Dømt til å bli voldtatt

Landsbynaboene i Pakistan var ikke vonde å be. Men Mukhtar Mai forbløffer en hel verden med å stå oppreist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

12 TIMERS KJØRETUR FRA ISLAMABAD bor Mukhtar Mai i den fattige landsbyen Meerwala. De har ikke strøm her, heller ikke innlagt vann.

De fleste er analfabeter og det er eldgamle stammelover som styrer samfunnet. I juni 2002 ble den da 30-år gamle kvinnen voldtatt av en gjeng menn.

Det er den største skammen en kvinne kan oppleve, og uten ære er man ingenting her. Mai hadde ikke gjort noe galt, det var de eldre i landsbyretten som berordret voldtekten som straff.

NOEN KREVDE HEVN, det gikk rykter om at broren hennes på 12 var sett offentlig med en jente fra en mektig, rivaliserende stamme. Selv tilhører familien en fattigere stamme.

De mektigere naboene ville ha hevn, de hevdet dette kastet skam over dem og krevde rettssak. Mai kjempet imot for sin brors skyld. Hun gikk til de eldre i stammerådet om hjelp.

De eldre hørte på hennes bønn, og sparte broren. Til gjengjeld bestemte de at hun skulle voldtas. «Logikken» er at en slik voldtekt kastet så stor skam over familien at den forulempede stammen får gjenopprettet sin ære.

FIRE FRIVLLIGE MENN MELDTE SEG. De utførte straffen foran en jublende masse. De var bevæpnet, og i antall var Mais familie totalt underlegne. De kunne ikke gjøre noe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer