Dyrt og deilig

Haga Restaurant: Mat, natur og arkitektur samlet i en estetisk nytelse.

– VAKRERE KAN DET ikke bli, sa Robinson.

Gjennom de store glassvinduene i arkitekt Kari Nissen Brodtkorbs utsøkt luftige og lekre interiør i Haga Restaurant: Den yppige skogen i nesten uberørt natur, når en ser bort fra golfbanen et par hundre meter bortenfor.

Innendørs delikat og lyst. Bordene dekket i hvitt med hvite roser som dekorasjoner. Kelnere, alltid tilstedeværende, men aldri påtrengende.

– Vi kan ikke ønske oss mer i denne skjønne høstkvelden, og hvis maten er like god som da vi var her for snaue to år siden, da med vintermørke og snø som kappe rundt restauranten, er alt fullkomment, tilføyde Fredag.

HAGA, SOM DRIVES AV verdensmester i kokkekunst, Terje Ness, med Michelin-stjerne i bagasjen, har ingen à la carte meny, men skiftende meny fra dag til dag, varierende fra tre til sju retter, fra 495 til 855 kroner.

– Jeg vil ha sju retter, slo Fredag fast, men Robinson landet på fem, før restauranten bød på lekker aperitiff med blant annet forfriskende appelsin- og gulrotsuppe og kamtsjatkakrabbe med kelnerens vinvalg kvelden igjennom; 1996 Sancerre Chavignol «La Grande Côte» (kr 775).

– Nydelig, dette kan du, sa Fredag til vinkelneren som gjorde alt som godt kunne gjøres for oss. Enkelte i selskapet hadde lyst på en sigarett, og han åpnet velvillig døren ut til den lange verandaen utenfor, der det også kan dekkes til bespisning når været tillater det. Neste gang de snek seg ut, hadde han dekket et bord, tent lys og pyntet bordet med hvite roser!

– Sånn må det være for å føle seg kongelig, sa Robinson, som nå ventet på mer mat.

– DEILIG, SA ROBINSON om første rett, som var kamskjell, mens Fredag som valgte pata negra og chorizosaus i tillegg, syntes den ble i mektigste laget og at sausen – som var i sterkeste laget – tok over for smaken av kamskjell.

Robinson gjorde riktig valg med aubergine i stedet for pølse.

Neste rett var fjellørret med ingefærsyltet agurk og blomkål. Også her var de to uenige, Fredag syntes fisken var for tørrstekt. Det var ikke Robinsons.

– Hummerfrikasseen med safran, asparges og salsa verde, er hittil høydepunktet, mente Fredag, før lett røkt kveite i lardo med brandade og tapanadesjû ble servert.

– Fisken er også nå i tørreste laget, men slik blir det for at lardoen (spekk) skal bli sprø, sa Fredag.

– Flaks at jeg valgte bort lardoen, tilføyde Robinson som godt kunne tenkt seg mer av brandaden med potet og klippfisk. Godt.

OG SÅ KOM DET absolutte klimaks for Fredag som fikk andebryst med selleri confit og morkler, mens Robinson avsto fra kjøttretten.

– Andebrystet minner meg om et av mine beste matminner her for to år siden; det møreste rypebryst jeg noen gang har spist, skrøt Fredag som hadde bevilget seg et glass 2003 Châteauneuf-du-Pape «Les Cailloux» (kr 150) til anda. Munnskjenkens lykkelige valg.

Men var det slutt med det?

Velger man sju retter blir det både ost og dessert. Umettelige Fredag tok for seg av begge deler, men lot Robinson, som holdt seg kun med ost, få smake den utsøkte teacake med sjokolade, bærsalat, vanilje og pasjonsfruktsorbé.

– Sorbeen er noe av det beste jeg har spist, sa Fredag fornøyd.

– Noe søtt og friskt er alltid bra til slutt, føyde storspiseren til.

ROBINSON, MED SINE fem retter, holdt på en sekser, mens Fredag, som tok alle sju, mente blant annet tørrstekt fisk trakk antall stjerner ned.

Men alt i alt er det lite å si på Terje Ness, Haga og hans stab. Det eneste måtte være at det er noe klønete å komme dit. I tillegg til en drøy regning kommer drosjeutgifter, hvis man vil drikke vin.

Dersom man ikke har lyst til å gå en god bit.

Haga, som denne kvelden ikke var fullbesatt av gjester, lever godt av lukkede selskaper. Og man kan bestille catering derfra, som nok heller ikke er billig. Men sikkert utsøkt.

robinson&fredag@dagbladet.no

VELBEHAGA: Det er lite å si på mesterkokk Terje Ness og hans stab på Haga Restaurant.