Drepte tusener med nervegass

Denne uka kan Kjemiske Ali bli dømt til døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAN VAR EN OND NUMMER TO. På søndag ventes dommen i rettssaken mot Saddam Husseins fetter Ali Hassan al-Majid - mannen med tilnavnet Kjemiske Ali. Sammen med fem andre toppfolk fra Husseins regime står han tiltalt for gassangrep på landets kurdere.

Kjemiske Ali var arkitekten bak den grusomme og nøye planlagte massakren av kurderne  i Halabja i mars i 1988. Hans mål var å bli kvitt den plagsomme og opprørske befolkningen. I tiltalen holdes de seks ansvarlig for drap på 180 000 mennesker. De aller fleste sivile.

Ali benekter bruk av kjemiske våpen. De tiltalte sier de handlet på ordre og at de måtte reagere mot opprørere. Påtalemyndighetene krever dødsstraff i saken.

HAN FORBANNET IRAKS KURDERE, kalte dem for geiter, lurte på hvordan han kunne bli kvitt \'det kurdiske problemet\' og spekulerte på drapsmetoder mot \'rebellene\'.

Han visste ikke at det han sa på møtene i Baathpartiet ble tatt opp på teip. Opptakene ble smuglet ut av landet etter den første Golfkrigen i 1991.

Dette sa Ali om kurderne på et møte i Baathpartiet, 15. april 1988:

- Neste sommer er det ikke flere landsbyer der. Vi skal plassere dem i bygningskomplekser og holde øye med dem. Så lenge de fortsetter å bo der får de ikke lenger mel, sukker, elektrisitet, vann eller parafin. Hvorfor skal jeg la dem bo der som aper som ikke vet noen ting?

Human Rights Watch har samlet flere av Alis kommentarer.

Drepte tusener med nervegass

FØR SADDAM BLE SADDAM var Ali bare en underoffiser og motorsykkelkurér i hæren. Så kom Baathpartiets kupp i 1968. Ali ble forfremmet til general.

Han ble generalsekretær i Baathpartiet med ansvar for de nordlige delene av landet, inkludert irakisk Kurdistan.

Ali hadde makta over alle statlige enheter i den kurdiske regionen fra mars 1987 til april 1989. Her hadde han blant annet kontroll med den militære etterretningen, den første og femte avdelingen i hæren og generalsekretariatet.

Mellom 1991 og 1995 tjenestegjorde han som forsvarsminister.

I REGJERINGSTIDA levde den lutryggede, kjederøykende diabetikeren et liv i luksus. Palasset hans lå i utkanten av Basra, hvor han kunne underholde seg med synet av fattige tomatbønder fra tårnet sitt.  Palasset hadde svømmebasseng, boblebad, vakre alleer og en stall med luksusbiler. Huset ble fullstendig utplyndret under den andre Irakkrigen.

Som Saddams fetter hadde Ali det Hussein-regimets mektigste menn gjerne hadde: Et blodsbånd til diktatoren.

I Saddams innerste krets fantes hans familie, men selv ikke disse unngikk terroren.

Kjemiske Ali sto for eksempel bak drapene på Saddams svigersønner etter at de hoppet av til nabolandet Jordan for så å vende tilbake.

Kjemiske Alis terror-cv kan vanskelig gjøres komplett. Navnet har figurert hyppig i samband med folkemord de siste 20 årene. Video, dokumenter og lydopptak med Ali ble smuglet ut av landet av irakiske opposisjonelle. De viser at grusomhetene han har bidratt til er ekstreme.

I KAMPANJEN SOM BLE KALT ANFAL tok han mellom 1986 og 1989 i bruk den brente jords taktikk for å slå ut kurderopposisjonen i nord.

Kampanjen inkluderte bakkeoffensiver, bombing fra lufta, \'arabisering\' av områdene med flytting av arabere nordover, systematisk ødeleggelse av bosetninger, massedeportasjoner, konsentrasjonsleire, bruk av kjemiske våpen og utryddelsesstyrker.

Kampanjens mål var å ødelegge kurderlandsbyene i Nord-Irak, som skulle munne ut i \'en endelig løsning\' på kurderproblemet. Myndighetene gikk først og fremst etter menn i kampdyktig alder. Men også barn og kvinner forsvant plutselig, av og til ble hele befolkninger i kurdiske landsbyer borte.

I konsentrasjonsleirene ble menn mellom 15 og 50 stilt opp på linje, skutt og slengt i massegraver som ble fylt igjen av bulldosere.

Minst 1 million av landets rundt 3.5 millioner kurdere ble husløse. Drapene var så omfattende og systematiske at dette er blitt kalt et folkemord av menneskerettighetsdomstolen i Haag.

Ali fikk et nytt tilnavn: Slakteren av Kurdistan.

ANGREPET MOT HALABJA kom 16. mars 1988, mot slutten av Irak - Iran-krigen. 

Videoen øverst i denne saken inneholder de eneste kjente opptakene av gassangrepet mot befolkingen. Filmen ble tatt opp av kurdiske soldater i den irakiske hæren. 

Kjemiske Ali tok i bruk sennepsgass og  nervegassen sarin (også kjent som GB) mot Halabja og over 10 andre kurdiske landsbyer. Folk døde momentant.

Anslagene går på at mellom noen hundre og opp til 7000 kurdere døde i Halabja. De første bildene etter angrepet ble tatt av iranske journalister som senere ga bildene til iranske aviser.

Den iranske journalisten Kaveh Golestan var rundt åtte kilometer utenfor Halabja da det skjedde. Han beskrev ifølge Wikipedia til Financial Times hvordan han opplevde det da irakiske bombefly fløy inn med giftgass:

- Den var ikke så stor som en atombombesky, men som mange mindre. Tykk røyk. Det var som livet var frosset til is. Det var stoppet, som å se en film som plutselig henger seg opp i et bilde. Det var en ny type død for meg. Man gikk inn i et rom, i et kjøkken og man så liket av en kvinne som holdt en kniv som hun hadde kuttet opp gulrot med, sa iraneren, som var sjokkert av scenene da han kom inn i byen, selv om han hadde sett gassangrep tidligere i Irak-Iran-krigen.

Kjemiske-Alis planer om å bruke kjemiske våpen ble tatt opp på bånd, sannsynligvis sa han dette i 1987:

- (...) ba meg om å åpne en kanal for å kommunisere med dem. Den kvelden dro jeg til Suleimaniyeh og slo til med spesialammunisjon. Det var svaret mitt. Vi fortsatte med deportasjoner. Jeg sa \'jeg kan ikke la landsbyen deres stå, for jeg vil angripe med kjemiske våpen. Da vil du og familien din dø. Dere må dra straks. For jeg kan ikke fortelle dere på dagen at jeg vil angripe med kjemiske våpen.\' Jeg vil drepe dem alle med kjemiske våpen! Hvem vil si noe? Det internasjonale samfunnet? Gi faen i dem!

I rettssaken har opptak som dette blitt spilt av.

- Jeg vil angripe dem med kjemiske våpen og drepe dem alle, er en av setningene som er blitt tillagt Ali.

FORTSATT SLITER Iraks omkring 4 millioner kurdere med ettervirkningene av Alis kjemikalier. Barn fødes med misdannelser, folk har mistet synet og fått en rekke andre helseproblemer.

En studie utført av Human Rights Watch tidlig på 90-tallet viste at irakerne brukte kjemiske våpen på minst 60 andre kurderlandsbyer i tillegg til Halabja.

Nyere studier tyder på at 4000 kurdiske landsbyer ble systematisk ødelagt og tusenvis av kurdere drept i massehenrettelser.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

MUSEUM OVER OFRENE:</B> Antakelig døde mange tusen bare i angrepet mot Halabja.
NERVE- OG SENNEPSGASS DREPTE: Her fra kirkegården i Halabja.
<B>I RETTEN:</B> Kjemiske Ali nekter straffskyld.
FOLKEMORD:</B> Alt stoppet opp i den kurdiske byen Halabja da nervegassangrepet kom i mars i 1988.
MINNES MASSAKREN:</B> I Halabja står dette monumentet over grusomhetene kurderne ble utsatt for. En mann kaster seg over barnet sitt for å beskytte det under gassangrepet.
MISTET HELE FAMILIEN:</B> Denne kurdiske kvinnen ble hardt rammet. Her gråter hun på 15-årsmarkeringen for massakren i 2004.
LIDER FREMDELES:</B> I de kurdiske områdene nord i Irak fødes barn fremdeles med misdannelser og skader.
FETTERE:</B> Kjemiske Ali var i Saddam Husseins familie, og fikk sin makt av diktatoren.
VAR ETTERSØKT:</B> Ali på kortstokken amerikanerne delte ut til sine styrker under Irakkrigen. Ali var den <a href=http://www.cnn.com/2003/WORLD/meast/08/21/sprj.irq.chemical.ali/>femte mest ettersøkte i bunken.</A> I 2003 dukket det opp et rykte om at han var drept i et rakettangrep, men det stemte ikke.
LEVDE I LUKSUS:</B> Alis hus i Basra ble plyndret under Irakkrigen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer