Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

En glad fisk

Hva skal jeg gjøre med dette fine stykket tunfisk? Ingen ting. Det som er trist er at det ikke er mer av den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AV OG TIL ER JEG IKKE SÅ BLID at det ser ut som om ansiktet mitt holder på å revne på midten. Noen ganger er det liksom ikke noe poeng i noen ting. Livet er grått og trist, ensomheten har lagt en tung hånd over tilværelsen, og samvær med andre gjør ikke tingene bedre, bare mer uutholdelige. Slik hadde jeg det, alene i et land langt borte. I teorien var jeg på reise, i praksis var jeg en pansret kokong som upåvirket forflyttet meg rundt om i verden. Sånn hadde det vært i et par uker. SÅ EN KVELD {ndash} en kveld som alle andre kvelder, varm og trist {ndash} befant jeg meg i en stusslig liten unnskyldning av en restaurant, med bambusvegger på tre kanter og et skittent plastbord der et telys for lengst hadde gitt opp kampen mot vinden. Det var for mørkt til å lese, så jeg satt og stirret tomt ut på sjøen og himmelen. Da jeg etter tre kvarter med venting fikk middagen på bordet, gadd jeg ikke engang å klage: Jeg hadde bedt om fisk med ris og ventet en rett av et eller annet slag. Men på tallerkenen min lå det ikke annet enn et stykke grillet fisk og en skive med lime. Pepperbøssa på bordet var tom, og luftfuktigheten hadde forvandlet saltet til en eneste seig klump. Fantaen var ikke bare lunken, den var varm. Jeg sukket oppgitt, klemte noen dråper av limen over fiskestykket og tok til å spise. JEG MERKET DET så vidt allerede etter én bit: Skodda inni meg ble litt tynnere og jeg noterte meg at det ikke bare var fisk jeg spiste: Det var tunfisk. Ved tredje eller fjerde bit merket jeg at det ikke bare var godt, det var veldig godt. Jeg koste meg. Jeg satt der for meg selv i halvmørket og smattet og kom med fornøyde små grynt. Fisken var nesten brent utenpå, men den kan ikke ha vært grillet særlig lenge, for den var perfekt, nesten rå inni. Da jeg nærmet meg slutten av fiskestykket, begynte jeg å spise langsommere, for jeg ville ikke at det skulle ta slutt. Men det gjorde det, og mindre enn 20 minutter etter at jeg hadde begynt å spise, var det ugjenkallelig over. Jeg betalte og satte kursen tilbake til hotellet, mens jeg av gammel vane tenkte mørke tanker om triste ting. Så må jeg ha glemt meg bort, for da jeg var utenfor rommet mitt noen minutter seinere, hørte jeg gjenlyden av plys-tring i gangen - min skjærende plystring av «The bare necessities» - og i speilet på rommet så jeg til min store overraskelse en blid fyr stå og pusse tenna.Jeg er ikke så naiv at jeg tror det var noe konkret ved det stykket tunfisk som gjorde at jeg plutselig gjenvant en lysere sinnstilstand {ndash} men noen ganger er en smak av noe godt alt man trenger for å ta steget ut av tristesse og selvmedlidenhet. Og fersk tunfisk er sannelig en av de aller beste tingene et menneske kan spise. Det kraftige, røde, saftige kjøttet har nesten ingen likhetspunkter med tunfisk på boks. Den franske gastronomen Alexandre Dumas hevdet at tunfiskkjøttet «verken er fisk eller kjøtt», men sannheten er en annen: Fersk tunfisk forener det beste fra landjorda og havet, den har fiskens finesse og kjøttets kraft. (Tunfisken er den aller sterkeste av alle fisker, og den som biologisk sett minner mest om et dyr.)FRA GAMMELT AV dukket tunfisken gjerne opp også i norske fjorder og havgap, men overfiske har gjort dette til lite mer enn et minne. På 1950-tallet ble det hvert år fisket 10 000 tonn utenfor norskekysten. I 1973 - året jeg ble født - nådde fangsten et lavmål. Fiskerne fanget mindre enn 100 fisk, og tunfiskfisket ble oppgitt. Samme tendens gjør seg gjeldende andre steder i verden, om enn ikke i samme omfang. Nei, sånne ting må jeg ikke tenke på. Da blir jeg bare trist. GRILLET TUNFISKTunfisk er såpass kraftig fisk at du ikke bør regne mer enn 150 gram per person. Jeg synes den aller beste måten å servere tunfisk på, er med litt chili og lime - uten noe annet. Men jeg vil ikke påstå at du er et dårlig menneske hvis du serverer noen grønnsaker og litt ris til. Det viktigste er at du ikke steker fisken for lenge. Gjennomstekt tunfisk er bortkastede penger.Det er lurt at fisken har romtemperatur når du begynner å steke. Til 2 personer:300 gram tunfisk½ chili½ limepeppersaltoljeKrydre tunfisken sjenerøst med pepper. Skjær chili i tynne skiver og strø dem over tunfisken. Stek i panna på sterk varme, ett til to minutter på hver side, litt avhengig av hvor tykke fiskeskivene er.Server med en skive lime og salt. TUNFISKCARPACCIO Tunfisk er en ganske eksklusiv fisk, og du må belage deg på en nokså stiv kilopris, i hvert fall hvis du vil at fisken ikke skal ha vært frosset - og det vil du. På den positive siden kan jeg anføre at du ikke trenger så mye. Noen tynne skiver rå tunfisk er kanskje ikke nok til å være et helt måltid, men det er i hvert fall en munnfull du ikke finner maken til. Be fiskehandleren om å skjære fisken i tynne skiver.Til 4 personer:200-300 gram tunfisk, i tynne skiver1 limegod olivenoljelitt chili1 ts sterk dijon-sennep1 ss frisk korianderlitt grovt saltLegg tunfisken utover en stor tallerken (eller flere små). Lag en dressing av limejuice og olje. Hell den over fiskeskivene. Strø over koriander og chili. Legg en stripe av sennep i kanten av tallerkenen. Pynt med noe grønt, hvis du liker det. Grovt pepper og salt er heller ikke dumt.TUNFISK MED TERYAKISAUSHer er fisken så rå at den godt kan serveres en carpaccio. Teryakisaus er en fetter av soyasausen, og du får den på store supermarkeder. Forrett til minst 4, hovedrett til 2: 300 gram tunfisk1 eggehvite2 ss sennep1 ss sesamfrø2-3 ss brødsmuler2 ss teryakisaus1 ts revet ingefærstekeoljeSkjær fisken i avlange biter, ca. 3-4 cm tykke. Gni den inn med sennep og eggehvite. Rull fisken i sesamfrø og brødsmuler. Stek fisken i 30-45 sekunder på hver side. Server fisken med teryakisaus og revet ingefær, enten skåret i tynne skiver som en carpaccio, eller som varmrett.

<HLF>Ekslusive skiver: </HLF> Tunfiskcarpaccio.
<HLF>Kjapt og godt:</HLF> Grillet tunfisk.
Hele Norges coronakart