Elegant flukt

Ny bydel, ny restaurant, ny smaksopplevelse.

– FLUKT

. Tjuvholmen. Selvfølgelig.

Fredag var åpenbart fornøyd over å ha knekket koden bak byens nyeste restaurant plassert i hovedstadens aller nyeste og hippeste bydel. Foreløpig står ikke utsikten i forhold til kvadratmeterprisen. Heisekraner, containere og stillaser vitner om at dette er et «work in progress».

– Til sommeren blir det nok kjempeflott utenfor her. Men nå er det hyggeligere her inne, sa Robinson.

NOEN TIMER TIDLIGERE. En smørblid, effektiv og åpenbart stolt servitør tok imot i de romslige og elegante lokalene. Stor bar, åpent kjøkken og i andre ende en liten vinbar som er utstyrt med en slags vinautomat. Du velger et beløp, får et tilsvarende kort som du stikker inn i maskinen, setter glasset under ønsket flaske, velger antall cl og trykker på en knapp.

– Fordelen er at vi kan tilby et stort utvalg vin på glass og at kundene kan smake seg fram til det de liker uten å bli ruinert, forklarte vinkelneren.

Kontantkort på vinbar er kanskje ikke akkurat klassisk eleganse, men et morsomt påfunn.

– Og i disse tider en fin julegave til den som fra før har «alt», mente Fredag. Hjemmesidene til Flukt avslører at stedet har samme eiere som Vognmann Nilsen på Grønland. De avslører også at målet er å tilstrebe seg fransk gourmetkunst, basert på norske råvarer. 

DAGENS 5-RETTER begynte med stekt kamskjell med ingefær og gresskarrisotto med sitrusskum. Nydelig. Saftige saltsøte skjell gjorde seg ypperlig med syren fra skummet. Den litt spisse ingefæren kompletterte smaksfesten. Så fulgte grillet piggvar med blomkålpuré og appelsinkokt scorsonnerot. Fast fisk, akkurat passe stekt, med bløt, luftig puré.

– Meget velkomponert, her står både smak og konsistens fint i kontrast til hverandre.

Etter en frisk sorbet, fulgte stekt andebryst med kongeøsterssopp, persillerot, ovnsstekte rattepoteter og kastanjesaus.

– Bra, men anda kunne vært en tanke mindre stekt. Rattepoteter er også ganske melne og kastanjer gir noe av den samme følelsen. Helhetsinntrykket blir kanskje en anelse mot tørt, mente Robinson.

– Du har et poeng. Kanskje de skulle laget saus på noe annet enn kastanjer. Eller byttet ut potetene med pommes anna, for eksempel, mente Fredag. 

MÅLTIDET BLE AVSLUTTET med oster, samt macron med pistasjis og syltet fersken. Begge deler ble mottatt med begeistring.

I stedet for å velge vinmeny, ble det valgt ei flaske Greco di Tufo 2006 fra Feudi di San Gregorio (kr 440, ca. tre ganger polpris), samt et glass Côtes du Rhône til anda.

– Neste gang er det kanskje like greit å velge vinmeny, siden dette er et sted som vektlegger edle dråper mye viktighet.

– Neste gang? Når da? lurte Fredag.

Robinson trakk på skuldrene.

– Nå har vi jo testet middagsserveringen. Men jeg hørte at de også serverer lunsj her. Så det trenger ikke bli så lenge til, sa Robinson.

robinson&fredag@dagbladet.no

FLYKTER GJERNE IGJEN: Flukt tilstreber seg fransk gourmetkunst, basert på norske råvarer, og klarer det såpass bra at besøket frister til gjentakelse.