Dyrt og deilig

Billedkunst og matkunst i vakkert samspill hos Bølgen & Moi. Men prisene gjør vondt i lommeboka.

- ER DET LOV Å SLIKKE tallerkenen? spurte Robinson som allerede etter første rett nærmet seg de høyere sfærer. Robinson hadde valgt Kunstnermenyen til 890 kroner, en sjuretters orgie i smaksopplevelser.

- Du synes du må velge Kunstnermeny når du først er hos Bølgen & Moi i Henie Onstad Kunstsenter, ertet Fredag, som selv hadde lagt sin skjebne i kokkens hender ved å gå for en Overraskelsesmeny.

OMGITT AV KUNST er man i inngangspartiet og i selve restauranten, der Morten Juvet har spesialdesignet både tallerkener og meny, dertil utsmykket veggene med malerier i hvitt, grått og svart, inspirert av bjørkeskog.

Gjennom en stor glassvegg oppleves Henry Moores vidunderlige skulptur, omhegnet av furuer over sjøen. Selv restaurantens toaletter er et syn, pyntet med røde blomster i smale glassvaser.

- Dette bekrefter det jeg en gang lærte av en dreven restaurantgjest i Soho i London, sa Robinson. - Han ba meg sjekke toalettet først. Er det rent og delikat der, har du en garanti for at kjøkkenet og resten av spisestedet holder mål. Bølgen & Moi holder mål!

- I selve restauranten er innredningen også smakfull, men betongveggene gir dårlig akustikk. Det er vanskelig å høre hverandre, selv om støynivået i restauranten ikke er høyt, mente Fredag.

DET VAR FLERE GRUNNER til at lesingen av den store og eksklusive menyen foregikk i taushet. Beskrivelsene av de mange, lekre rettene ga vann i munn, mens Fredag kjente et stikk i lommeboka av prisene, både på vått og tørt. - I denne sammenheng framstår en femretters overraskelse til 1200 kroner som et rimelig alternativ, tatt i betraktning at «sommelierens» viner er inkludert, sa Robinson, som likevel ble stående ved Kunstnermenyen. Med så mange retter var begge glade for å bestille vinmeny.

- Hvem er «sommelieren» forresten? hvisket Fredag, og fikk forklart at det rett og slett er en vinkelner. - Skal man få full glede av et gourmetmåltid i dag, må man tørre å spørre. Det gjør ikke alle, og jeg synes ærlig talt at jåleriet er kommet vel langt. Snart må man ha ekstrautdannelse for å gå ut og spise, sukket Fredag, som valgte å dytte kompleksene under bordet etter hvert som smaksbombene strømmet til bords, servert og forklart av en svært dyktig kelner.

HVEM SOM VANT av Robinson eller Fredag? Man er vinner, uansett hva man velger på Bølgen & Moi, også vegetarianere, som får et sjeldent stort utvalg.

Som elsker av småretter er Robinson storfornøyd. Bare starteren var en fryd: Parmesanskiver sprøstekt på rist. Så fulgte i fleng: Gåselever med syltede kirsebær, servert med iskald Pineau des Charantes, blanding av fersk druesaft og lagret konjakk. Deilig Sancerre-vin til Fredags seviche (tynne skiver) av kamskjell, og Robinsons ristede kamskjell med asparges, linser og kjørvelsaus. Uer og brissel med grapefruktsaus, vaktellår med morkelsaus, med dyre, røde dråper til.

- Nå går taksameteret fort, sa Fredag, mens det kom pir med Bloody Mary-saus. Det skulle bli det eneste Fredag ikke var fornøyd med: - Dette minner om makrell i tomat.

Robinson syntes heller ikke så godt om hellebarnet, som var litt kjedelig. I motsetning til de øvrige rettene. Begge tapte en gjettekonkurranse kelneren inviterte til rundt en rosa sorbet. Tyttebær? Jordbær?

- Rose! sa kelneren triumferende. En seinere mangosorbet med smeltet After Eight kan også spises en annen gang, hvis man noen gang skulle bli sulten igjen.

OG REGNINGEN signaliserte at dette ble en «en gang i livet»-opplevelse. Man kommer et stykke nedover på kontinentet for hva det koster å være kar hos Bølgen & Moi.

- Sjekk regningen nøye, sa Robinson mistenksomt. - Jeg hørte om et selskap som fikk en regning som var tusen kroner for høy! Ikke lett å kontrollere hundrelappene når vinkelneren velger fra øverste hylle uten å konferere med gjestene.

- Denne ser dessverre ut til å være korrekt. Det hadde vært kjekt med fast representasjonskonto, sukket Fredag. - Uten rike forretningsfolk ville ikke restauranter som denne ha overlevd. Til privatbruk kan kafeteriaen anbefales med mange gode og spennende retter til en anstendig pris.

Eksklusivt: Kunst både inne og ute og på tallerkenen hos Bølgen & Moi på Henie Onstad Kunstsenter.