Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

En politisk korrekt artikkel

Jakten på PK, audition nå!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- POLITISK UKORREKT. MEMOs sjefredaktør Kristine Moody gjorde i sin første leder et poeng av at nyhetsmagasinet skal tørre å være det motsatte av politisk korrekt. Hun tok like godt første del av den skitne jobben selv:

«Politisk korrekthet (har vært en) mare for Vestens intellektuelle liv i over tjue år. (...) Noen ganger er vestlige verdier best. Det er ingen grunn til å være flau over det.»

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Spørsmålet er om begrepet «politisk korrekt», som brukes som skjellsord i mange sammenhenger om dagen, er i stand til å karakterisere noe i det hele tatt lenger.


MEN MOODY HAR ET POENG.
Det finnes mange eksempler på at redsel for å bryte med humanistiske idealer og støte noen, får helt latterlige konsekvenser. I 1994 ble Graydon Snyder, en 63 år gammel professor ved det teologiske seminaret i Chicago, permittert og tvunget til å gå i psykologisk behandling.

Årsaken var at han refererte en fortelling fra Talmud, der det berettes om en mann som faller fra et tak, og ved et uhell penetrerer en kvinne når han treffer bakken. Moralen i fortellingen fra den jødiske loven er at en mann ikke er skyldig eller erstatningspliktig i å påføre en kvinne skam, dersom handlingen ikke var intendert.

Dette ble altså for sterkt, og kvinnediskriminerende, for ledelsen ved seminaret.

MEN DET Å omtale fenomener, og ikke minst mennesker, på nedlatende måter, er ikke alltid uten konsekvenser. I 2003 ble tre ledere for mediebedrifter i Rwanda dømt for medvirkning til folkemord.

Deres eneste våpen var det som på folkemunne ble kalt «Radio Machete» og «Hat-radioen», samt en avis som hadde som agenda å utrydde landets tutsi-majoritet.

- Du var klar over ordenes makt, og brukte radio - det mediet som når fram til flest mennesker - til å spre hat og vold, sa dommer Navanethem Pillay til en av de tiltalte ved domsavsigelsen.

OG DET ER DET SOM er kjernen i begrepet «politisk korrekt», og historien bak det. Men hva er PK i dag? Store Norske Leksikon sier det på denne måten:

«PK uttrykker en form for tabuisering av ord, bilder eller handlinger som kunne komme til å støte enkeltpersoner eller grupper. Ved å uttrykke seg politisk korrekt skulle man forhindre diskriminering. I Norge er uttrykket også brukt om personer som programmatisk fremmer lite kontroversielle standpunkter. Kritikerne av den politiske korrektheten ser fenomenet som en trussel mot ytringsfriheten, som et maniert uttrykk for en falsk eller misforstått radikalisme»

DE EGENTLIGE PIONERENE innen politisk korrekthet, var ifølge Wikipedia de revolusjonære i Russland. Det var blodig alvor å ikke følge partilinja den gang, og i diktaturene i øst ble begrepet brukt om det å holde seg innenfor sensuren og langt unna utrenskingene. Altså var det et begrep med positiv betydning.

Begrepet ble tatt i bruk igjen på 80-tallet i en mer humoristisk form. Man gjorde narr av helfrelste, overivrige venstrefolk. Det kunne være snakk om selvironi, og dessuten satire over dem som var mer opptatt av retorikk og ordbruk, enn substansen i det de sa.

På 90-tallet ble begrepet resirkulert, og i USA protesterte konservative mot det de mente var politisk korrekt språkbruk. Liberale ble beskyldt for å stoppe normal diskusjon ved å forby enkeltord, og stemple dem som brukte dem som idioter eller rasister.

I NORSK OFFENTLIGHET i 2006, brukes begrepet nedsettende av både høyre- og venstreside, unge og gamle, men betydningen av ordet stadig mer diffus.

Ordet brukes altså til å gjøre narr av meningsmotstandere. Og det kan være morsomt å gjøre narr av politisk korrekthet. For eksempel er det laget en gøyal politisk korrekt ordliste der en drosjesjåfør er blitt til «urban transportspesialist».

Men akkurat som de grønne pumpsene du kjøpte i fjor, moteriktighet er ikke laget for å vare. Og denne våren slår

p(k)endelen kraftig tilbake. Å kalle noen for politisk korrekt er ikke særlig imponerende lenger.

Nazneen Khan-Østrem reagerte for eksempel kraftig på Moodys lederartikkel i MEMO med å si PK tilbake:

- Det finnes (ikke) noe mer politisk korrekt enn å nettopp refse ikke-vestlige innvandrere for å ikke være vestlige nok, skrev hun i et langt innlegg i Dagbladet.

Dermed er det bare en ting som er helt sikkert: Både Moody og Khan-Østrem anklager den andre for politisk korrekthet, selv om de mener helt forskjellige ting, for eksempel om ikke-vestlige innvandrere.

Einar Førde uttalte en gang at «vi er alle sosialdemokratar».

I BLOGGVERDEN får man inntrykk av at PK en stund har betydd venstrevridd. Flere bloggere opplyser at de skriver som en motvekt til mainstream media. Noen sier de skriver høyrevridd, blant annet fordi rundt 65 prosent av journalistene stemmer til venstre. De første amerikanske vellykkede bloggavsløringen hadde sitt utspring i høyresiden, for eksempel avsløringen av Sexgate og Dan Rather.

- Man kan si politisk korrekt er viljen til å underordne meningene sine en gruppe eller bevegelse. Presset finnes jo alltid, det vil alltid koste noe å si noe folk rundt deg ikke liker å høre. Det som teller er hvordan du møter det presset, om du bøyer deg eller våger å gå din egen vei, sier blogger Bjørn Stærk til Dagbladet.no.

Han synes man skal være forsiktig med begrepet. Man kan definere politisk korrekt som en situasjon hvor man har en dominerende og ensrettet venstreside, men da må man holde seg til definisjonen, og ikke definere alle på venstresiden som PK. Stærk synes i grunnen begrepet er ganske klart for skraphaugen.

- Hva om det er på høyresiden man har denne dominansen og ensrettingen, for eksempel i et konservativt blogmiljø? Kanskje man kan si at politisk korrekthet finnes alle steder hvor det koster noe å ha feil meninger. I så fall finnes jo PK nesten over alt. Og hva trenger man da definisjonen til?

BLÅBLOGGEREN VamPus, som egentlig heter Heidi Nordby Lunde, hadde ikke som utgangspunkt å utfordre mainstream-media da hun startet bloggen sin. Hun forteller at høyrefolk er like politisk korrekte som alle andre, på sin særegne måte:

- Folk på høyresida er vettskremte for å bli oppfattet som kalde, harde mennesker som ikke bryr seg om andre eller er rasister fordi man ikke er for kvotering av innvandrere. Der har sosialdemokratene vært flinke, de har klart å skape inntrykket av at dersom du ikke vil gi penger til en sak eller gruppe over statsbudsjettet, så er man automatisk imot dem, sier VamPus.

Nordby Lunde innrømmer at hun antakelig er like politisk korrekt som alle andre. Men hun går med å dele med oss den beste høyre-PKeren, for det er nemlig Terje Svabø:

- Han leder en tenketank på høyresida som er mer moderat enn Høyre. De uttaler seg ikke om innvandring av redsel for å bli oppfattet som rasister, de uttaler seg ikke om markedsløsninger eller privatisering av redsel for å bli oppfattet som kyniske og kalde. Og det virker som om verken Civita eller Høyre ikke tør si høyt at de har internasjonal kontakt med Republikanerne i USA, de vil heller samarbeide med Demokratene, fordi de går for å være snillere.

Lunde serverer også en definisjon:

- Politisk korrekt er å aldri stille spørsmål ved «de gode sakene» fordi man ikke vil bli oppfattet som slem.

BLOGGEREN DRUSILLA havner ofte i vennlig krangel med ovennevte, fordi hun befinner seg lenger til venstre i landskapet. Dette mener hun er PK:

- Jeg tenker 68ere, velmenende kulturtanter- og onkler som nekter å forholde seg til politisk ubehagelige temaer og fakta. Disse bidrar til et vassent debattklima fordi det politisk korrekte legger en masse føringer på hva man kan ta opp og mene noe om. Da kan man ikke tenke, man kan ikke være intellektuelt nysgjerrig, sier skribenten til Dagbladet.no.

Drusilla, som blogger under cover, vil ikke gjøre noe forsøk på å være et alternativ til norsk media, men håper man i bloggingen kan slippe å forholde seg til politisk korrekt/politisk ukorrekt-tvangstrøya.

- Like ille er de politisk ukorrekte. De slår seg på brystet med at de frimodige og lite skuddredde, men har like mye angst for ærlige, åpne og kunnskapsbaserte diskusjoner som de politisk korrekte. De er like låst i forhold til hva man kan mene og si. Debatt er umulig når man ikke kan tenke og utforske problemstillinger. «Debatten» mellom Khan Østrem og Moody er et skrekkeksempel i så måte, en dårlig skrevet og litt grumsete leder, blir imøtegått av helt ubegripelig argumentasjon.

- INSTITUTT FOR begrepstømming tømte begrepet allerede for 15 år siden. Begrepet er dødt, det har overlevd seg selv på grunn av manglende refleksjon i offentligheten, sier sosialantropolog Runar Døving til Dagbladet.no. Han mener PK døde allerede med Rune Gerhardsen, hans snillisme og den påfølgende omfavnelsen i partiet. Men en eneste fornuftig måte å bruke begrepet på, kan han fortsatt se.

- På det retoriske området kan man beholde begrepet. Om man alltid holder med siste taler, sier det som er komfortabelt å si, er det verdt å beholde begrepet, sier Døving, som tilhører norsk akademia, der det er ytterst uvanlig å tone flagg politisk til høyre. De fleste er sosialdemokrater der også, om vi skal holde oss til Førde.


BARE TULL.
Vi synes kanskje vi har nærmet oss hjertet av det politisk korrekte, men det er visst formet som en løk, uten kjerne. De fleste ser ut til å mene at det å være politisk korrekt betyr noe i retning av å opptre forutsigbart, det motsatte av å være radikal. PK bør begraves, det betyr ikke noe lenger.

Eller..? En deltidsblogger skriver på mail:

«I et land der alle er sosialdemokrater, er den radikale konservativ.»

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

ET TOMT BEGREP: Sosialantropolog Runar Døving venter på at begrepet skal forsvinne ut av norsk offentlighet.
BARE SNAKK?</B> Mange som snakker om politisk korrekthet har vært opptatt av språkbruk. Siden vi er så opptatt av språk: Kanskje er det på tide å begrave hele begrepet?
COWBOY OG INDIANER:</B> På 90-tallet lærte amerikanske konservative, ofte kalt cowboyer, at de burde kalle en indianer for «native american.»
<B>MOODY BLUES:</B> Carl Erik Grimstad gikk ut mot Moodys politiske ukorrekthet.
FINNER PK PÅ HØYRESIDA:</B> Bloggeren Vam Pus mener det er minst like mye politisk korrekthet til høyre, som til venstre. Og hun har et eksempel...
<B>BLOGGER BJØRN STÆRK:</B> Foreslår at vi dreper hele PK-begrepet. Han mener det er blitt utvannet og nesten meningsløst, samt en unnskyldning for å ikke tenke og argumentere.
<B>FOTFORMSKO I FILT:</B> For noen selve tegnet på det politisk korrekte mennesket.
HISTORISK PRESENS:</B> Moderne kommunister i gammeldags demonstrasjon, kan også kalles politisk korrekte, men det kan jo alt, nå til dags.
MEMO:</B> Redaktør Kristine Moody titter i første nummer, der hun på korrekt vis skrev en leder om kneblende politisk korrekthet.
POLITISK KORREKT Å KRITISERE INNVANDRERE:</B> Nazneen Khan-Østrem mente det var Moody som var politisk korrekt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!