Dyrt og deilig

Januar er årets kaldeste, tristeste og blakkeste måned. Da er en tur på Annen Etage bedre enn all verdens lykkepiller og kosttilskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- DET KOSTER Å VÆRE KAR, sa Fredag, mens øynene mønstret menyen. - 260 kroner for en forrett. Og så i januar. Er du sikkert på at dette er lurt?

Robinson trakk på skuldrene.

- Det er bedre å gå ut med et realt smell enn med et ynkelig klynk. Når pengebingen er nesten tom, er det like greit å svi av den siste resten på et godt måltid. Så har du i hvert fall noen gode minner når du sitter der med nudelsupper resten av måneden.

ROBINSON OG FREDAG har vært på Hotel Continentals finstue flere ganger før. Resultatet de siste gangene har vært det samme: Dette koster, men er verd hvert øre. Så å si at spenningen var på bristepunktet, er å overdrive. Men lang erfaring tilsier at man aldri kan vite.

Fra à la carte-menyen valgte Fredag sitrusmarinert hellebarn med trollkrabbe og soyasirup (kr 210) til forrett og krydderstekt tunfisk med vårruller, spinat og syltet rødløk og soya-ingefærsmør (280) til hovedrett.

Fredag, åpenbart inspirert av Robinsons økonomiske teorier, slo til på ristet kamskjell med jordskokkrem og bacon til kr 260, og rosastekt andebryst med søtpotetpuré, fiken, spisskål med parmaskinke og portvinsaus (kr 330). Fra det rikholdige vinkartet ble det valgt ei flaske Sancerre Vielles Vignes 99 fra J.M. Roger (kr 599), ifølge vinkelneren ideell til både kamskjell, hellebarn og tunfisk. Til Robinsons and ble det anbefalt italiensk, et glass Barolo Marcenesco 1998 fra R. Ratti.

- Stemningen her er i en klasse for seg, sa Robinson. - En blanding av gammelt og nytt, ærverdig og avslappet. Og om du er her midt i julerushet eller i januar, har servitørene tid til deg.

- Ja, uten at de blir for innpåslitne, sa Fredag.

LIKE ETTER BEGYNTE maten å komme. Det hele startet med en for-forrett, en liten smak av ørret-tartar og marinert ørret på toast. En knapp munnfull, men proppfull av smak som satte restaurantløvene i riktig modus.

- Dette har jeg kanskje sagt før, men dette være de største kamskjellene jeg har sett, sa Fredag.

- Og de saftigste, smattet Robinson. - Helt fantastisk! Sammen med den bittersøte chardonnay-sausen, den bløte jordskokkremen, de små salte baconbitene og de ristete pinjekjernene blir dette fullstendig...

- Verd prisen? avbrøt Fredag.

- Mmm, nikket Robinson. - Hvordan var hellebarnen?

- Fantastisk. Friskt og godt, men uten at den delikate fiskesmaken forsvinner. Jeg var litt redd for det kunne skje hvis sitrussmaken ble for sterk. Og Sancerren er perfekt til.

OPPTUREN FORTSATTE. Først en kule champagnesorbé, og så: Hovedrettene! Fredags tunfisk var nesten sushi i kjernen og sjatteringer av lyserødt mot kanten.

- Ser nesten ut som vannmelon og smaker helt himmelsk.

- Det sto ingen ting om pølser i menyen, sa Robinson og smakte på en bit av ei lita pølse fylt med blant annet andelever og parmaskinke. - En gledelig overraskelse. Mens anda er salt, tilfører både søtmospuré, fiken og portvinsaus - nærmest karamellisert portvin - mye søtt. En spennende og velsmakende kombinasjon.

Så ble det ikke sagt så mye på en stund. Både Robinson og Fredag valgte å bruke munnen til å tygge og smake med framfor å prate. Et klokt valg.

Er man først ute på et sted som dette, hører det naturligvis dessert med. Robinson valgte tradisjonelt og gikk for crème br{lée med mandelis og sitrussirup (kr 125), mens Fredag gikk for tarte tartin med calvadossorbet og vaniljeis (135). De skilte seg ikke fra det som hadde kommet før.

- Jeg vet hva du skal si nå, sa Fredag. - En verdig avslutning på et perfekt måltid. Klarer du ikke komme på noe mer originalt?

- Ok. En perfekt avslutning på et måltid verdig en konge. Eller en stakkar som har bestemt seg for å bruke de aller siste av sine surt opptjente penger på et opplevelse som koster, men lever lenge i minnet, sa Robinson.

- Jo da, prisen er høy. Men som en av våre mest kjente kokker en gang sa: Skal du virkelig ha valuta for pengene, skal du enten gå på McDonald\'s eller på Bagatelle, sa Fredag, tenkte seg om et øyeblikk og møtte blikket til Robinson. Så sa de i munnen på hverandre: - Eller Annen Etage.

<B>NYTELSE PÅ NYÅRET: </B>Det koster å spise på Annen Etage, men så får du 100 prosent kvalitet i alle ledd. Alt er som kjent relativt - også pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer