En fryd for øyet

En tur til funkispalasset Hvalstrand Bad er en estetisk nytelse. Men denne gangen ble det ikke helt blink for maten.

- MANGE HAR SAGT DET før, men jeg sier det likevel: Dette må være en av de vakrest beliggende restaurantene i Norge. Utsikten, beliggenheten - ja, bygningen sjøl - er en nytelse og forsvarer absolutt turen fra Oslo sentrum, sa Fredag. Robinson nikket og puttet drosjeregningen pålydende 360 kroner i lomma.

- Jo da. Og hvis maten er like god som i fjor, er dette definitivt en vinner, sa Robinson.

Robinson og Fredag hoppet over 5- og 3-retters menyene, og gikk for à la carte. Fredag lot seg friste av nøtteglasert sjøkreps med lime- og koriandermarinerte sjampinjonger (kr 149) til forrett, og Hvalstrands tomatiserte fisk- og skalldyrsuppe (kr 195) til hovedrett. Robinson forble på landjorda og valgte italiensk spekemat (kr 165) til forrett, etterfulgt av grillet kalvefilet (kr 255).

- Klarer man å finne ei flaske vin som både går til kreps, fiskesuppe, spekemat og kalv? Servitøren tenkte seg godt om.

- Jeg ville valgt ei flaske Soave Classico Superiore Monte Alto, som går fint både til kreps, fisk og spekemat. Og så skal jeg heller finne et glass med noe godt rødt til kalven, sa servitøren henvendt til Robinson. Og slik ble det.

POLPRISEN PÅ DEN italienske hvitvinen er nøyaktig en tredjedel av det de tar på Hvalstrand Bad. Prisnivået på maten er noe høyere enn på Sult, som har samme eier. Med vel to hundre kroner i snitt for en hovedrett plasserer Hvalstrand Bad seg over midten prismessig.

- Greit nok, så framt maten holder mål. Men gjør den egentlig det? sa Robinson og betraktet den italienske spekematen, flortynne skiver av tre typer pølse, to typer skinke og en bit ekstrem feit pancetta. Det edle kjøttet kom i følge med auberginpuré, smaksatt med parmesan og hvitløk.

- Pureen er nydelig, men ... Robinson rynket litt på nesa.

- Pølsene er feite og kjøttet kunne vært saftigere. Nei, om det er aldri så fint og fjongt, er det ikke verd 165 kroner. Fredags forrett falt mye heldigere ut.

- Dette smaker godt. Veldig godt. Og kombinasjonen lime, koriander, nøtter og skalldyr er spennende.

MED HOVEDRETTENE steg humøret hos Robinson, som fikk et glass Barbera d\'Alba Ruvei 2001 til kalven. Det saftige kjøttet ble servert med søtpotetpuré og ristet hvitløk, en saus på rødvin og rosmarin, smaksrik, saltbakt sjalottløk og en krem laget på portobellosopp og pinjekjerner.

- Nå snakker vi om kvalitet! Dette er helt nydelig! sa Robinson og sukket fornøyd. Og Fredag? Hvordan var stemningen på den andre siden av bordet?

- Litt skuffet. Jo, jeg er det. Siden det sto i menyen at fiskesuppa ble servert med rouille, en tykk og smakssterk saus som ofte serveres med bouillabaisse, forventet jeg en mer middelhavsinspirert suppe, sa Fredag og løftet forsiktig på et voksent stykke laks.

- Med fare for å virke snobbete, laks er ikke helt det samme etter at oppdrettsfiskene inntok frysediskene på Rema 1000. Smaken på suppa er heller ikke så veldig spennende. I likhet med laksen er dette ganske tamme greier. Litt mer krydder hadde ikke skadet.

DESSERTENE, bringebær med varm marengs, vaniljeis og bringebærsaus og kaffepannacotta med ristede macadamianøtter og karamellisert ananas (begge kr 95), var heldigvis ypperlige - og fikk Fredag langt på vei til å glemme skuffelsen over fiskesuppa. Men bare nesten.

- Kanskje vi var uheldige, kanskje kokken hadde en dårlig dag. Ting kan tyde på det, for noe er veldig bra. Likevel holder ikke dette helt samme nivå som i fjor. Synd, men sant.

DE SISTE BADEGJESTENE hadde gått hjem og sommerkvelden begynte å bli blå da Fredag så på klokka.

- Hvis vi går nå, rekker vi en buss tilbake til Oslo. Robinson trakk på skuldrene, og hevet glasset.

- Om maten ikke fikk full score denne gangen, skuffer ikke utsikten. Litt skjerpings på kjøkkenet og maten blir igjen en av flere grunner for å legge turen hit. En seilbåt gled sakte forbi og servitøren lurte på om litt kaffe og konjakk kunne friste. Fredag så på Robinson, Robinson så på klokka.

- Ok. Neste buss går om en time. Tenker vi tar den.

<B>VAKKERT: Robinson og Fredag var ikke hundre prosent fornøyd med maten denne gangen, men mener likevel Hvalstrand Bad i Asker er verd et besøk.