Ekstremturist i Afghanistan

Kian (34) tar nattbuss og spaserer rundt i et av verdens farligste land.

KABUL (Dagbladet.no): Advarselen var ikke til å misforstå. Hvis han ble kidnappet, ville ikke australske myndigheter løfte en finger for å hjelpe ham. Kian Blethyn ler når han forteller om hvordan den australske ambassadøren i Pakistan på det sterkeste frarådet ham å krysse grensen til Afghanistan.

- Jeg liker å gjøre ting du ikke skal gjøre. Men dette er vel på grensen til galskap, sier Blethyn, som kommer fra Adelaide i Sør-Australia.

I tre uker har Kian trosset det som er av offisielle reiseråd, han har trasket gatelangs og tatt buss milevis inn i Afghanistan. Kian smiler hver gang vi kommer inn på farene ved å være turist i det krigsherjede landet. Han liker spenningen, men understreker at han ikke bare reiser for spenningens skyld.

Kian har alltid likt å besøke områder der det er få turister. Han synes mennesker generelt er hyggeligere på slike steder.

I LIKHET MED europeiske land, USA og Norge, har det australske utenriksdepartementet lagt ut krystallklare advarsler mot å reise til Afghanistan.

Sikkerhetssituasjonen vurderes som «ekstremt farlig» og det påpekes at det er svært stor fare for terrorangrep og kidnappinger. Etterretningsinformasjon om forestående terrorangrep har ført til at den australske ambassaden i Afghanistan er blitt stengt.

Tidligere har Kian blant annet reist rundt i Burma og i de mest urolige områdene i borgerkrigsrammede Colombia. Han sier Afghanistan er hakket verre enn Colombia. Smilet hans antyder at det nok er snakk om flere hakk. Han skulle gjerne ha besøkt Irak, men har slått det fra seg foreløpig.

- Det er ikke så mange steder igjen i verden der backpackere ikke har vært. Hvis du ønsker røffe opplevelser, blir du presset mot områder med krig og konflikt, sier Kian.

Ekstremturist i Afghanistan

Han vil ikke selv si han er gal, men forteller at nesten alle han har møtt før og under Afghanistan-turen har insistert på at han må være det.

DAGBLADET.NO MØTER Kian i Kabul idet han er på vei til å møte teppeselgeren Hashim (18), som har invitert ham hjem til seg. Den unge teppeselgeren stenger butikken i Kabul sentrum og tar oss med vestover i byen. Vi geleides gjennom en av de fattigere bydelene.

Søppelet og kloakken i gatene fører nesten til brekninger. Men sola skinner som den alltid gjør på ettermiddagen, og mange av menneskene vi passerer smiler og hilser. Kian stopper flere ganger for å ta bilder av barn som leker.

Hjemme hos Hashim sitter yngre søsken, fettere og kusiner og vever et stort teppe som de regner med å bruke tre måneder på. Teppet skal eksporteres til Pakistan der det selges for 220 kroner meteren. Etter en halvtimes innføring i vevekunsten blir vi vennlig spurt om å gå. Flere av kvinnene i Hashims familie er hjemme, og da passer det seg ikke å ha utenlandske menn på besøk.

Kians tese er at de fleste mennesker i verden er vennlige og ikke ønsker å drepe ham. Han sier at afghanerne er akkurat så hyggelige som han hadde hørt de ville være.

I Kabul stoppet han en dag for å prate med en gruppe menn som satt utenfor et sykehus og ventet på nyheter om et familiemedlem som ble hardt skadd i et bombeangrep.

Møtet endte med at Kian gikk inn på sykehuset og prøvde å donere blod til den skadde. Han hadde dessverre feil blodtype, men har beholdt kontakten med familien som ble svært imponert over hans hjelpsomhet.

HAN TOK TAXI SAMMEN med en tysk venninne fra grenseområdene i Pakistan til den afghanske hovedstaden Kabul. Allerede den første morgenen i Kabul ble de arrestert av amerikanske soldater. De hadde tatt bilde av en vegg med piggtråd uten å forstå at det var en amerikansk militærleir. Denne leiren har tidligere blitt angrepet, og soldatene hadde ingen erfaring med forvirrede turister.

Kian syntes ikke det var spesielt skremmende da amerikanerne fotograferte og tok fingeravtrykkene hans. Det var først da soldatene begynte å se på bildene på det digitale kameraet hans at han ble urolig for at han ikke ville slippe ut igjen med det første.

Han kom på at han blant annet hadde lagret bilder han tok på en våpenfabrikk i Pakistan.

På et av bildene står Kian i tradisjonelle pakistanske klær og fyrer av en hagle som han fikk prøve. Det er relativt vanlig for eventyrlystne turister som reiser i Vest-Pakistan å besøke våpenfabrikker. Men det er åpenbart ikke vanlig for amerikanske soldater å reise på ferie i Vest-Pakistan.

Soldatene fra det amerikanske militærets etterretningstjeneste grillet ham en god stund om våpnene. De ville også vite hvem som hadde bedt Kian og venninnen om å ta bilder av militærleiren deres.

Internasjonal etterretning og afghansk politi er spesielt på utkikk etter utenlandske terrorister i Afghanistan. Nylig måtte en uheldig brite som arbeider i Kabul, overnatte i arresten fordi han ble tatt for å være en selvmordsbomber da han var på vei hjem fra fest.

Etter å ha svart på en rekke spørsmål og gjentatt forklaringene skriftlig, greide Kian og venninnen å overbevise amerikanerne om at de faktisk var på ferie i Afghanistan.

- Soldatene hadde aldri hørt om backpackere og forsto ikke hvordan vi kunne reise rundt og bo på hotell. Da de slapp oss ut, ba de oss om å dra hjem og bli der, sier han.

SIDEN VÅREN 2006 har Afghanistan vært fanget i en voldsspiral. Det afghanske politiet og militæret og NATOs internasjonale sikkerhetsstyrke (ISAF) møter stadig sterkere motstand fra Taliban og andre opprørere.

Selvmordsbombere og veibomber skaper nå frykt over hele landet, og vestlige bistandsarbeidere blir underlagt stadig strengere sikkerhetsregler. Flere bistandsarbeidere sier de kommer til å forlate Afghanistan hvis det blir enda verre her.

Mens bistandsarbeiderne bare beveger seg utendørs i biler med privatsjåfører, har Kian Blethyn lagt ut på lange spaserturer. Han hevder han vet han gjør. Han har orientert seg om områder ved å snakke med så mange afghanere som mulig. De har fortalt ham hvor de selv kan tenke seg å reise, og hvor de mener det er for farlig. Som en del av forberedelsene har Kian også lest boken «The Places in Between» av Rory Stewart to ganger.

Stewart gikk på tvers av Afghanistan rett etter Talibans fall og skrev bok om den farefulle ferden.

I forkant av Afghanistan-turen vurderte Kian å studere sosialantropologi i Australia. Men han foretrekker å lære om fremmede kulturer og steder ved å reise dit i stedet for bare å lese om dem.

KIAN HAR ANLAGT bart og geiteskjegg og kler seg ofte i lokale klær. Han tror dette er grunnen til at han stort sett får gå i fred. Han innrømmer at han nok har hatt flaks på reisen gjennom Afghanistan, og forteller at han flere ganger har vært redd.

På vei i taxien fra Pakistan til Kabul ble han stoppet av en sivil politimann som ga han beskjed om ikke å dra noen steder uten bevæpnede vakter. Selv om formaningen gjorde Kian urolig, ble den ikke tatt til følge.

I Kunduz i Nord-Afghanistan traff han en tysk restauranteier som bare ristet på hodet og sa han ikke orket å høre mer da Kian fortalte at han hadde reist nordover med en nattbuss fra Kabul.

Tyskeren advarte om at Taliban er i området, og at utlendinger er spesielt utsatt for angrep.

En halvtime senere fikk Kian beskjed om ikke å vise seg blant de andre gjestene på hotellet han hadde tatt inn på - fordi eieren fryktet Taliban ville plassere en bombe der. Den natten sov han ikke godt.

KIAN BLETHYN SKAL FORTSETTE sin rundreise i Sentral-Asia fram til jul. Da planlegger han å dra tilbake til Colombia. Pengene til reisen har han spart opp ved å rigge kraftledninger i ødemarken i Australia.

Han varmet opp til Afghanistan-ferien med å sykle 240 mil sammen med en kamerat fra hovedstaden i Kirgisistan - Bisjkek - til byen Gilgit i Nord-Pakistan. Turen tok åtte uker. Sykkelturen og Blethyns videre reise skildres på kameratenes nettside.

Blethyn skulle egentlig bare vært i Afghanistan i en uke. Men den pakistanske ambassaden i Kabul nektet å fornye turistvisumet hans. Nå går turen nordover til Tadsjikistan istedet.

Derfra skal han prøve å komme seg tilbake til Pakistan der han etterlot sykkelen og det meste av bagasjen sin.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

magasinet@dagbladet.no

SØKENDE SJEL: Kian Blethyn (34) sier han vil finne ut selv hvordan det er i urolige områder. Han drar for å bli kjent med fremmede kulturer, og vil ikke kalle seg krigsturist.
TRIVES: Selv om Blethyn til tider har vært redd, angrer han ikke på turen til Afghanistan. Han er overveldet over de hyggelige møtene med afghanerne.
VIL MØTE DE LOKALE: I løpet av ferien i Afghanistan har Blethyn bare møtt én annen turist. Det var en brite på motorsykkeltur.
VIL GLI INN: Kian prøver å tilpasse seg den lokale klesstilen for å vekke mindre oppmerksomhet. Her er han innom fuglemarkedet i Kabul.
ADVART: Hvis Kian skulle bli kidnappet, vil ikke australske myndigheter løfte en finger for å hjelpe ham.