TIDKREVENDE: Det er bare én liten hake: Hvis du skal ha surkål til jul, bør du begynne nå. Foto: Mette Randem
TIDKREVENDE: Det er bare én liten hake: Hvis du skal ha surkål til jul, bør du begynne nå. Foto: Mette RandemVis mer

Ekte surkål er ikke bare kål som er tilsatt noe surt

Det er noe annet, noe mer. Det er kål som er forvandlet ved hjelp av en utrolig enkel og helt vanvittig avansert kjemisk prosess. Det er det perfekte gjør-det-selv-prosjektet for den nysgjerrige.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Julematen lever! I en blomstervase på kjøkkenbenken min bobler og syder det i det som skal bli julemat. Fra tid til annen klirrer det litt, når glasset jeg har satt oppå den fint opp­skårede kålen blir løftet av et lite gassutslipp fra kålens indre, og dermed støter sammen med vasen. Det er kålens måte å ringe jula inn.

Ekte surkål er ikke bare kål som er tilsatt noe surt, slik den ofte lages i dag. Du kan lage en slags sur kål ganske greit og ganske godt ved å koke kål sammen med litt eddik eller vin, salt og sukker.

Men ekte surkål, er noe annet, noe mer. Det er kål som er forvandlet ved hjelp av en utrolig enkel og helt vanvittig avansert kjemisk prosess. Det er det perfekte gjør-det-selv-prosjektet for den nysgjerrige, og for den som vil hente fram den ekte julesmaken.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn