Dra te\' Moss

Refsnes Gods på Jeløya er et godt alternativ for folk som bor i området, eller for dem som ønsker en avslappende ut-av-byen-opplevelse.

- UTSIKTEN OPP TIL BLOKKENE kan ikke sammenliknes med utsikten utover sjøen på den andre siden, sa Fredag og nippet til et glass champagne i baren.

- De stygge 70-tallsfløyene kan ikke sammenliknes med hovedbygningen heller, svarte Robinson.

Robinson og Fredag hadde bestemt seg for å ta turen ut av byen. Lovordene på nettet om at Refsnes helt siden 1770-åra har vært i sentrum for selskapeligheter i distriktet, gjorde at spisevennene hadde høye forventninger. Hotellet ligger vakkert til på Jeløyas vestside mot Oslofjorden - men altså midt i bebyggelse med blokker og eneboliger. Galleri Brandstrup har siden 1998 hatt ansvaret for utsmykningen av stedet. Alle hotellrommene er dekorert med hver sin kunstner, og her finnes navn som Therese Nortvedt, Frans Widerberg og Håkon Bleken.

Baren er rikt dekorert med spennende oljemalerier av Lise Malinowsky.

- Bildene er fantastisk fine, men stilen er ikke helt gjennomført, sa Fredag på vei ut av baren.

- Det er noe med teppene og møblene som gir litt for satt hotellfølelse.

ROBINSON OG FREDAG ble vist vei til restauranten av en hyggelig servitør.

De fikk kveldens meny og gikk for fem av sju retter (kr 1045 inkludert fire glass vin).

Begge valgte crostier med skalldyr, tapenade og trøffelolje til forrett.

Men først kom to biter med parmasurret breiflabb med salat og urtesaus på bordet.

- Dette lover bra. Fisken er mild og rund, og den salte parmaskinka skaper en fin kontrast. Jeg elsker appetittvekkere, strålte Robinson.

De tre små ristede loffskivene med kamskjell, sjøkreps og scampi falt også i smak.

- Hakkede nøtter og kapers i tapenade er slett ikke dumt, men tar ikke trøffeloljen litt mye oppmerksomhet? undret Robinson.

- Jeg synes det går utmerket, smilte Fredag.

Robinson valgte en bouillabaisse med hvitløkristet brød med rouille som rett nummer to, mens Fredag gikk for skinnstekt villørret med sitronstekt fennikel og tomatconcassé.

- Fennikel og tomat er deilig friskt tilbehør til den sprøstekte fisken, sa Fredag.

Robinson var også fornøyd med sin fiskesuppe:

- Mmm, fyldig, rund med deilige biter av fisk og skjell, men litt for svak rouille. Majonessausen skal være sterk med smak av cayenne og hvitløk.

Vinen, et glass Sancerre, Jean-Max Roger 2002, var et fint følge.

EN STUND ETTER fikk Robinson og Fredag servert en frisk hjemmelaget hvitvinssorbet som hvilerett.

Servitøren foreslo et glass Vina Esterizo, 2001 fra Corronas som følge til hovedretten.

To tallerkener med helstekt kalverygg med fløtegratinerte poteter, ratatouille og morkelsaus kom på bordet.

Den eksklusive soppen satte en fin, røykaktig, rund smak på sausen og løftet fram det langtidsstekte rosa kalvekjøttet.

Refsnes holder jevnlig vinseminar og byr på et innholdsrikt vinkart.

Robinson og Fredag var enige om at de kunne fått en mer spennende rødvin hvis de hadde valgt fra vinkartet, men da hadde det også kostet mer.

De fulgte servitørens forslag om et glass portvin til ostene.

- Deilig, men nå klarer jeg snart ikke mer, stønnet Fredag.

Etter en liten pause avsluttet Robinson kveldens måltid med en lun sjokoladefondant med ferskensalat og armagnac- og sviskeis, mens Fredag gikk for en karamellisert valnøttterte med krydderglaserte kirsebær.

Det ble en bra avslutning på kvelden, selv om Fredag syntes det ble vel søtt.

- Nå er jeg så mett at jeg nesten må legge meg nedpå, klaget Fredag.

- Da er det kanskje ikke så dumt at vi befinner oss på et hotell likevel, svarte Robinson lurt.

<B>FIN BELIGGENHET: </B> Hotell Refsnes Gods ligger vakkert til på Jeløyas vestside mot Oslofjorden.