Dømt til å bli voldtatt

Landsbynaboene i Pakistan var ikke vonde å be. Men Mukhtar Mai forbløffer en hel verden med å stå oppreist.

12 TIMERS KJØRETUR FRA ISLAMABAD bor Mukhtar Mai i den fattige landsbyen Meerwala. De har ikke strøm her, heller ikke innlagt vann.

De fleste er analfabeter og det er eldgamle stammelover som styrer samfunnet. I juni 2002 ble den da 30-år gamle kvinnen voldtatt av en gjeng menn.

Det er den største skammen en kvinne kan oppleve, og uten ære er man ingenting her. Mai hadde ikke gjort noe galt, det var de eldre i landsbyretten som berordret voldtekten som straff.

NOEN KREVDE HEVN, det gikk rykter om at broren hennes på 12 var sett offentlig med en jente fra en mektig, rivaliserende stamme. Selv tilhører familien en fattigere stamme.

De mektigere naboene ville ha hevn, de hevdet dette kastet skam over dem og krevde rettssak. Mai kjempet imot for sin brors skyld. Hun gikk til de eldre i stammerådet om hjelp.

De eldre hørte på hennes bønn, og sparte broren. Til gjengjeld bestemte de at hun skulle voldtas. «Logikken» er at en slik voldtekt kastet så stor skam over familien at den forulempede stammen får gjenopprettet sin ære.

FIRE FRIVLLIGE MENN MELDTE SEG. De utførte straffen foran en jublende masse. De var bevæpnet, og i antall var Mais familie totalt underlegne. De kunne ikke gjøre noe.

Mennene voldtok Mai etter tur mens faren ble tvunget til å stå og se på. Han ba og tigget om at de måtte slutte, men da det var over kastet de Mai ut i gata mens faren forsøkte å dekke til den forslåtte kroppen. Deretter gikk han med hjem med sin halvnakne datter mens landsbyfolket stirret.

- Det var mellom 200 og 250 mennesker som så på, de fire mennene tok meg og de misbrukte meg, sa Mai senere, i rettssaken.

HUN VILLE IKKE LEVE LENGER, det var også forventet at hun ville ta sitt eget liv. Men den ekstremt sterke kvinnen har klart å snu ulykken til noe godt. Hun kom seg opp igjen ved hjelp av gode venner. Så begynte hun å jobbe for at andre ikke skulle havne i samme situasjon.

Ifølge nettsidene til Mai er ikke denne formen for straffereaksjon svært vanlig i Pakistan, men den er heller ikke ukjent.

Mer enn 150 pakistanske kvinner ble ifølge en menneskerettighetsorganisasjon voldtatt i første halvår i av 2004 etter ordre fra den selvoppnevnte retten, som kalles «panchiat». Straffen kalles «karo kari», og fører til at ingen vil gifte seg med kvinnen, som blir uren. Det betyr en vanskelig framtid.

HUN KUNNE IKKE SKRIVE. Men Mai hadde jobbet som lærer i islam. Da den lokale imamen fikk høre hva som hadde skjedd med Mai sa han ifra om at dette ikke var riktig, og ba om at de som hadde voldtatt henne skulle stilles for retten.

Voldtekstmennene fryktet ikke Mai, for de aller fleste kvinner er dettte en for ydmykende sak til at man vil stå fram og fortelle. Men imamen oppfordret henne til å anmelde saken. Først ignorerte politiet saken, men Mai ga ikke opp.

Med vennenes og imamens hjelp ble saken kjent i lokale medier, og deretter plukket opp internasjonalt. Myndighetene i Pakistan måtte plutselig gjøre noe med saken i frykt for sitt eget omdømme.

MOT RETTFERDIGHET. De eldre i stammen og de som voldtok Mai ble stilt for en konvensjonell rett, seks personer ble dømt til døden.

Og Mai og familien håper at dette er med på å svekke de eldgamle systemene og at det vil bli færre voldtekter i framtida. I rettssalen ble det også avdekket at historien om Mais bror var fabrikert for å dekke over at han hadde blitt angrepet og misbrukt selv. Tre menn ble dømt for sodomi og satt i fengsel.

Mai fikk rundt 51 500 kroner i erstatning fra staten. Det er mye penger på landsbygda i Pakistan. Myndighetene fryktet at Mai skulle utsettes for hevnaksjoner og tilbød å kjøpe et hus til henne i trygge omgivelser i Islamabad.

Men Mai takket nei. Hun har brukt pengene til å starte en skole for jenter og en for gutter i landsbyen. Mai mener utdanning må til for å endre holdningene på landsbygda. Hun ble selv elev ved skolen, lærte seg å lese og skrive og nå er hun lærer.

- Jeg ønsker å gjøre utdanning mer tilgjengelig for jenter, å lære dem at en kvinne aldri skal gå gjennom det som skjedde meg. Og med tida håper jeg å åpne flere skoler i området, sier Mai på sin egen nettside, som støttespillerne hennes driver.

The Mukhtar Mai Girls\' School i Meerwala har 130 fattigjenter som elever. Her lærer de å å lese og får annen grunnopplæring. Det er Mai selv og hennes venner som driver skolen, og lenge klarte de å skaffe til veie bøker, klær og sko på egen hånd.

Flere lærere har gått med og hjelper til frivillig, og nå lærer jentene engelsk, matte, søm og håndverk.

Da pengene tok slutt solgte Mai familiens ku for å fortsette skolen. Nå som saken har nått internasjonale medier har folk begynt å gi bidrag. Mai har mange planer, hun vil bygge et sykehus for kvinner og få tak i en ambulanse slik at syke kan komme seg på sykehuset.

MEN SÅ KOM KATASTROFEN, IGJEN. I forrige uke forkastet en pakistansk rettsal dommen mot de seks mennene som voldtok henne. Fem av dem skal slippes fri. Disse mennene er Mais naboer og de kommer til å leve side om side med henne. Nå går Mai en farlig tid i møte.

- Ja, det er farlig. Vi frykter for livene våre, men vi er klare til å møte det skjebnen bringer oss, sier kvinnen til New York Times. På fredag tok hun bussen til Islamabad for å anke til Høyesterett. En interessegruppe skal nå hjelpe henne og holde henne på et trygt sted. Men Mai vil bo i landsbyen. Det er her hun kan gjøre noe.

MODIG:</B> Den beskjedne kvinnen viste seg å være svært modig. Fortsatt nekter hun å gi opp og bosette seg på et trygt sted. Hun vil jobbe i sin egen landsby.
<B>GJERNINGSMENNENE:</B> Abdul Khaliq (andre til venstre) og Allah Ditta, på vei til domsstolen i Dera Ghazi Khan 3. august i 2002. I alt seks menn ble dømt til døden for å ha beordret gjengvoldtekten og utført dem. Men dommen ble anket og nå løslates mennene igjen.
ÅPNET SKOLE FOR JENTER:</B> Mukthar Mai med jentene hjemme i landsbyen. Mukthar var selv en av de første elevene her.
PROTESTERTE:</B> Pakistan engasjerer seg for Mukthar Mai.
EN DÅRLIG DAG:</B> Mukthar Mai har gjort det som få kvinner før henne har turt. Med fare for sitt eget liv anmeldte hun en voldtekt og fikk gjerningsmennene dømt. Her trøstes hun av en slektning etter at det ble kjent at voldtekstmennene slippes fri i kveld.
KVINNEDAGEN:</B> Canadas høykommisær Margaret Huber besøkte Mukhtar Mai i Meerwala på kvinnedagen. Hun ga 37 000 dollar til skolen til Mai.