Dra til fjells

Beliggenheten har alltid vært god. Nytt av året er at Grefsenkollen byr på god mat. Svært god mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- EVENTYRLIG!

- Beliggenheten må jo være en av byens beste!

Robinson og Fredag hadde nettopp klatret ut av en taxi og opp trappene til det mektige inngangspartiet på Grefsenkollen. Et teppe av lyspunkter funklet om kapp med stjernen på den mørke vinterhimmelen. Og bakom den staselige, store laftete bygningen, suste det i høye, gamle grantrær.

- Jeg ville ikke blitt forbauset om lyden av bjelleklang brøt gjennom og selveste Julenissen kom ut av skogen, sa Robinson.

Stillheten ble brutt like etterpå, men det var en høyst ordinær taxi som klatret oppover for å avlevere enda flere gjester.

Siden cruiseskipsarvingen Jon Kloster overtok og pusset opp den gamle bygningen 367 meter over fjorden i sommer, har ryktet spredd seg. Stedet som ble bygget av Ringnes bryggerier i forbundstida på 1920-tallet for å kunne servere alkohol, serverer nå ypperlig mat - og prisen er heller ikke verst. 

MEN DET BEGYNTE MED en liten skuffelse.

- Beklager, sa hovmesteren.

Dra til fjells

- Alle vindusbordene er allerede tatt.

Tar man turen opp hit er det ekstra hyggelig å nyte utsikten. Men Robinson og Fredag rakk ikke å henge lenge med hodet. Like etter kom en liten amuse bouche, en carpaccio på kamskjell med kråkebollerogn, på bordet. Interessant. Og god. Dermed var det i gang.

Menyene skifter hyppig og man velger mellom tre og sju retter. Robinson og Fredag valgte fem. Den begynte med bjørkerøykt fjellørret, jordskokkpuré og løyromsaus laget på en skalldyrreduksjon, og forsatte med stekt piggvar med potetskum og paprikacoulis. Tilbehøret var ypperlig, konsistensen delikat. Ørreten hadde en distinkt smak av røyk, uten at den ble for dominerende. Piggvaren kunne kanskje fått en tanke mindre varmebehandling, noen øyeblikk til og den hadde nærmet seg tørr. Men det gikk bra.

Så fulgte ristet gåselever med en skive ristet kanelbolle.

- Høres merkeligere ut enn det smaker, sa Robinson.

Fredag var helt enig. Foie gras kler søtt følge, og kirsebærene som fulgte med skapte en behagelig, syrlig kontrast.

- Stekt gåselever kan ofte bli i meste laget. Spesielt når neste rett på menyen er vilt med smakskraftig tilbehør, sa Fredag tankefullt.

BEKYMRINGEN VISTE SEG å være overflødig.

<strong><b>SPORTSSTUE:</strong></b> Serveringsstedet ble bygget i 1926 av Ringnes Bryggeri, og åpnet dørene 10. mai året etter. Med de nye eierne er det mulig å få både kråkebollerogn og rømmevafler.
SPORTSSTUE: Serveringsstedet ble bygget i 1926 av Ringnes Bryggeri, og åpnet dørene 10. mai året etter. Med de nye eierne er det mulig å få både kråkebollerogn og rømmevafler. Vis mer

Hjortefileten, med hjemmelaget hjortepølse, potetfondant, traktkantareller, løk og portvinssky, krever sin kvinne - eller mann, men kjøkkenet viste igjen at de hadde kontroll.

- Kraftig, men absolutt innenfor grensa. Og kjøttet er så mørt at man nesten kan bruke gaffelen som kniv. Mmmmm …

Restaurantens vinmeny var blitt vurdert, men droppet. I stedet delte spisegjestene ei flaske Soave Classico til fiskerettene, et par glass Riesling Spätlese til gåseleveren og en Crozes Hermitage fra Louis Belle til hjorten. Noen ville kanskje ønsket noe enda kraftigere til viltkjøttet, men Robinson og Fredag var mer enn fornøyde.

DET NÆRMET SEG SLUTTEN. Men det er som kjent ikke over før det er over. Et vanskelig valg gjensto: Ost eller dessert?

- Hva er galt med begge deler? sa Fredag.

En sjenerøs porsjon oster fulgte - men etter å ha hygget seg med både Chevre, Livarot, Comté og en ypperlig Fourme d’Ambert, var det tid for å kaste inn håndkleet.

- Desserten får vi ta neste gang, sa Robinson.

- Enig. Men da må vi reservere i god tid, sa Fredag.

- For da skal jeg ha vindusbord!

robinson&fredag@dagbladet.no


MENY:


Grefsenkollen baserer seg på menyer

3 retter: kr 450
5 retter: kr 620
7 retter: kr 830

GOD MAT OG FANTASTISK UTSIKT: Dette er stedet å ta med utenbys gjester, mener Robinson & Fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer