Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

En ekte bladfyk

Han har tatt opp kampen mot sørlandsk pietisme og hisset på seg Kongehuset. Fædrelandsvennens sjefredaktør Finn Holmer-Hoven (63) storkoser seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  JEG SYNES vi i mediene har vært altfor servile.

På slepen sørlandsdialekt snakker sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Finn Holmer-Hoven om norske mediers omgang med kongefamilien. Tidligere i år skrev han en flammende leder om kronprinsparets hytteplaner på Flekkerøy utenfor Kristiansand. Han skrev at «Kronprinsessen bærer kjoler og hatter nok til å brødfø en afrikansk familie i årevis». Reaksjonene lot ikke vente på seg.

-  LEDEREN MIN sparket i gang en voldsom debatt. Jeg tror vi hadde to hundre leserinnlegg på nettavisa vår om saken. Det forteller meg at vi kanskje for lenge har behandlet kongehuset som et tabuområde, sier sjefredaktøren.

Valgforsker Frank Aarebrot kalte artikkelen «utrolig lettvint populisme» og sa det var «idiotisk å skrive en slik leder».

Holmer-Hoven tar lett på Aarebrots karakteristikker.

-  Jeg synes Frank Aarebrot er blitt litt av en medienisse. Jeg kjenner ham fra studietida, men nå som han er blitt rikssynser som mener noe om alt, synes jeg det han sier ofte blir tullete. Jeg synes riksmediene har vært tilbakeholdne når det gjelder kongehuset. Vi lager huskestue av statsministerens Mini Cooper og av kjolene og treningsopplegget til Siv Jensen, mens kronprinsparets ekstravagante livsstil forbigås i stillhet. Hittil har kongehuset opptrådt på en sånn måte at det ikke har vært grunnlag for slik kritikk, men nå synes de å ville innta en annen kongerolle, der de nærmest opererer som aksjonister i kampen for verdens fattige. Det er jo prisverdig, men hva bør det bety for deres livsførsel for øvrig?

-  ER NORSKE REDAKTØRER feige?

-  Ja.

-  Ja?

-  I forhold til kongehuset er de det. Det er ikke måte på hvor frivole og freske vi er med vår politiske elite og næringstoppene, men når det gjelder de kongelige, har redaktørene vært for feige. Hittil har det jo gått greit, men nå har vi fått en ny generasjon kongelige med nye levevaner.

-  Er du for eller mot monarki i Norge?

-  Det er bare et tidsspørsmål før monarkiets dager er talte. Vi burde forberede en nedtrapping på en pen og verdig måte allerede nå. Jeg kan ikke se for meg at vi kommer til å gå inn i enda en ny generasjon kongelige etter Haakon Magnus og Mette-Marit. Monarkiet er en anakronisme som har fungert bra til nå, skarrer han så det skurrer gjennom telefonledningen.

TREBARNSFAR Finn Holmer-Hoven er utdannet statsviter. Han var faktisk Norges første cand.polit. i 1970, noe han poengterer med en kort latter. Etter å ha jobbet i hovedstaden noen år, ble han ansatt av tidligere Telenor-sjef - den gang undervisningsleder - Tormod Hermansen ved Distriktshøgskolen i Kristiansand. Der underviste han i statsvitenskap, forsket på politikk - og ble etter hvert rektor. I 1990 fikk han jobb som politisk journalist i Fædrelandsvennen etter å ha vært gjestekommentator i avisa i mange år.

Fem år seinere ble han sjefredaktør.

-  Angrer du på at du forlot skoleverket?

-  Nei, er du gæren! Jeg har verdens morsomste og mest spennende jobb. Det var det jo å være rektor også, så jeg har hatt de to mest interessante jobbene i landsdelen. Men jeg har ikke angret ett sekund på at jeg brøt over tvert.

SJEFREDAKTØREN FIKK TIDLIGERE i sommer pepper av Pressefotografenes Klubb og Quart-sjef Toffen Gunnufsen for sin uortodokse bruk av 14-åringen Marius Juel-Hovland som fotograf under Quart-festivalen. Det er han svært komfortabel med.

-  Ja, he-he, jeg synes reaksjonene har vært rimelig latterlige. Vi snakker om en ung gutt som er en skikkelig nyhetshai og som er hekta på popartister. I fjor plantet han seg på Kjevik, og da fikk han tatt et bilde av Foo Fighters. Det var jo et scoop, da! Så kom han tilbake i år og spurte om han kunne få selge bilder til oss. Da gjorde vi nærmest en frilansavtale med ham, etter å ha snakket grundig om det både med ham og foreldrene. Dette funker etter vår mening veldig bra. Artistene blir jo sjarmert av den lille tassen, og han får en helt unik tilgang til disse mediesky folkene. Det var 400 akkrediterte pressefolk og fotografer på Quart, men det var ingen som tenkte som denne gutten. Men han er ingen pågående reporter. For oss er dette en gimmick, forsikrer Holmer-Hoven.

-  Hva synes du om Quart-festivalen?

-  Vi har hatt et utmerket samarbeid de siste åra. Men de første åra var vi vel mange som var skeptiske.

-  Å?

-  Ja, det ble en del reaksjoner på deltakernes oppførsel i byen og sånt. Det handlet vel om pietistiske holdninger når det gjaldt de som opptrådte, som når Marilyn Manson skvettet griseblod på scenen. Og så hadde vi jo «Fuck for forest» for to år siden. I år er det første gang det ikke har vært noen skandaler. Og økonomistyringa var elendig, for å si det mildt. Selve managementet har det vært mye å si på. Men i fjor og i forfjor ble det foretatt en skikkelig loftsrydding.

OPP GJENNOM ÅRA har det blåst ganske kraftig rundt Fævennens forhold til det sørlandske bibelbeltet. Finn Holmer-Hoven vil ikke si at det har vært gøy, men det er lett å mistenke at han synes det.

-  Vi har tatt en del oppgjør med den sørlandske pietismen. Blant annet var det diskusjoner om vi skulle ha homofile prester. Det har resultert i at jeg har fått Homofrydprisen to ganger. Det at vi har kastet oss inn såpass friskt, tror jeg - i all beskjedenhet - har vært med på å bevege landsdelen i en mer liberal retning. Vi har rokket ved de sterke kristne understrømmene og miljøene.

-  Når vi først snakker om aviser, hva synes du om at Orkla Media har havnet i britiske hender?

-  Dersom politikerne på den ene siden smykker seg med at vi har norske mediekonserner som gjør suksess i utlandet, må de gudhjelpe meg tåle utenlandske eiere i Norge også! Om det er norsk eierskap politikerne vil ha, går det ikke an å ha de eierskapsbegrensningene vi har nå. De gjør at Schibsted stanger i taket og at A-pressen nesten gjør det samme. Mange forsøkte å få dette inn i politikerne med teskjeer, men så ble jo Orkla solgt til en brite. Og da bryter helvetet løs. Politikerne møter seg selv i døra.

-  Er du bekymret?

-  Ikke når det gjelder mulighetene journalistene og avisene vil ha til å fortsette å skrive om det de gjør. Men jeg er bekymret for utbyttemålsettinga til Mecom. Den er spenstig. Om den skal gjennomføres, vil vi få dramatiske omstruktureringer i Orkla-avisene. Det tror jeg dessverre leserne vil merke over tid.

-  Og hvor lenge kommer du selv til å sitte som redaktør?

-  Jeg sier som Einar Hanseid sa: En redaktør går av når han går av.