Dyrisk skjønnhet

Årets aller flotteste dyrebilder er kåret.

FUGL, FISK OG GORILLA: Årets vinnere av fotokonkurransen «Wildlife Photographer of the Year 2003» er kåret. Og kom ikke og si at ikke dyr kan ta seg ut for fotografen: DEN TYSKE FOTOGRAFEN Gerhard Schulz stakk av med den aller gjeveste prisen i år. Etter at dommerpanelet hadde gått gjennom de mer enn 20 500 innsendte bidragene fra mer enn 60 ulike land, sendte de Schultz\' gorillabilde til topps i kategorien «årets dyrebilde». Bildet «Gorilla og gutt» ble tatt under et besøk i dyreparken Miami Metrozoo i Florida. - Mange gikk forbi, pekte på gorillaene og gikk videre, men denne gutten stoppet opp og stirret i ærefrykt. Det var uttrykkene deres som gjorde så sterkt inntrykk på meg. Det var en sånn dybde av følelser i gorillaens øyne, samtidig som gutten lente seg mot glasset som om han ønsket å komme gjennom og oppnå kontakt. Det var dypt rørende, forklarer fotografen. FOTOKONKURRANSEN ER ET samarbeid mellom BBC Wildlife Magazine og Naturhistorisk museum i England, og er sponset av BG Group. Den er en av de mest prestisjefylte av sitt slag i verden. Både amatører og profesjonelle fotografer kan konkurrere mot hverandre i å portrettere naturens skjønnhet. Det er tolv kategorier for voksne deltakere, mens juniorknipsere under 17 år konkurrerer i tre ulike klasser. Både blant de store og de små kåres det en sammenlagtvinner. - Målet er å bli verdens mest respekterte forum for kunsten å fotografere dyr. Konkurransen skal vise de aller beste dyrebildene fra hele verden, for å inspirere nye generasjoner til å skape visjonære og uttrykksfulle tolkninger av naturen, står det på hjemmesida. 108 andre bilder fra 21 ulike kategorier fikk pris eller rosende omtale, og nå er alle fotografiene utstilt på Naturhistorisk museum i London. Seinere skal de ut på turné til 16 land, før de finner hvile i innbundne bøker. Se alle vinnnerbildene på her.

ÅRETS FUGLEBILDE: Ugle knipset av briten Nick Oliver. (Les fotografens egen kommentar her)
ÅRETS FUGLEBILDE: Ugle knipset av briten Nick Oliver. (Les fotografens egen kommentar her) Vis mer
ÅRETS DYREPORTRETT: Pelikan foreviget av østerrikeren Helmut Moik. (Les fotografens egen kommentar her)
ÅRETS DYREPORTRETT: Pelikan foreviget av østerrikeren Helmut Moik. (Les fotografens egen kommentar her) Vis mer
<HLF>ÅRETS UNDERVANNSBILDE:</HLF> Skilpadde fotografert under vann av Manu San Félix fra Spania. (Les fotografens egen kommentar <LINK http://internt.nhm.ac.uk/cgi-bin/wildwin/2003/ad_picnumb.dsml?catdescrip2=tuw&posdescrip2=win&picnumb=34>her</LINK>)
<HLF>ÅRETS DYREBILDE:</HLF> «Gorilla og gutt», fotografert av Gerhard Schulz fra Tyskland, tok den aller gjeveste prisen. (Les fotografens kommentar <LINK http://internt.nhm.ac.uk/cgi-bin/wildwin/2003/ad_overall.dsml?catdescrip2=wpy>her</LINK>)
<HLF>ÅRETS MEST INNOVATIVE:</HLF> Hvite storker fanget inn i linsa av spanske José B. Ruiz. (Les fotografens egen kommentar <LINK http://internt.nhm.ac.uk/cgi-bin/wildwin/2003/ad_overall.dsml?catdescrip2=ina&posdescrip2=win&picnumb=02>her</LINK>)