Ved graven: Ivar Sørli (92) mistet kona Ruth for tre år siden. Selv fikk han slag og havnet på sykehjem. Ivar ville bare dø og møte kjæresten igjen, men ingen kunne hjelpe ham.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
Ved graven: Ivar Sørli (92) mistet kona Ruth for tre år siden. Selv fikk han slag og havnet på sykehjem. Ivar ville bare dø og møte kjæresten igjen, men ingen kunne hjelpe ham. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Dødskampen

Aktiv dødshjelp er ulovlig i Norge. Men er det riktig å insistere på at mennesker skal leve, når de er døende og selv ønsker å slippe?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Jeg har vurdert å skaffe meg en pistol. Piller og pistol sammen, kanskje - da er i alle fall utgangen sikker. Jeg vet ikke, jeg har ikke hatt tid eller krefter nok til å lese meg opp på selvmord ...

Da «Olav» fikk diagnosen bukspyttkjertelkreft i juni, ga legen ham mellom tre og seks måneder igjen å leve. Nå har han gått ned over tjue kilo, og smertene og kraftløsheten gjør at han nesten ikke orker noe lenger. Han vet at det bare vil bli verre. Mye verre. Enda sterkere smerter i magen og i ryggen. Kvalme, diabetes, gulsott. Og så: organsvikt.

En gang hadde Olav en jobb og et vanlig liv, med samboer og leilighet. Nå er han i midten av femtiåra, uføretrygdet og alene. Livet var vanskelig før sykdommen også. Nå får han plass til alt han eier på det nedslitte rommet med kjøkkenkrok på et privat hybelhus i Oslo. Badet og toalettet på gangen må han dele med andre beboere. Det er nedverdigende å skulle dø fra ingenting. Det er derfor han ikke orker å stå fram med navn og bilde.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn