Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

En klar sekser!

Første gang Robinson og Fredag besøkte Ylajali, resulterte det i en nesten endeløs oppramsing av superlativer. Er nivået frem deles det samme? Nei. Det er enda høyere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- SÅ DET VAR DETTE STAKKAREN fra Hamsuns «Sult» drømte om. Å slippe inn til den vakre Ylajali og få mettet sine behov.

Fredag så seg rundt i restaurantlokalet på St. Olavsplass, i hjertet av Tigerstaden. Fasettslipt krystall under det høye taket, hvite duker på bordene og moderne kunst på veggene.

- Det var i dette huset Hamsuns drømmekvinne skal ha bodd. Kanskje vi også får dekke noen behov, i hvert fall sultbehovet, undret Robinson.

SIDEN RESTAURANTEN ÅPNET for halvannet år siden, har den opparbeidet seg et solid renommé. Ypperlig mat, ypperlig service og ypperlig prispolitikk. En helaften her resulterer ikke i ufrivillig nudelsuppediett i ukevis. Men er nivået det samme?

Du kan velge mellom à la carte eller 3-, 5-, 7-, 9- eller 11-retters menyer. Fredag valgte dagens 3-retters: Ferskmarinert kveite med soyagelé, aspargesbønner, mango, granateple og løyromsmør til forrett, perlehøne med portobellosopp og fikenglacé til hovedrett og sjokoladeterte til dessert.

- Hvis det bare smaker halvparten så godt som det høres ut, er det et røverkjøp for 350 kroner, sa Fredag.

Robinson valgte à la carte: Carpaccio av havabbor og sjøkreps til forrett (kr 99), kamskjell med fois gras i kyllingbuljong med trøfler og spinat som forrett nummer to (kr 99)...

- Hei, avbrøt Fredag. - Hvis du skal ha to forretter skal jeg i hvert fall få en solid smakebit.

- Slapp av, det lar seg nok gjøre, beroliget Robinson.

Til hovedrett bestilte Robinson andebryst i madeirasaus med gratinerte miniauberginer og chèvre (kr 210), og mascarponemousse med mango- og chillisorbet til dessert (kr 99).

Servitøren, som var et perfekt eksemplar av arten - ekstremt oppmerksom uten å bli innpåsliten - anbefalte ei flaske hvit burgunder av type Saint-Aubin 1. Cru 2001 fra Marc Coulin til forrettene og en rød Veneto-italiener, Accordini Passo Rosso del Veneto 2000 til hovedrettene, priset til henholdsvis kr 480 og 450. Slett ikke de billigste vinene på kartet, men prispolitikken er det likevel bare å rope høyt hurra for. Polprisen på begge viner er kr 250. Ylajali opererer med mindre enn en dobling, mens det er vanlig på restauranter å gange med både tre og iblant nesten fire.

Vinen var ikke bare sympatisk priset, den passet også svært godt til maten. Og maten?

- JEG VET SANNELIG IKKE, sa Fredag og klødde seg i hodet.

Forrettene og hovedrettene var unnagjort og Dagbladets utsendte slet med et luksusproblem - med å bestemme seg for hva som var best.

- Kveiten var himmelsk, tilbehøret gjorde den til en virkelig minneverdig rett, sa Fredag.

- Og carpaccioen av havabbor var minst like god, sa Robinson. - Og kamskjellet...

- Var helt fantastisk. Genialt å kombinere det salte skjellet med den nesten søte gåseleverposteien. Motstand og ettergivenhet, sa Fredag.

Hovedrettene var også i toppklasse. Fra perlehøna ble det servert både bryst og lår, to ganske forskjellige smaksopplevelser. Mens det blekrosa brystet var saftig med diskré smak, struttet låret av kraftig aroma. Nyyyydelig! Andebrystet var også i særklasse, perfekt stekt og med tilbehør som balanserer syre, sødme og salt.

Dessertene gjorde det ikke lettere for Robinson og Fredag å kåre kveldens vinner. Både mascarponemoussen, servert på en brownie med mango og chilisorbet - søtt og litt sterkt - og sjokoladeterten, som kom med karamellis, kirsebærkompott og et shotglass med eplesuppe, holdt samme nivå som de foregående delikatessene.

- Jeg tror vi slår oss til ro med at alt er like bra. Utrolig, men faktisk sant. Kokken lager ikke bare god mat, tryllekunstneren skaper smakskomposisjoner, sa Fredag.

- Dette er mat man bare må smake. Og med de prisene bør flere enn bare de med representasjonskonto kunne det. En treretter koster her mindre enn en enkel hovedrett på noen av byens restauranter, sa Robinson.

- OG HUSKET DU Å NEVNE, sa Fredag og pustet lykkelig, at porsjonene er sjenerøse?

Super mat, solide porsjoner og sympatisk priser. Kan det bli bedre?

<B>BESTILL BORD I TIDE:</B> Det skjer altfor ofte at restauranter som får ros av anmelderne, mister fiffen. Ylajali er et eksempel på det motsatte.