Drept fordi hun var gutt

Gwen Araujo (17) ble mishandlet og kvalt da fire menn oppdaget at hun var født som gutt.

RETTSSAKEN ETTER drapet på transseksuelle Gwen Araujo vekker oppsikt i USA. Aktoratet er overbevist om at 17-åringen ble offer for et såkalt «hatdrap» da fire menn fant ut at hun biologisk sett var gutt.

I går begynte aktoratet sine avsluttende prosedyrer i retten. De prøver å overbevise juryen om at Gwen ble drept med kaldt blod.

- Tenk dere å legge et tau rundt halsen på et levende, pustende menneske og så stramme det mer og mer og mer. Hva tror dere gikk gjennom drapsmannens hode? sa aktor Chris Lamiero før han besvarte sitt eget spørsmål:

- «Jeg må fortsette å holde tauet, jeg må fortsette å holde tauet».

ARAUJO BLE DØPT Edward til fornavn. Han ble tidlig overbevist om at han var en jente fanget i en guttekropp og begynte å kalle seg Gwen. Som tenåring levde Gwen sitt liv som en jente, selv om hun fortsatt hadde mannlige kjønnsorganer.

Seinsommeren 2002 ble hun ifølge nyhetsbyrået AP kjent med Jaron Nabors (19) og de tre 22-åringene Michael Magidson, Jose Merel og Jason Cazares.

De fem hang en del sammen, og to av mennene skal hver for seg ha hatt seksuell omgang med Gwen - som sa til dem at hun het Lida. Det var aldri snakk om samleie, men etter hvert fikk kameratene mistanke om at Gwen ikke var som andre tenåringsjenter.

ETTER EN FEST natt til 4. oktober 2002 konfronterte de Gwen. Mistanken ble bekreftet da de dro av henne klærne og rev trusen til side.

I løpet av de neste timene ble 17-åringen sparket og slått gjentatte ganger. Hun ble kneblet og bundet på hender og føtter, slått med ulike gjenstander og kvalt med et tau. Liket ble pakket inn i et teppe, kjørt bort og gravd ned i en nasjonalpark.

De fire mennene ble pågrepet og siktet for drapet. Kun Michael Magidson innrømmet å ha kvalt 17-åringen, men alle medgikk å ha deltatt i mishandlingen, som skjedde fordi de oppfattet Gwen som en homofil gutt.

- Hele livet ditt tror du at du er heteroseksuell. Så opplever du å bli tilfredsstilt av en homoseksuell. Jeg syntes det var avskyelig, sa Jose Merel ifølge tidsskriftet Advocate.

ETTER EI TID i varetektsfengsel endret kameratene forklaringer. De begynte å skylde på hverandre og alle fire ble tiltalt for drap. Saken kom første gang opp for retten i fjor, men da avbrøt dommeren den fordi juryen ikke kom fram til en kjennelse.

Før andre rettsrunde startet i juni, inngikk påtalemyndigheten en avtale med Jaron Nabors, som nå er 22 år. Han er blitt aktoratets hovedvitne og slipper unna med elleve års fengsel fordi han har sagt seg skyldig i forsettlig drap.

Kameratene hans er tiltalt for overlagt drap. At drapet synes å være motivert av hat på grunn av offerets legning, er straffeskjerpende. Alle tre risikerer å måtte tilbringe resten av livet bak murene.

I SIN PROSEDYRE i går hevdet aktor Lamiero at Michael Magidson var hovedmannen, slik Jaron Nabors påstår.

- Når dere ser på ham, ser dere på en drapsmann. Dere ser på en narsissistisk, selvoppslukt, egoistisk kaldhjertet drapsmann, sa Lamiero ifølge AP.

Ifølge påtalemyndigheten var det Magidson som la tauet rundt halsen på jenta og kvalte henne. Deretter skal Jason Cazares ha slått inn hodet hennes med en spade for å være sikker på at hun døde, melder avisa The Argus.

Aktor mener begge 25-åringene er skyldige i overlagt drap, men at tredjemann - Jose Merel - kan ha følt seg truet til å slå Araujo med ei steikepanne. Aktor sa at han derfor vil overlate til juryen å vurdere om Merel bør dømmes mildere.

Michael Magidson hevder på sin side at han så Nabors kvele Araujo, men aktoratet mener dette er et forsøk på å løpe fra skyld.

I DAG VAR DET forsvarernes tur til å overbevise juryen. Cazares\' advokat Tont Serra startet med å slå knallhardt tilbake mot aktoratets hovedvitne. Han kalte Nabors en «patologisk løgner» som lyger for å slippe straff.

Seinere i dag skal de øvrige forsvarerne holde sine prosedyrer. Dom i saken er ventet innen kort tid.

Gwens familie håper alle tre vil bli dømt like strengt.

- Ingenting kan bringe henne tilbake, men jeg har tro på rettssystemet, sier moren Sylvia Guerrero.

Foto: SCANPIX/AP
DREPT: Transseksuelle Edward «Gwen» Araujo ble sparket, slått og kvalt til døde i 2002. Foto: SCANPIX/AP
PÅKJENNING: Gwen Araujos søster Pearl Serrano brast i gråt da hun vitnet i saken i juni. Foto: SCANPIX/AP
TILTALT: Fra venstre Jose Merel, Michael Magidson og Jason Cazares fotografert under den første rettssaken i fjor. Fjerdemann har sagt seg skyldig i forsettlig drap, og slipper unna med elleve år mot å vitne mot kompisene. Foto: SCANPIX/AP
AKTOR: Chris Lamiero holder opp et bilde av offeret i retten. Foto: SCANPIX/AP
OPPRØRER MANGE: Drapet på Araujo har vakt sterke reaksjoner i USA. Både transeksuelle og homofile har rast mot forsøk på å si at det ikke var et hatdrap. De mener tenåringen ble drept på grunn av sin legning. Foto: SCANPIX/AP