Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Dagbladet Magasinet sammenligner eldreomsorg og kriminalomsorg.  Hamar fengsel og Ottestad helse- og omsorgssenter.

Her: Ottestad helse- og omsorgssenter.


Edith har mista begge beina og ligger for det meste i senga.

Journalist: Therese Doksheim Fengsel vs sykehjem.
Eldreomsorg vs kriminalomsorg
Dagbladet Magasinet sammenligner eldreomsorg og kriminalomsorg. Hamar fengsel og Ottestad helse- og omsorgssenter. Her: Ottestad helse- og omsorgssenter. Edith har mista begge beina og ligger for det meste i senga. Journalist: Therese Doksheim Fengsel vs sykehjem. Eldreomsorg vs kriminalomsorg Vis mer

Edith (83) bor på sykehjem. Truls (44) soner en fengselsstraff. Begge sitter for det meste inne. Hva er forskjellen?

På innsiden av norsk eldreomsorg og kriminalomsorg.

Det er de dagligdagse tingene hun savner. Edith Irene Meihack Johnstad er 83 år gammel. Iblant tar hun seg selv i å tenke at hun skal ta seg en tur ut. Møte venner, barn, barnebarn. Så slår det henne at hun ikke kan det. Hun er jo her.

En tjukk, grå ledning puster liv i luftmadrassen hun ligger på, på Ottestad helse- og omsorgssenter i Stange i Hedmark. Hun har bodd her, på 20 kvadratmeter, siden januar. En betennelse i føttene gjorde at hun måtte amputere begge beina under knærne. Siden har hun vært pleietrengende.

- Det skjer ikke så mye her. Det er stille, litt kjedelig. Nå kan jeg ikke gå noe sted. Før var jeg overalt. Og i hodet er jeg ennå tjue.

Truls er 44 år. Fire kilometer unna sykehjemmet, i Hedmark fengsels høysikkerhetsavdeling Hamar, sitter han på en benk og lener ryggen mot murveggen i luftegården. Han tenner en røyk. Snart skal han spille volleyball med de andre innsatte. Han er utdannet pedagog og har jobbet som bilmekaniker. Nå soner han for brudd på våpenloven. Tidligere har han sittet inne ved flere av fengslene på Østlandet.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?