Drepte for å redde ufødt liv

Amerikanske Eric Rudolf (39) bombet abortklinikker, homobarer og OL i Atlanta fordi han er mot abort og homoseksualitet.

ETTER FEM ÅR på rømmen ble USAs hjemlige terrorist Eric Rudolph tatt i mai 2003. Nå har han erklært seg skyldig i angrep som tok livet av to mennesker og såret flere enn 110 personer. Angrepene skjedde i tidsrommet fra 1996 til 1998.

Rudolph får ikke dødsstraff, men fire ganger livstidsstraff fordi han har erkjent sin skyld, skriver CNN.

Eric Rudolph er ikke alene om å bruke vold i sin krig mot abort i USA. På 90-tallet angrep flere enkeltpersoner abortklinikker og leger som utførte abort. Høsten 1998 ble abortlegen Barnett Slepian i delstaten New York skutt ned og drept av James Kopp. Kopp kom seg ut av USA, men ble utlevert fra Frankrike og soner nå en dom på 25 år.

Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh, som ble henrettet våren 2001, var også en fanatisk abortmotstander.

IFØLGE SOSIOLOGEN Dallas Blanchard ved universitetet i Vest-Florida fantes det i 1999 nesten 500 militsgrupper i USA som kjempet mot abort. Og Eric Rudolph, som hadde gjemt seg i Nantahalas endeløse og utilgjengelige åser i North Carolina, var folkehelt.

- Noen militsgrupper er rasistiske og bare mot abort for hvite mennesker. Andre er ikke rasister, men mot abort. Det er litt tåkete, men i bunnen ligger det en dyp religiøs kjerne. Derfor er abortspørsmålet så vesentlig for alle gruppene, sa Blanchard til Dagbladet etter at vi hadde vært i North Carolinas dype skoger på jakt etter spor fra Eric Rudolph høsten 1999.

Etter terrorangrepet på USA 11. september 2001 ble det stille om de hjemlige terroristene i USAs ekstreme miljøer. Da Eric Rudolph ble tatt i 2003, var de mer fredelige religiøse høyrekreftenes abortmotstandere allerede inne i varmen hos president George W. Bush.

Dermed ble det ikke så mye skriverier om den voldelige Rudolph og de fanatiske militsgruppene som det fremdeles finnes noen av.

KJERNEN I ERIC RUDOLPHS forklaringer i retten i disse dager er motstanden mot abort. Han bombet Atlanta-OL for å vise sin avsky for USA og hjemlandets legalisering av abort. Målet var å mørklegge Atlanta og stoppe OL, ikke å drepe sivile, sier han.

I 1997 og 1998 angrep han to abortklinikker, den ene i Atlanta i Georgia og den andre i Birmingham i Alabama. En person ble drept i Birmingham og flere personer ble hardt skadet.

- Abort er mord. Og når regimet i Washington legaliserer og legitimerer denne praksisen, har de forspilt sin sjanse til å legitimere sin moralske rett til å styre, sa Rudolph i retten onsdag.

I 1997 bombet han også en lesbisk nattklubb i Atlanta. Fire personer ble såret.

- Homoseksualitet er en avvikende form for seksualitet, og i så måte har jeg fullstendig forståelse og sympati for menneskene som har denne lidelsen. Men som andre mennesker med alvorlige lidelser burde homoseksuelle forsøke å ikke spre sin egen sykdom, sa Rudolph.

DA DAGBLADET OPPSØKTE den lille byen Andrews i North Carolina i 1999, hadde et stort flertall de samme holdningene som Rudolph. Borgermester Jim Daily klarte ikke skjule at han egentlig var imponert over Rudolph.

- Han har gjort hjemmeleksa si. Han er flink, sa Daily til Dagbladet. Synlig stolt.

Storparten av byens innbyggere frydet seg over at FBI, som hadde tilhold i byen i over et år, aldri hadde klart å spore opp Rudolph. Abortfanatikeren hadde vokst opp i området og var lommekjent. I tillegg hadde han trent seg opp i overlevelsens kunst i flere år.

DA HAN BLE tatt, forsøkte han å skaffe seg mat i nærheten av et kjøpesenter, og det virket som om villmarkslivet hadde begynt å tære på mannen.

Dallas Blanchard, som har forsket på anti-abort-grupper i mange år, fortalte Dagbladet at USAs historie er preget av et folk som ikke stoler på styresmaktene. Opprør er en grunntone. Militsgrupper forsterket dette kraftig på 90-tallet.

Men det var før George W. Bush overtok som president i USA. For Bush-administrasjonen har klar holdning mot selvbestemt abort, og motstanden mot homofilt ekteskap faller i god jord hos de sinte amerikanerne som nå er satt i skyggen av globale terrorister.

AUGUST 1999: Rodney Higdon satt på den lokale kafèen og lo godt av Eric Rudolphs lek med FBI og ATF. - Vi liker ikke føderale myndigheter her og mange organiserer seg i militser, sa han.
AUGUST 1999: Borgermester Jim Daily i Andrews hadde blandede følelser for Rudolph-saken. Han ba Dagbladet om ikke å glemme alle de ufødte barna som drepes hver dag.
APRIL 2005: Eric Rudolph eskorteres i går fra Jefferson County Jail til retten i Birmingham, Alabama.
JUNI 2003: Eric Rudolph føres ut av Cherokee County jail i Murphy, North Carolina.
AUGUST 1999: Lake\'s End Grill i Nantahala reklamerte med at Rudolph spiste hos dem.
AUGUST 1999: Like utenfor Andrews stilte en brukthandler ut Eric Rudolphs gamle mikrobølgeovn.
AUGUST 1999: Tim Lominac fra North Carolina Vildlife Resource Commition viste hvor de hadde funnet spor etter Eric Rudolphs leirplass.