En gullgruve ut på nett

Digitaliseringen av British museum startet i 1979. Nå er det bare 1,4 millioner verker igjen å legge ut på nett.

BRITISK MUSEUM i London er kjent for å tviholde på verdier som imperiets menn røvet med seg fra eldgamle sivilisasjoner, land som Egypt og Hellas. Museet med mer enn 13 millioner objekter i samlinga si, en av de største i verden, vil ikke levere tilbake skatter fra for eksempel Akropolis.

Like gjerrige er de ikke på nettet. Allerede i 1979 bestemte museet seg for at innholdet deres skulle digitaliseres. I 2006 bestemte de seg for at alt skulle gjøres tilgjengelig på nettet. Her er oversikten over hva som er ute så langt.

FOR ET PAR UKER SIDEN lanserte museet den enorme databasen med trykk og tegningen på nett, helt i det stille, ifølge Guardian. Årsaken er at feil skal testes med et mindre publikum og forbedringer skal kunne gjøres.

Det er nemlig ikke feilfritt slik tjenesten står nå, selv om fire ansatte har jobbet med å katalogisere trykkene og tegningene museet har i sitt eie helt siden 1990. I dag jobber åtte mennesker pluss frivillige kontinuerlig med det samme.

Hver uke rekker de å legge ut 2000 verker ut på nettet. Sammen med verkene følger opplysninger om hvem som donerte verket, hvilken kvalitet det er i, når museet fikk det, litteratur om verket, dimensjoner, tema og selvsagt opphavsmann- eller kvinne. Mange av verkene ble gitt museet allerede på 1800-tallet.

ET OPPSLAG PÅ REMBRANDT gir treff på tegninger og trykk av ham, kopier, falsknerier, bilder av ham også videre.

DaVinci er godt representert med 234 oppføringer.


Edvard Munch
er selvsagt også med, men bildene mangler fremdeles for hans del.

DEN NYE VERDEN. I nettsamlingen kan du se hva slags bilde de første britene fikk av Amerika, Den nye verden, gjennom utstillingen de har over John Whites akvareller.

Maleren fremstilte på slutten av 1500-tallet de første amerikanerne verden fikk se som et fiskende og dansende folkeslag.

Utstillingen, som du kan se deler av på nett, viser mer enn 70 malerier laget av White under turene til Virginia (i dag Nord-Carolina) på 1580-tallet.

De er de første bildene vi vet om laget av britene, og her finnes opptegning over flora, fauna og folk i Amerika.

BILDENE SOM FINNES HER kan brukes av alle som vil, studenter, lærere og andre kan skrive ut høyoppløselige bilder. Det er få (ikke-kommersielle) begrensninger for bruken av innholdet på nettstedet.

For bruk i bøker skal det også komme en nedlastingsmulighet snart. Det koster ingenting å bruke materialet i opplæringssammenheng.

Dette kan museet gjøre fordi 70 år etter verkets skaper er død forsvinner opphavsretten.

KATALOGEN ER IKKE ferdigstilt ennå, og opplastningen fortsetter hver dag, så lenge pengene er der. I løpet av 2009 skal de gjenstående 1,4 millioner verkene være ute på nett. Det inkluderer mynter, som ennå ikke er katalogisert.

Akkurat nå finnes det 262 565 verker i samlingen som er tilgjengelig på nettet. 98 745 av disse har ett eller flere bilder knyttet til seg.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

SLIK FISKET DE:</B> Akvarellene fra John White ga britene de første bildene av Amerika, og skulle for alltid forme synet på Den nye verden.
<B>ØSTKYSTEN AV USA:</B> Fra Chesapeake Bay til Florida Keys laget av John White i 1585. Britisk museum har for tiden <a href=http://www.britishmuseum.org/whats_on/touring_exhibitions_and_loans/a_new_world.aspx>en utstilling over de tidlige innvandrernes syn på USA.</a>
DANS: Den samme John Whites akvarell viser britens første inntrykk av Amerika. Her danser folkene britene møtte. <a href=http://www.britishmuseum.org/explore/highlights/highlight_objects/pd/j/john_white,_a_festive_dance.aspx>Les mer på nettsidene</a> om dette maleriet.
MYNTENE MANGLER FORELØPIG:</B> Men også de skal digitaliseres. Dette er en romersk mynt som viser herskeren Domitianus tilhørende museet.