Du leser nå Dagbladet Pluss

En av de groveste forbigåelsene i Nobelprisens historie fant sted i 1945

Selv brøt Lise Meitner sammen da hun fikk høre hva forskningen hennes hadde bidratt til.

TØFT SOM KVINNE: Lise Meitner måtte jobbe gratis som «assisten» i ti år fordi hun var kvinne. Otto Hahn var den første som så på henne som en verdig partner. En stund. Foto: NTB SCANPIX
TØFT SOM KVINNE: Lise Meitner måtte jobbe gratis som «assisten» i ti år fordi hun var kvinne. Otto Hahn var den første som så på henne som en verdig partner. En stund. Foto: NTB SCANPIXVis mer

(Magasinet): For en forsker finnes ikke større anerkjennelse enn en nobelpris. Denne uka har nobelkomiteene offentliggjort de nominerte innen de fleste kategoriene.

Utdelingene i Stockholms stadshus i desember er en drøm for alle som har viet sine liv til vitenskapen. Men ære og anerkjennelse tilfaller ikke alltid den som fortjener det.

En av de groveste forbigåelsene i Nobelprisens historie fant sted i 1945, da tyske Otto Hahn fikk den retroaktive 1944-prisen i kjemi for oppdagelsen av kjernefysisk fisjon.

Under seremonien som først fant sted i 1946 satt en kvinne ved navn Lise Meitner i salen. Hun hadde vært Hahns likeverdige forskningspartner i tretti år.

Hun var også det første mennesket i verden som forsto og beskrev prosessen der en urankjerne ble spaltet - og som beregnet den voldsomme energien som ble frigjort i prosessen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

UT ÅRET*

KUN I SEPTEMBER

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP UT ÅRET*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UT ÅRET* 100 kr ut året. 0,83 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris måned etter tilbudsperioden (99,-/måned) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE**

PRØV PLUSS

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE** 1 kr for første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr for 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr for 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6 mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris måned etter tilbudsperioden (99,-/måned) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris uke etter tilbudsperioden (55,-/uke) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.