Drepte for å redde ufødt liv

Amerikanske Eric Rudolf (39) bombet abortklinikker, homobarer og OL i Atlanta fordi han er mot abort og homoseksualitet.

ETTER FEM ÅR på rømmen ble USAs hjemlige terrorist Eric Rudolph tatt i mai 2003. Nå har han erklært seg skyldig i angrep som tok livet av to mennesker og såret flere enn 110 personer. Angrepene skjedde i tidsrommet fra 1996 til 1998.

Rudolph får ikke dødsstraff, men fire ganger livstidsstraff fordi han har erkjent sin skyld, skriver CNN.

Eric Rudolph er ikke alene om å bruke vold i sin krig mot abort i USA. På 90-tallet angrep flere enkeltpersoner abortklinikker og leger som utførte abort. Høsten 1998 ble abortlegen Barnett Slepian i delstaten New York skutt ned og drept av James Kopp. Kopp kom seg ut av USA, men ble utlevert fra Frankrike og soner nå en dom på 25 år.

Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh, som ble henrettet våren 2001, var også en fanatisk abortmotstander.

IFØLGE SOSIOLOGEN Dallas Blanchard ved universitetet i Vest-Florida fantes det i 1999 nesten 500 militsgrupper i USA som kjempet mot abort. Og Eric Rudolph, som hadde gjemt seg i Nantahalas endeløse og utilgjengelige åser i North Carolina, var folkehelt.

- Noen militsgrupper er rasistiske og bare mot abort for hvite mennesker. Andre er ikke rasister, men mot abort. Det er litt tåkete, men i bunnen ligger det en dyp religiøs kjerne. Derfor er abortspørsmålet så vesentlig for alle gruppene, sa Blanchard til Dagbladet etter at vi hadde vært i North Carolinas dype skoger på jakt etter spor fra Eric Rudolph høsten 1999.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter terrorangrepet på USA 11. september 2001 ble det stille om de hjemlige terroristene i USAs ekstreme miljøer. Da Eric Rudolph ble tatt i 2003, var de mer fredelige religiøse høyrekreftenes abortmotstandere allerede inne i varmen hos president George W. Bush.

Dermed ble det ikke så mye skriverier om den voldelige Rudolph og de fanatiske militsgruppene som det fremdeles finnes noen av.

KJERNEN I ERIC RUDOLPHS forklaringer i retten i disse dager er motstanden mot abort. Han bombet Atlanta-OL for å vise sin avsky for USA og hjemlandets legalisering av abort. Målet var å mørklegge Atlanta og stoppe OL, ikke å drepe sivile, sier han.

I 1997 og 1998 angrep han to abortklinikker, den ene i Atlanta i Georgia og den andre i Birmingham i Alabama. En person ble drept i Birmingham og flere personer ble hardt skadet.

- Abort er mord. Og når regimet i Washington legaliserer og legitimerer denne praksisen, har de forspilt sin sjanse til å legitimere sin moralske rett til å styre, sa Rudolph i retten onsdag.

I 1997 bombet han også en lesbisk nattklubb i Atlanta. Fire personer ble såret.

- Homoseksualitet er en avvikende form for seksualitet, og i så måte har jeg fullstendig forståelse og sympati for menneskene som har denne lidelsen. Men som andre mennesker med alvorlige lidelser burde homoseksuelle forsøke å ikke spre sin egen sykdom, sa Rudolph.

DA DAGBLADET OPPSØKTE den lille byen Andrews i North Carolina i 1999, hadde et stort flertall de samme holdningene som Rudolph. Borgermester Jim Daily klarte ikke skjule at han egentlig var imponert over Rudolph.

- Han har gjort hjemmeleksa si. Han er flink, sa Daily til Dagbladet. Synlig stolt.

Storparten av byens innbyggere frydet seg over at FBI, som hadde tilhold i byen i over et år, aldri hadde klart å spore opp Rudolph. Abortfanatikeren hadde vokst opp i området og var lommekjent. I tillegg hadde han trent seg opp i overlevelsens kunst i flere år.

DA HAN BLE tatt, forsøkte han å skaffe seg mat i nærheten av et kjøpesenter, og det virket som om villmarkslivet hadde begynt å tære på mannen.

Dallas Blanchard, som har forsket på anti-abort-grupper i mange år, fortalte Dagbladet at USAs historie er preget av et folk som ikke stoler på styresmaktene. Opprør er en grunntone. Militsgrupper forsterket dette kraftig på 90-tallet.

Men det var før George W. Bush overtok som president i USA. For Bush-administrasjonen har klar holdning mot selvbestemt abort, og motstanden mot homofilt ekteskap faller i god jord hos de sinte amerikanerne som nå er satt i skyggen av globale terrorister.

AUGUST 1999: Rodney Higdon satt på den lokale kafèen og lo godt av Eric Rudolphs lek med FBI og ATF. - Vi liker ikke føderale myndigheter her og mange organiserer seg i militser, sa han.
AUGUST 1999: Borgermester Jim Daily i Andrews hadde blandede følelser for Rudolph-saken. Han ba Dagbladet om ikke å glemme alle de ufødte barna som drepes hver dag.
APRIL 2005: Eric Rudolph eskorteres i går fra Jefferson County Jail til retten i Birmingham, Alabama.
JUNI 2003: Eric Rudolph føres ut av Cherokee County jail i Murphy, North Carolina.
AUGUST 1999: Lake\'s End Grill i Nantahala reklamerte med at Rudolph spiste hos dem.
AUGUST 1999: Like utenfor Andrews stilte en brukthandler ut Eric Rudolphs gamle mikrobølgeovn.
AUGUST 1999: Tim Lominac fra North Carolina Vildlife Resource Commition viste hvor de hadde funnet spor etter Eric Rudolphs leirplass.