En herlig røre

Mat fra Østen måtte til for at Robinson&Fredag skulle skille lag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  DET ER JO ELEGANT. Fredag ser seg rundt i lokalet. På hjørnet av Munkedamsveien og Huitfeldtsgate helt nederst i Vika finner du Cosmo Thai Sushi. Navnet er for én gangs skyld ganske beskrivende. Det var Cosmo-delen Fredag nå vurderte.

Robinson var litt mer dempet:

-  Urbant og tidsriktig. Men på grensa til litt jålete? Fra høyttalerne strømmet behagelig muzak.

-  Chill out, sa Fredag. -  Jeg tror det er det man kaller sånn tilbakelent teknomusikk.

-  Behagelig. Og chill out er nettopp det jeg har tenkt å gjøre, supplerte Robinson.

DENNE KVELDEN var det ikke trangt ved bordene. Robinson og Fredag vurderte sushibaren, men havnet etter litt om og men i hovedavdelingen.

-  Nei, det er ikke snakk om fusjon mellom thai og japansk, beroliget en hyggelig servitør.

Robinson og Fredag pustet lettet ut. På veien hadde de diskutert slektskapet mellom det japanske og det thailandske kjøkkenet. Eller mangelen på slektskap.

-  Geografisk er kanskje ikke avstanden så veldig stor, hadde Fredag forsøkt seg.

-  Nei, ikke lenger enn fra Oslo til Gibraltar - sånn rundt regnet, hadde Robinson svart.

Menyen er delt i to: Cosmo thai og Cosmo sushi. Robinson og Fredag ble enige om å skille lag. Fredag gikk for Japan, mens Robinson valgte Thailand.

DEN JAPANSKE MENYEN virker overveldende, med utallige kombinasjoner av sushi, sashimi og makiruller. Et godt råd for å få oversikten er å gå rett på à la carten, hvor alle typer fisk- og skalldyr er listet opp. Cosmo byr også på tempura (frityrstekt fisk, skalldyr og grønnsaker) og tataki, så vidt varmebehandlet fiskefilet. Fredag valgte kveitetataki med Cosmo-saus til forrett (kr 98) og tradisjonell sashimi til hovedrett (kr 245). Robinson hadde bladd opp i thai-avdelingen og valgte kyllingsuppa tom kha gai til forrett (kr 69) og bet yaang - marinert og grillet andefilet med «hjemmelaget» saus - til hovedrett (kr 235). Fredag valgte sake å drikke til, Robinson thailandsk øl. Er man i Østen, så er man i Østen.

Robinsons suppe var perfekt for en sur vinterdag. Passe sterk og syrlig. Limebladene er det best å fiske ut, men siden kokken hadde valgt å knuse dem, ble det etter hvert en ganske omfattende operasjon. Fredag hadde også noen anmerkninger til sin forrett:

-  Jeg synes det er best når den rå fisken ligger litt under romtemperatur. Den føles friskere da.

-  Hvordan var sausen?

-  Den smaker som en slags ponzu-saus, kanskje med et innslag av thailandsk fiskesaus? Da stemmer ikke det servitøren sa om sammenblanding. Og da hovedrettene kom, ble mistanken om sammenblanding styrket. Andefileten var mør og smakssterk - og det var mye av den. Den marinerte kålen - eller var det asiatisk reddik? - var en fin kontrast.

-  Hvordan var sausen?

Denne gangen var det Fredags tur til å spørre.

-  Tykk, søtlig og kraftig med innslag av sesam. Den minner om teriyakisaus, som er ... japansk!

Fredag nikket.

-  Men den smaker godt og gjør seg fint sammen med and.

Robinsons sashimi besto av kamskjell, tunfisk, kveite, laks, rødskjell, yellowtail tuna og uer. 22 biter i alt. Robinsons innvending var den samme som ved forretten: Fisken kunne vært noen grader kaldere.

Måltidet ble rundet av med Cosmos eple-br{lée (kr 75), en passe vellykket blanding av eplekake og crème br{lée, samt mango og klebrig ris kokt i kokosmelk og servert med is (kr 85). Den siste var klart den mest eksotiske - og også den som smakte best.

-  PRISNIVÅET ER IKKE avskrekkende, maten er god og sammenblandingen av Japan og Thailand er langt på vei vellykket. Her har kokken vist finesse og tilbakeholdenhet, sa Robinson.

Fredag nikket.

-  For dem som bor i Vika, må dette være et velkomment supplement. Det er heller ikke dumt å minne besøkende som trasker opp og ned Aker Brygge om at det fins alternative spisesteder i området.

Lekkert: Cosmo Sushi Thai er en restaurant det er vel verdt å finne veien til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer