Dømt for kommentar han ikke skrev selv

Tysk journalist og blogger har tillatt ærekrenkelse, mener retten.

4. DESEMBER 2007 sto bloggeren Stefan Niggemeier tiltalt i tingretten i Hamburg for å ha tillatt at en æreskrenkende kommentar ble postet på nettsiden hans.

Den gamle flotte bygningen som huser tingretten er en vernet, historisk bygning som vitner om Hamburgs rikdom. Tidligere var det handel og sjøfart som sto for inntektene i den gamle hansabyen. I dag er det de store medie- og forlagshusene som preger byen.

Axel Springer-Verlag er et av dem. Selskapets mest kjente aktivum er avisa Bild-Zeitung. Bild blir lest av 12 millioner tyskere og kom i 2005 på sjetteplass av de største dagsavisene i verden.

Bild-Zeitung er såkalt Yellow Press, boulevardpresse, det norske ordet tabloid dekker ikke helt Bild-journalistenes beryktede arbeidsmetoder og uttrykksmåte.

BLOGGEREN PÅ ANKLAGEBENKEN er ikke en hvem som helst. Han er en proff og prisbelønt tysk mediejournalist, som i tillegg til å ha hatt faste mediekritiske spalter i de anerkjente avisene Süddeutsche Zeitung og Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung har drevet bloggen BildBlog sammen med andre mediejournalister i over tre år.

Bildblog tar for seg dagens Bild Zeitung og plukker fra hverandre artikler, påpeker faktafeil, overdrivelser og feilsitater. Og bloggen er populær, for et år siden hadde den 50 000 daglige lesere.

Det er ikke BildBlog som sto tiltalt denne gangen, det er Niggemeiers egen medieblogg.

Her fortsetter han mediekritikken, ikke bare overfor Bild Zeitung. Bloggen som plasserte ham på tiltalebenken i havnebyen, stiller kritiske spørsmål ved en spesiell type quiz-programmer, som er populære i Tyskland. Han mener at programlederne villeder seerne. Spiegel kommenterer problemet slik:

Bloggkommentaren hans om dette quizprogrammet og det dårlige arbeidet til programlederen Daniela Aschenbachs (28) side ble skrevet i april i år. Niggemeier mener Aschenbach villeder innringerne til programmet Quiz-zone.

Tidlig en søndag morgen i august, mer nøyaktig kl 03.37 den 12., ble en famøs kommentar publisert av en leser på bloggen. Vi vet ikke hvor grov den var. Den handlet om den kvinnelige programlederen, og den var grov nok til at den ble slettet. Niggemeier oppdaget og fjernet den klokka 11.06 samme dag. For sent, mener retten i Hamburg.

Dommeren har talt: Niggemeier skulle ha kontrollert alle kommentarene før de ble publisert.

ADVOKATENE TIL KVINNEN som ble utsatt for den æreskrenkende kommentaren, programleder for quiz-showet som ble kritisert, forklarer sitt synspunkt:

- I det han åpnet og driver et forum, åpnet Stefan Niggemeier for faren for at lesere kunne ytre seg æreskrenkende hos ham. Bloggposten han skrev var så eksplosiv at man kunne forutse at den ville provosere leserne. Dessuten oppfordrer kommentarfunksjonen under artikkelen andre til å ytre seg.

Niggemeiers advokat svarer:

- Bloggposten bryter ingen lover. Den oppfordrer heller ingen, verken direkte eller indirekte, til å bryte loven. Niggemeier oppfyller alle kontrollpliktene han har, og mer til, fordi han kontrollerer alle kommentarene på nettsiden flere ganger om dagen. Når han er borte fra siden over lengre tid, slår han delvis av kommentarfunksjonen. I tillegg filtrerer han kommentarer fra brukere som har skrevet støtende innlegg tidligere.

BLOGGEREN Niggemeier skriver selv om dommen i bloggen sin, som denne gangen ikke er åpen for kommentarer:

- Ifølge dommerne måtte jeg ha regnet med ulovlige kommentarer siden temaet er så delikat. Når jeg skriver om slike temaer, mener de at jeg må kontrollere all kommentarene på forhånd, spesielt siden jeg tillater anonyme kommentarer.

Niggemeier har anket dommen. Hvilken straff han eventuelt kan få for bloggkommentaren er dermed uvisst.

- Ifølge rettens argumentasjon kan man si at kritisk journalistikk er farlig fordi den kan få mennesker til å komme med negative ytringen om det journalistikken avdekker. Retten mener at jeg bare behøver å kontrollere kommentarene på forhånd ved slike delikate temaer, og ikke når jeg skriver om mer ufarlige ting. Jeg mener at dette skillet er feil. Det kommer fra noen som ikke vet hva de snakker om. Ikke bare vanskeliggjør et slikt skille en offentlig debatt om viktige temaer, men i praksis er det jo ikke mulig å skille mellom delikate temaer og mindre eksplosive temaer. Dessuten kan et firma som blir kritisert i en blogg bare skive et anonymt innlegg og slik få lukket kommentarsystemet og stoppet debatten, sier journalisten.

HVORDAN VILLE EN SLIK DOM kunne påvirke nettdebatten i Norge?

Jan Thoresen, redaksjonssjef for utvikling i Dagbladet.no, har ledet arbeidet med å utvikle debattsystemet her i avisa. Han forklarer at nettavisa prinsipielt er imot forhåndsmoderering i debattene.

- Vi mener forhåndsmoderering ødelegger et fritt ordskifte. Derfor har vi isteden laget et sofistikert system som bruker en rekke andre modereringsteknikker, sier Thoresen.

Han mener forhåndsmoderering vil påvirke debatten på flere måter. Det vil gjøre debatten mindre umiddelbar og mer høytidelig, mens vi ønsker en ærlig, oppriktig og saklig debatt.

Det er viktig at vanlige folk og ikke bare opinionsdannere tør ytre seg. Det andre prinsipielle problemet med forhåndsmoderering er at det automatisk vil føre til strengere regler for hva som publiseres. Et moderatorkorps, enten det er profesjonelt ansatt, eller frivillig rekruttert, vil i det det konstitueres automatisk bli strengere enn strengt tatt nødvendig.

- Hvis jobben din er å trykke på sletteknappen, blir du heller ikke redd for å slette, for å si det på en annen måte, mener Thoresen.

DEN SOM HAR SOM JOBB å spre informasjon, er ansvarlig for innholdet. Men kan man gjøre ham ansvarlig for hva leserne sier om informasjonen i ettertid?

Nyhetsmagasinet Spiegel kommentarer saken slik:

- I forbindelse med mediene TV, print og radio er dette en tullete tanke. Men ikke når det gjelder nettet. Her møtes profesjonell publisering og diskusjon blant vanlige folk på samme plattform. Dommen i Hamburg er mulig fordi lovene våre ennå ikke beskriver og omfatter de mangfoldige publikasjons- og kommunikasjonsrommene på nettet. Da må dommerne sammenlikne internettet med andre, bedre definerte områder, og kommer fram til dommer som ikke fungerer på nettet.

SPIEGEL ANKLAGER dommerne for ikke å ha forstått hvilke demokratiske muligheter nettet gir:

- Dommen i Hamburg tyder på at dommerne ser nettets muligheter til diskusjon og offentlig meningsytring som en fare og ikke som en mulighet. Dette er med respekt å melde en antikvert holdning som ikke stemmer overens med den digitale medieverdenen. Hvis man vil, kan man se dommen i Hamburg som et unntak, men det bør man ikke: Rop etter sensur, mer kontroll og overvåkning av internett er en trend.

Jan Thoresen er enig:

- Til å begynne med avskrev man den nye dialogen på nettet som et sidespor. Nå når man ser at dette er den største arenaen for ordskifte, er det mange som ønsker at den skal likne mer på den gamle formen for debatt som foregikk i avisspaltene. Der er alt nøye forhåndsmoderert og funnet høyverdig nok til å trykkes. Slik tenker vi ikke på nett.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>PRISBELØNNET JOURNALIST OG BLOGGER:</B> Stefan Niggemeier bør ifølge tingretten i Hamburg forhåndsmoderere alle kommentarene på bloggen sin.
FORNÆRMET: Det var ikke den første fornærmelsen Daniela Aschenbach måtte svelge: I et nettforum ble det diskutert hvordan man best kunne beskrive jobben hennes som programleder for tv-quizen hvor seerne blir oppfordret til å ringe inn. ”Animöse” var det kreative forslaget. Problemet er bare at ordet er satt sammen av to ord: Animateurin (<a href=http://www.muligheter.no/index.cfm?id=116657>aktivitør</a>) og möse &ndash; fitte.
HER SKJEDDE ÆREKRENKELSEN: En kommentar på bloggen til Stefan Niggemeier burde aldri ha kommet ut, mener retten. Niggemeier har anket, og vil prøve dommernes uttalelser om forhåndsmoderering oppover i rettssystemet.
BLE ÆRESKRENKET:</B> Daniela Aschenbach er programleder på et tysk quiz-show på TV. Kommentaren om henne havnet på bloggen til Stefan Niggemeier.
LEDER QUIZ-SHOW:</B> Daniela Aschenbach leder programmet Quiz-zone som går på barnekanalen <a href=http://www.nick.de/ >Nick.</A>
UTSKJELT AVIS: Niggemeier går tyske medier i sømmene, blant annet råtabloide Bild Zeitung.