Eldgammelt hat

Hver gang situasjonen i Midtøsten tilspisser seg, opplever jøder verden over at hatet mot dem blusser opp. Også de 1300 norske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO, APRIL 1934: Porten utenfor den jødiske synagogen i Bergstien i Oslo blir revet av, vandalene prøver å ta seg inn i selve synagogen, men klarer det ikke. De etterlater seg to innrissede hakekors i muren utenfor.

Oslo, 4. juli 2006: Tre jøder blir skjelt ut og spyttet mot utenfor Oslo Domkirke. Noen dager seinere blir en jøde slått ned på gata i hovedstaden. For et par uker siden etterlater en ung mann avføring på trappa utenfor synagogen i Oslo før han knuser to vinduer.

JØDEHATETS HISTORIE er like brutal som den er lang. Den kulminerte med nazistenes gigantiske, systematiske utryddelseskampanje av seks millioner jøder i åra 1938-1945.

Hver gang konflikten i Midtøsten tilspisser seg, skaper dette en spent situasjon for jøder verden over. Med Israels angrep på Hizbollah-militsen i Libanon har det eldgamle jødehatet blusset opp.

-  I det moderne jødehatet finner vi mange av de samme fordommene og negative mytene som fantes i middelalderen. Hatet mot jødene er dypt forankret i det europeiske tankegodset. Man finner det i den kristne tradisjonen, blant sosialister, nasjonalister og tradisjonalister, sier Håkon Harket. Han er en av forfatterne bak boka «Jødehat» som utkom i fjor. Boka tar for seg antisemittismens historie fra antikken til i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer