind en ubehagelig telefon på vei hjem fra jobb. Venninnen hadde fått påvist Klamydia. Før han selv testet seg for kjønnssykdommen, tok Eivind mot til seg og fortalte kona hva han hadde gjort.

-  Jeg ville rydde opp. Dette er det groveste overtrampet jeg noen gang har gjort, og jeg følte meg veldig liten da jeg sa hva som hadde skjedd.

EIVIND SYNTES KONA tok nyheten overraskende bra. Hun gråt og ble lei seg, men kastet ham ikke på dør.

-  Hun ble stille. Det var nesten verre enn om hun hadde skjelt meg ut. At det ikke ble større huskestue enn som så, var jo også et tegn på at ikke alt var som det skulle. Hvis noen hadde vært utro mot meg, hadde det ikke vært snakk om fremdeles å sove i samme seng, sier Eivind. Han mener sidespranget ble begynnelsen på slutten av ekteskapet.

-  Jeg begynte å tenke over hva jeg ville her i livet, og etter et halvt år flyttet jeg ut. I dag har både ekskona mi og jeg det bedre enn vi hadde da vi var gift.

Eivind har ikke vært i noe langvarige forhold etter bruddet, men håper å finne den rette.

-  Vil en ny kjæreste kunne stole på deg?

-  Ja absolutt. Det er forskjell på å være utro én gang og å være det kronisk. Og nå vet jeg hva som skal til for å vippe meg av pinnen.

-  UTROSKAP KAN VÆRE skilsmissegrunn, men behøver ikke å bli det, mener Ragnhild Silkebækken, programleder i sex- og samlivsprogrammet «Pepper og pasjon» på NRK P1.

-  Problemet med utroskap er at det er så fort gjort. Man har kanskje drukket, og så blir du smigret av at noen andre virkelig ser deg. Men det som er enkelt å gjøre, er samtidig utrolig komplisert å rydde opp i etterpå, sier Silkebækken, som får mange henvendelser fra lyttere som bedrar eller er blitt bedratt.

-  Mange lurer på om de skal bli i forholdet eller ikke. Som oftest er det den som er utro som sitter på kortene og avgjør om det skal bli slutt, sier hun.

-  Burde det ikke vært omvendt? Er det ikke den som blir bedratt som har grunn til å kreve skilsmisse?

-  Utroskap kan brukes som en måte å slå opp på. For noen er det enklere å bruke et sidesprang som rømningsvei enn å forklare at man føler seg fanget i forholdet.

-  Utroskap nå igjen, sukker samlivsrådgiver og familieterapeut Solveig Vennesland.

-  Jeg har mange år bak meg som terapeut og hadde håpet at den generasjonen som nå er 25-40 år, ville klare seg bedre enn sine foreldre ved at de har sett hvilke konsekvenser foreldrenes utroskap og skilsmisser har hatt. Men det virker ikke slik. Utroskap er et evig tilbakevendende tema.

-  Er utroskap skilsmissegrunn?

-  I mange tilfeller ja. Utroskap er som gift i et forhold. Det går ut over tillit, stemning og den bedrattes selvtillit. Samtidig ville jeg ikke vært familieterapeut hvis jeg ikke trodde det lot seg gjøre å leve videre sammen. For enkelte kan utroskapen faktisk bidra til en ny giv i forholdet. Man får en plutselig bråstopp og må stoppe opp og arbeide med relasjonen, sier hun.

VEIEN ER BÅDE vanskelig og lang for dem som ønsker å fortsette parforholdet etter utroskapen.

-  Paret må erkjenne at utfordringene som ligger foran dem gjelder begge to. Det er ikke slik at det bare er den som var utro som må gjøre noe, sier Frode Thuen.

Den bedratte parten må tilgi og legge utroskapen bak seg. Selv om man har behov for å vite hva som skjedde, er det en del som stiller flere spørsmål enn de har godt av å høre svarene på, mener Thuen. Det er ikke nødvendig å tvære ut alle seksuelle detaljer mellom partneren og elskeren eller elskerinnen.

-  Den som var utro, må på sin side ta ansvar og ikke bagatellisere eller bortforklare sidespranget. Han eller hun må vise både skyld og skam.

FOR «TRINE» er verken skyld eller skam nok. Uansett hvor mye ekssamboeren hadde angret, ville hun ikke drømt om å ta ham tilbake.

-  Nei, aldri i livet. Han har brent alle broer.

-  Kan du aldri tilgi ham?

-  Nei. No chance, sier 30-åringen bestemt, og innrømmer at hun fremdeles er bitter over bruddet.

-  Tanken var at vi skulle leve sammen hele livet. Vi snakket om å gifte oss, og jeg hadde begynt å kikke etter brudekjole. Å tenke på at dette aldri blir noe av er sårt.

Psykologiprofessor Frode Thuen stiller opp på nettmøte på Dagbladet.no klokka 13.00 mandag 8. mai.

GIR RÅD: Psykologiprofessor Frode Thuen.
BEDRO: - Jeg er til å stole på. Det er forskjell på å være utro én gang og å være det kronisk, mener Eivind (34).
BLE BEDRATT: - Han hadde nok ikke trodd at jeg var så tøff. Jeg tror han følte seg ynkelig, sier «Trine» (30). Hun kastet samboeren på dør etter å ha avslørt hans seks måneder lange sidesprang.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling