Ei kule varmt

Hvert tiende sidesprang skjer på julebord eller firmafest.

DET ER DEN TIDA på året igjen. Tida da kolleger på små og store arbeidsplasser trekker i finstasen og går ut sammen for å snakke om alt annet enn investeringskalkyler og markedsanalyser. Det skal være pene klær, god mat, og rikelig med alkohol. Og hjemme sitter ofte engstelige kjærester og ektefeller og lurer på deres respektive egentlig driver med. Om de drikker, om de danser. Om de flørter.

28 prosent av oss har nemlig vært utro. Dette kommer fram i en stor undersøkelse MMI har gjort for Magasinet, hvor 1000 nordmenn har gitt sine svar. Hvert fjerde sidesprang skjer med en kollega. Og av dem som innrømmer utroskap, har en av ti vært utro på julebord eller ansattefest.

«WHATTA MAN, whatta man, whatta man», strømmer ut fra høyttalerne på baren Barfly i Stortingsgaten, men det er lyse kvinnestemmer som dominerer lokalet. De få andre gjestene, et lavmælt par og en enslig herre i hjørnet, skotter opp hver gang latteren til Trine Osvik (26), Heidi Johnsen (33) og Stine Husjord (37) klinger mellom veggene. Det glitrer i paljettopper og lipgloss og klirrer i glass rundt bordet. Det er lørdag, det er tid for julebordet til de ansatte på treningssenteret SATS Storo, og de tre har satt av litt tid til jenteprat og et par glass vin før middagen begynner.

-  Å bruke øynene og flørte litt er lov, mener Trine. De andre to er enige. Når arbeidstida tilbringes i treningstøy, er det deilig å kle seg opp og gjør seg pen for kollegene.

-  Flørten er noe av det som skaper julebordsstemningen. Det er en litt annen tone enn til vanlig. Og det er alltid hyggelig å få høre at du ser bra ut, slår Heidi fast. Skrekkscenarioet er å våkne i feil seng etter et julebord.

-  Jeg måtte virkelig ha vært sanseløst full for å gjøre noe så idiotisk, sier Trine. De andre nikker.

-  Da kommer du til å slite skikkelig på jobb etterpå, tror Heidi.

-  Har du har vært bortpå en kollega i fylla, har du dummet deg ut. Det må være skikkelig flaut, mener Stine.

-  Men det hender jo, fortsetter Trine, og tar en slurk av vinglasset. -  Jeg var på et julebord nordpå en gang der halve staben endte opp med å bytte partnere.

TO SOM VIRKELIG har sprengt grenser for julebordaktiviteter er det festglade paret som endte opp under duken på julebuffeten forrige helg - og deretter på førstesida av både Dagbladet og VG, på mandag denne uka.

Food & Beverage-manager Kjetil Bruset ved Clarion Hotell Ernst i Kristiansand var ferdig på jobb i grålysninga da han fikk se at figurene som prydet julebuffeen hoppe og danse. Sliten etter en lang natt på jobb reagerte han ikke på at nissene var blitt levende, men både hovmesteren og nattevakta ante ugler i mosen og lettet på den gulvlange duken.

De trodde ikke sine egne øyne. Under duken beveget to kropper seg med taktfaste bevegelser.

-  Ingen stor sak, sier Bruset.

Han tar hendelsen med godt humør.

-  Når sånt skjer, skjer det gjerne seint på kveld. Dette gikk ikke ut over mat og drikke, og det var ingen andre gjester igjen. Men det var nok litt pinlig for paret selv.

Generelt mener Bruset at hoteller og restauranter bør være spesielt påpasselige med skjenkeregler og retningslinjer i julebordsesongen.

-  Men det er klart, hvis gjestene tar overhånd er det ikke mye du kan gjøre, og hvis de velger å legge eskapadene sine til utenfor hotellrommet, slik som her, er det alltid en risiko for at de vil bli ferska. Det er vel i så fall verst for dem selv. Men med tanke på at halve Norges befolkning drar på julebord, synes jeg faktisk ikke det er så mye skandaler.

BENTE TRÆEN, PROFESSOR i psykologi ved Universitetet i Tromsø, er ikke overrasket over tallenes tale.

-  Du trenger både motivasjon og anledning for å være utro. For dem som ikke reiser mye i jobbsammenheng, blir julebordet og sommeravslutningen de to anledningene de får. Kanskje har man gått gjennom året og flørtet litt, men har ikke funnet noen arena for et sidesprang, sier hun.

Men det er ikke bare snakk om sommerfugler i magen når forholdet til en kollega blir mer enn profesjonelt, selv om det ikke er ektefeller eller kjærester involvert. I en utelivsundersøkelse Træen gjennomførte i 2002, trakk flere av de spurte fram sex med en kollega som sin mest ubehagelige seksuelle opplevelse.

-  Mange frykter for vennskapet og arbeidsmiljøet i etterkant. Og de vet ikke hvordan de skal snakke om det når det først er skjedd, sier Træen.

Et annet problem oppstår når den ene av de to er en overordnet.

-  Forskjellen i status kan gjøre det hele litt ekkelt. Jeg snakket en gang med ei dame som hadde opplevd tilnærmelser fra sjefen i drosja hjem fra fest. Hun turte ikke helt å avvise ham, fordi hun var redd for konsekvensene. Samtidig var hun redd for at de andre skulle få vite det og dømme henne. I slike situasjoner kan man fort føle seg brukt.

Men hva skal du gjøre hvis man våkner med skallebank i feil seng? Bente Træen er ikke i tvil.

-  Du er nødt til å ta tak i det og spørre: «Hva skjer? Hva betydde dette? Hvordan håndterer vi det?», mener hun.

-  Det er veldig vanskelig, for det du egentlig spør om, er: «Er jeg bra nok? Er jeg verd å elske?». Og da kan det hende at svaret du får, er at du er ok å ha sex med, men at han ikke kommer til å forlate kona for din skyld.

Bente Træen understreker at flørting på arbeidsplassen kan være storartet og berikende for mange. Men hun etterlyser større bevissthet.

-  Det beste er å gjøre seg opp noen tanker på forhånd. Du må finne ut hva du vil, og hvilke behov du har. Og så bør du tenke over hva du skal gjøre når du står overfor den sjarmerende kollegaen din, og det helst før du blir for full. Har han det du savner? Og ikke minst: Kan du få ham?

AT DET DRIKKES MYE på julebord er ikke å stikke under en stol, men Træen mener ikke fylla har skylda.

-  Jeg tror det er sludder når noen som har vært utro sier at «det ville aldri skjedd i edru tilstand». Du blir litt dristigere når du er full, men du hopper ikke til køys med hvem som helst. Ønsket om å finne noen å knytte seg til, er det som driver oss.

Hun mener det er en dårlig idé å hyre en privatetterforsker.

-  Hvis partneren deler troskapsidealet, vet han at det er galt å være utro. Å engasjere en utenforstående til å spane på ektefellen din synes jeg er trist. Det vitner om dårlig kommunikasjon. Og hva skal du egentlig gjøre med informasjonen du får fra en detektiv? Hva er vitsen når du ikke kan spørre selv? I det hele tatt er folk litt for engstelige. Det er viktig å huske på at de aller fleste ikke er utro.

TILBAKE PÅ BARFLY har Robbie Williams overtatt musikkanlegget, og neste runde med drikke kommet på bordet. Trine, Stine og Heidi har ingen problemer med å forstå at noen kan bli engstelige for hva som kan skje etter at partneren har tatt på seg godlukt og forsvunnet ut av døra.

-  Det er jo blitt en myte med at det alltid skjer noe gærent på julebord. Men det er jo ikke rart det bli mistanker, når du hele tida leser i avisa om julebord som har sklidd ut, sier Trine.

Heidi synes av og til at det er problematisk å gå ut med venninner i julebordssesongen.

-  Jeg har opplevd godt voksne menn som har vært på julebord uten kona, som ramler inn på et utested etterpå og prøver å sjekke opp alle jentene i lokalet. -  Etter fire akevitt tror de at de er Guds gave til kvinnen, stønner Stine. Hun og venninnene tror at det er først og fremst på arbeidsplasser med stort sprik i alder at ubehagelige situasjoner oppstår.

-  Tenk dere eldre menn med skjorte og slips og mye penger, som skal spandere drinker på de yngre kollegene, sier Heidi med et lite grøss.

-  Jeg har hørt om julebord som inkluderer overnatting, bare for at sjefen skal kunne sjekke opp den unge sekretæren, forteller Trine.

-  Nææææi?

-  Jo da. Så hvis sjefen din foreslår å legge julebordet til danskebåten, bør det ringe noen bjeller. Da er det litt sånn: «Nå skal ingen vite hva vi driver med».

STADIG FLERE LEIER privatdetektiv for å finne ut om partneren er utro på julebord. Det synes jentene på Barfly er rart.

 Det blir jo som om kjæresten min skulle sittet bak søppelkassa nå og fulgt med på meg, utbryter Heidi.

-  Jeg så en slik annonse i dag i avisa, sier Stine. -  Et etterforskningsbyrå spurte: «Er du engstelig nå i julebordsesongen?», og tilbød detektivtjenester.

De andre ler.

-  Jeg synes det er utnyttelse. Noen ser jo slike annonser og blir engstelige, og så tjener etterforskerne penger på det.

De tre jentene har alle kjærester som sitter hjemme i kveld. Ingen av dem er bekymret for hva som kan skje på julebordet, påstås det.

-  Partneren din må ha utrolig dårlig selvtillit hvis han ikke tør å la deg dra på julebord, mener Heidi.

-  Ja, eller at han har vært borti utro partnere tidligere, foreslår Trine.

-  MEN HVA SKAL DU gjøre da?

Det spør Mary Reklev (77). Hun har 40 års erfaring som privatetterforsker. Og selv om hun understreker at det bare utgjør en liten del av sakene hun har jobbet med, har hun avslørt flere utro ektefeller på oppdrag fra urolige klienter.

-  Mange vil ha det til at det er så stygt å engasjere en etterforsker. Men skal du stå utenfor julebordlokalet selv? Du får jo ikke noe ærlig svar fra partneren hvis du spør!

Det er to år siden hun gikk av med pensjon.

-  De som tar kontakt med en privatdetektiv er oppegående mennesker. De vil ikke la seg lure, de vil vite sannheten og ta en beslutning ut fra det.

Hun forteller at det er jula som er høysesong for henvendelser til private etterforskere.

-  Da er det flere festligheter og tettere drikking. Alle vet jo at julebord kan skli ut, og selv sentralborddama på seksti blir pen etter fem akevitt.

Men har juleborddeltakere grunn til å frykte at en av deltakerne på festen er en detektiv, som er der for å holde øye med dem og se om de gjør noe galt?

-  Aldeles ikke, mener Mary Reklev.

-  Noen tror at vi går inn i lokalet og blander oss med selskapet. Profesjonelle etterforskere finner ut sannheten på andre måter, sier Reklev.

Hun understreker at slik etterforskning ikke er som politi-og-røver.

-  Det er snakk om familier, koner og ektemenn, kanskje barn, og du må passe på å ikke ødelegge for dem du skal beskytte.

Reklevs erfaring er at mistankene ofte er berettigede når en part i et forhold er så engstelig at en etterforsker trekkes inn. Men ikke alltid.

-  Jeg husker en ung kvinne som lurte på hvorfor mannen hennes var så mye borte på kveldstid ved juletider, forteller Reklev.

-  Så viste det seg at han jobbet overtid for å overraske henne med en fin gave til jul. Jeg ble så glad!

KLOKKA NÆRMER SEG halv åtte på Barfly, de siste vinslantene helles ned og kåper og vesker romsteres fram.

-  Hei, vi har glemt å ferske opp leppestiften, jenter, huier Trine. Etter en kjapp runde med lommespeilet bærer det ut i kulda. Trine, Stine og Heidi rutsjer over isen i Spikersuppa og inn i varmen på TGI Friday\'s, der grønne velkomstdrinker og oppstemte kolleger venter. I kveld skal ingen av dem skal tidlig i seng.

-  Julebord er rett og slett bare sinnssykt artig, roper Stine over mylderet av stemmer.

-  Når du har danset på bordet, og hatt kjempekjemi med dem du har pratet med, da har det vært et bra julebord, mener Trine.

-  Ja, og når du våkner og er støl i magen, fordi du har ledd så mye, supplerer Stine.

De bryter ut i latter igjen og forsvinner inn i festen. Planen er klar: På årets største fest skal noen grenser tråkkes over - men de viktigste respekteres.

Varmer opp: Trine Osvik, Heidi Johnsen og Stine Husjord fra SATS finner formen før julebordet på en pub.