Dra til Nordpolen

Polfarere som klager på kosten, har ikke vært på Nordpolen i Oslo. Der ligger Restaurant Victor, vel verdt en ekspedisjon.

- JEG SKAL IKKE MASE, smilte servitøren.

Robinson og Fredag satt med øynene på menyen og nesa nedi et glass av husets forførende champagne, Champagne Tarlant Brut Zero.

- Menyen er ikke stor, likevel er det vanskelig å velge, mente Robinson.

Restaurant Victor gjør som så mange andre restauranter nå for tida, tilbyr en liten meny som skiftes ofte. Den lille og uformelle gourmetrestauranten i Nordpolen-krysset på Sandaker bytter meny ukentlig, etter sesong og råvaretilgang. I tillegg har de dagens fem- og sjuretters, samt dagens fisk.

SPISEVENNENE tømte aperitiffen og landet omsider på hver sin fiskeforrett, av henholdsvis uer og gjørs. Robinson ville fortsette med fasanbryst - et sjeldent innslag på norske menyer - mens Fredag valgte torsk med italiensk vri.

Den blide servitøren anbefalte forskjellige viner til hver av rettene. Victor har tre faste prisgrupper på vinlista: kr 250, kr 350 og kr 450. Restauranten fortjener et stort pluss i margen fordi alle vinene serveres i glass. Et mindre utvalg dyrere viner finnes på et eget «kjellerkart».

- Veldig bra. Flere restauranter burde tilby gjestene et større utvalg viner i glass, sa Fredag og smattet på en elegant burgunder, Hautes Côtes de Beaune Champs Pedrix 2001, Domaine du Bois Guillaume (kr 450/90).

Den gjorde seg bra både på egen hånd og til forretten. Gjørsen, som er en ferskvannsfisk, var pannestekt, og ble servert i en lett safranbuljong med rause mengder bladpersille. På toppen lå ei skje avokadokrem.

- Originalt og veldig godt, mente Fredag.

- Den milde avokadotoppingen blander seg med buljongen, slik at den blir lett kremet. Robinson var like fornøyd med sin basilikumstekte uer, som kom med tomatsaus og ravioli fylt med aubergine og bøffelmozzarella.

- Fisken er sprøstekt og danner en deilig kontrast til tomat, basilikum og myke, hjemmelagde ravioliputer. Nydelig!

I glasset fikk Robinson en smakfull italiener, Roero Arneis Trinita 2002 fra Malvira i Piemonte (kr 350/80), som matchet de distinkte smakene på tallerkenen.

ROBINSON VAR ørlite grann engstelig for å få en tørrstekt fugl til hovedrett. Helt uten grunn. Fasanbrystet var saftig og spekket med mengder av portobellosopp.

- Fugleretter kan til tider være litt kjedelige, men dette er rene smaksfyrverkeriet, sa Robinson.

Fasanen ble servert med en syrlig rødløk- og stikkelsbærkompott, sprø chevrecroûte, pommes Anna - tynne, ovnsbakte potetskiver med lett smak av trøffel - og en kraftig rødvinssaus. Så mange smaker på en gang kan krasje, men kokken på Victor hadde funnet den perfekte balansen.

Til fasanen anbefalte servitøren Barbaresco 1997, Produttori del Barbaresco (kr 450/90). En knallvin fra Piemonte, moden med tørr ettersmak, som har scoret full pott i Dagbladets vintest.

Fredag var ikke det minste misunnelig, for torsken var også av ypperste klasse. Et raust ryggstykke, ovnsbakt med sjøkreps og innsvøpt i lardo, italiensk flesk. Fisken hadde smakssterkt tilbehør av skalldyrglacé, tomat- og sjalottløkconfit og pistasjehummus.

- En fiskerett for mørke høstkvelder. Den beste torsken jeg noen gang har smakt, mente Fredag.

Vinfølget var rødt, italiensk og innsmigrende. Et glass Dolcetto d\'Alba Bricco Bastia 2002, Conterno Fantino (kr 350/80) kledde torsken.

RESTAURANT VICTOR har uteservering på plassen om sommeren, og i inngangspartiet ligger en bar og kafé. Selve restauranten har plass til 28 gjester, og er som regel fullbooket. Timene går fort på komfortable skinnstoler. På veggene henger kunst i metervis.

I enden av lokalet romsterer kokken i en delvis åpen kjøkkenløsning. Nå tryllet han fram en søt finale. En original rødbet- og sjokoladeganache med vaniljesorbé og plommegelé til Robinson, og en oppfriskende sitronterte til Fredag. Dessertene holdt samme supre kvalitet som resten av måltidet.

- Ved forrige spisetest rykket Victor ned til en firer, i kveld tar de revansj med en sterk femmer, konkluderte Robinson.

Sjarmerende: Restaurant Victor har deilig mat, hyggelig og profesjonell service, og et lokale som innbyr til lange måltider. Husk bordbestilling.