KREVENDE: - Det er krevende å møte unge mennesker som strever med noe som et helt samfunn, familier og jevnaldrende forventer at de skal få til, skriver Håvard Tjora. Illustrasjonsfoto: Scanpix/Shutterstock
KREVENDE: - Det er krevende å møte unge mennesker som strever med noe som et helt samfunn, familier og jevnaldrende forventer at de skal få til, skriver Håvard Tjora. Illustrasjonsfoto: Scanpix/ShutterstockVis mer

- Elever med ekstra behov har blitt tilbudt mange dårlige løsninger i skolen

Ekstra trasig er det å se at det er de lærerne som har minst utdannelse som får ansvaret for å løse problemene, skriver Håvard Tjora.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I Norge skal alle barn, uavhengig av bakgrunn og evner, gå i samme skole. Enhetsskolen i Norge er tuftet på at barna skal ha de samme rettighetene og mulighetene, på tvers av foreldres økonomi eller samfunnsklasse. Til grunn for dette ligger et positivt menneskesyn, og en tro på at alle barn kan klare å få seg en utdanning i den samme skolen og i den samme klassen. I et land som Nederland skiller man elevene i egne klasser ut fra prestasjoner allerede i barneskolen. I USA må du gå klasser om igjen hvis du ikke gjør det bra nok. Det lages altså et skille fordi man mener at ikke alle barn kan lære like mye i samme tempo.

Selv om den norske modellen er sterk i trua, har den en del utfordringer. For det er ikke slik at alle barn lærer like mye og på samme måte til samme tid. Bare se på førsteklassingene: Første skoledag stiller elever som leser flytende i samme klasser som elever som knapt er blitt lest for. I de fleste klasser har vi også barn med spesifikke utfordringer som dysleksi, dyskalkuli, ADHD, Asperger syndrom – og vi har elever som synes skolen er drepende kjedelig, og mangler motivasjon til å jobbe med fagene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn